Om Södertörns högskola / Ämnen

Journalistik

Grafiskt element för ämnet journalistikVälkommen till en av Sveriges populäraste journalistutbildningar – vi utbildar framtidens digitala journalister.

Om du brinner för samhällsfrågor, vill avslöja missförhållanden och informera och engagera människor är Södertörns journalistutbildning något för dig. På Södertörns högskola ger vi dig en journalistutbildning genom en kombination av praktik och teori. Du lär dig avancerad research och att förmedla den i text, bild, ljud och video. Du kommer också att behärska den senaste medietekniken i digitala kanaler.

Journalister utbildade på Södertörns högskola fördjupar sig inom datajournalistik och nya digitala format. Hos oss får du teoretiska kunskaper och inblick i den senaste forskningen, kombinerat med praktiska kunskaper i de tekniska verktyg som branschen använder.

Du lär dig grunderna i journalistisk källkritik, såsom research och etik. Det genomsyrar sedan de moment där du genomför kortare och längre journalistiska projekt mot olika plattformar och målgrupper. Utbildningen innehåller även två längre praktikperioder, där du får erfarenhet av yrkeslivet och avslutas med ett större självständigt arbete. Du väljer bland nio olika program och kan därför rikta in dig på det du är intresserad av. Södertörns högskola har nära branschkontakter och jobbar ständigt för att ligga i framkant, i linje med den snabba medieutvecklingen. Vi utbildar morgondagens journalister.

Datajournalistik i Norden - Konferens 2013

Datajournalistik i Norden - Konferens 2013

Vad är datajournalistik?

I datajournalistisk blandas traditionella journalistiska metoder med dataanalys och olika tekniker för visualisering. Datajournalistik bygger oftast på stora mängder data, antingen offentliga data, data som samlats ihop genom crowdsourcing eller på andra sätt av journalisten. Hur man arbetar med datajournalistik och tillgängligheten till offentliga data varierar i de nordiska länderna, men verktygen och metoderna är liknande i alla länder.

Var och när hålls konferensen?

Konferensen hålls 22-23 november på Södertörns högskola i Huddinge söder om Stockholm. Den börjar kl 10 fredagen den 22a och avslutas kl 15 lördagen den 23e. Registreringen öppnar kl 9 på fredagen den 22:a. Gå till plan 6, Moas Båge.

Vem är konferensen för?

Konferenser riktar sig i första hand till journalister som vill lära sig mer om metoder i datajournalistik. I programmet finns ledande datajournalister från USA och Europa. Dessutom deltar journalister från svenska medieföretag som SVT, Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Sveriges Radio, Norrköpings tidningar, Helsingborgs Dagblad och Mittmedia. Dessutom deltar datajournalister från Norge och Finland. Det blir både presentationer av datajournalistiska jobb, debatter och många workshops där du kan lära dig mer om verktygen inom datajournalistik. Det kommer att finnas hands-on pass både för nybörjade och för de som tidigare arbetat med datajournalistik.

Vilket är språket på konferensen?

På konferensen används både engelska och skandinaviska (svenska-norska-danska). Det kommer att finnas seminarier och workshops på båda språken.

Hur anmäler jag mig?

Genom att fylla i vårt anmälningsformulär. Konferensavgiften är 800-1500kr (+moms) och täcker både deltagande och konferensmiddag. Den låga avgiften är tack vare att konferensen sponsras av forskningsprojekt i Sverige och Norge.

Observera att antalet platser nu har sålt slut och anmälan är stängd.

Middag och ett nordiskt datajournalistikpris

På kvällen 22 november ordnas en konferensmiddag då det första Nordic Data Journalism Award delas ut.

Vem står bakom detta?

Konferensen arrangeras som en del i det svenska forsknings- och utvecklingsprojektet datajournalistik som finansieras av både medieföretag och statliga Vinnova. Vill du veta mer om projektet: www.blogg.sh.se/datajournalistik

Den första nordiska konferensen om datajournalistik


Bild av affischen för den första nordiska konferensen om datajournalistik som hålls på Södertörns högskola 2013.