Forskningsnyheter

rss
 • 2018-04-09

  Stå upp för vetenskapen inför valet 2018! #hurvetdudet

  Den 14 april är det återigen dags att manifestera för vetenskap. Förra året slöt vi upp globalt under ”March for Science” och i år är det dags igen, globalt, under parollen ”Science marches on” och i Sverige under parollen ”Hur vet du det?”.

 • 2018-03-19

  Ny forskarpodd – bildningens och utbildningens historia

  I detta avsnitt av forskarpodden intervjuas Anders Burman, docent i idéhistoria, aktuell med boken ”Kultiverandet av det mänskliga: essäer”. Han har sedan tidigare forskat om pedagogikens idéhistoria, politisk filosofi, och kritisk teori.

 • 2018-03-13

  Påskuppropet och Flyktingamnesti 2005 – ett vittnesseminarium

  Under de första åren på 2000-talet fördes i Sverige en engagerad debatt om flyktingpolitik, och civilsamhället organiserade sig i kampanjerna ”Påskuppropet” och ”Flyktingamnesti 2005”.

Våra forskare

Joakim EkmanJoakim Ekman, professor

Joakim forskar om den politiska utvecklingen i Central- och Östeuropa, om attityder och politiskt deltagande. Han leder ett projekt om medborgarattityder i Baltikum och ett om skolans medborgarförberedande uppdrag.

Ämnen

Student framför konstverk.

Forskningsområden

Forskningen vid högskolan spänner över många discipliner och områden. Forskning om Östersjöregionen och Östeuropa har en särställning vid Södertörns högskola. Viss forskning bedrivs inom centrumbildningar.

Inom fem särskilt starka områden erbjuder Södertörns högskola forskarutbildning - Historiska studier, Kritisk kulturteori, Miljövetenskapliga studier, Politik, ekonomi och samhällets organisering,  Utbidningsvetenskapliga studier

Nyfiken på forskning?

Bild av trappa i Södertörns högskolebibliotek.Se filmer där forskare presenterar sin forskning.

Lyssna på forskarpoddar.

Sök bland forskningsprojekten i vår projektdatabas.

 

Profilen

Inom Östersjö- och Östeuropaforskningen finns vid Södertörns högskola en kunskapsmiljö som kan mäta sig med de allra bästa i världen. Detta har möjliggjorts genom högskolans nära relationer till Östersjöstiftelsen som bildades av den svenska regeringen år 1994.

Forskningresultat

Bild på blommor utanför Södertörns högskola.

Forskning inom teman

Här presenterar vi forskning sorterade inom olika teman. Varje tema omfattar forskare från flera olika ämnen. Några exempel på teman är
Civilsamhället
Bildning och utbildning
Ryssland
Östersjön – vårt närmsta hav

Migration och mångkultur