Södertörns högskolebibliotek

Tre studenter sitter tillsammans vid ett bord i biblioteket och pluggar med dator och böcker.

 

Arbeta som biblioteksvärd

Varje år rekryterar biblioteket extrapersonal som arbetar som biblioteksvärdar på kvällar och helger. Vem kan ansöka? Vad ingår i arbetsuppgifterna? Och vad är det roligaste i arbetet? Vi har intervjuat två av våra biblioteksvärdar.

Biblioteksvärd Joakim Ånmark vid infodisken.

Joakim Ånmark, en av våra biblioteksvärdar.

Joakim Ånmark, arbetade som biblioteksvärd parallellt med studier på ämneslärarutbildningen här på Södertörns högskola.

Vad gör du i ditt arbete som biblioteksvärd?
-
Jag svarar på olika frågor om biblioteket och böcker. Jag ger tips på hur man kan söka för att få fram relevant material till en uppsats osv. Vi hjälper även till i viss mån med utlån och återlämning av bibliotekets material. Det är också främst vi biblioteksvärdar som ser till att återlämnade böcker sätts upp på hyllorna.

 Hur ser ett arbetspass ut?
- Inför varje arbetspass går vi igenom om det är något viktigt på gång, eller om det är något särskilt som kan vara bra att känna till för oss som ska arbeta kväll eller helg. Det första som ska göras på passet är att se till så att så många återlämnade böcker som möjligt kommer upp på hyllorna så att det är lättare för besökare att hitta litteratur. Den större delen av tiden spenderas vid informationsdisken på plan 5 där vi svarar på frågor, hjälper till med att söka och annat som våra besökare vill ha hjälp med.

Att arbeta som biblioteksvärd är ett perfekt jobb vid sidan om studierna och en har möjlighet att träffa en mängd trevliga studenter.

Biblioteksvärd Joakim Ånmark vid infodisken.

Vad är det roligaste?
-
Mötet med olika människor, att få hjälpa till med allt möjligt. Det gör att inget arbetspass är likt det förra. Det märks att många uppskattar oss som arbetar i biblioteket. Det är viktigt och roligt.

 Har du någon nytta av arbetet som biblioteksvärd i dina studier?
-
Absolut. Jag har fått upp ögonen för alla olika resurser som finns på biblioteket, som olika databaser och e-böcker. Framför allt så har jag insett vilken fin studie och arbetsplats biblioteket är vilket har hjälpt mig med pluggandet då det är svårare för mig, som så många andra att studera i en hemmamiljö. Tysta läsesalen är grym!

Har du några tips till den som vill söka arbete som biblioteksvärd hos oss?
-
Tveka inte, sök! Det är ett perfekt jobb vid sidan om studierna och en har möjlighet att träffa en mängd trevliga studenter.

Något övrigt som du vill tillägga?
- Det är en klyscha men samtidigt är det sant att "inga frågor är för dumma". Undrar du någonting är det bara att svänga förbi infodisken där jag eller mina kollegor gör allt vi kan för att hjälpa dig. Tack för mig så ses vi i biblioteket!

 

Biblioteksvärd Rebecca Olsson.

Rebecca Olsson, en av våra biblioteksvärdar.

Rebecca Olsson, arbetade som biblioteksvärd parallellt med studier på ämneslärarutbildningen med inriktning mot gymnasiet här på Södertörns högskola.

Vad gör du i ditt arbete som biblioteksvärd?
- Allt möjligt! Först och främst så finns jag här för besökarnas skull, så att de kan få hjälp och svar på frågor. Men så behöver även biblioteket lite omvård och kärlek så att allt ska fungera, så jag sätter upp böcker, hämtar in böcker som ska skickas som fjärrlån, ser till att reservationer kommer rätt och svarar på frågor i telefon. Ibland behöver böcker märkas, plastas in…det finns massor av olika saker att göra.

Hur ser ett arbetspass ut?
- Jag jobbar främst på helger, vilket gör att arbetet ser lite annorlunda ut än på vardagar. På helgen är det oftast färre besökare här, vilket påverkar mitt arbete en del. Innan och vid öppning ser man till att allt funkar så att det ska flyta på när vi väl öppnar. På helgerna är det många besökare som inte är studenter på skolan, så det blir en del frågor om vad biblioteket kan erbjuda dem och hur vi kan hjälpa dem att få ut så mycket som möjligt av våra resurser.

Vad är det roligaste?
- Att träffa så mycket människor som man gör. Speciellt på helgen är många av besökarna återkommande, och vissa av dem känner igen en och stannar för att prata en stund. Det är fint, tycker jag.

Har du någon nytta av arbetet som biblioteksvärd i dina studier?
- Absolut! Genom att arbeta här har jag fått kunskap om hur söksystemen funkar vilket har underlättat när jag behöver hitta kurslitteratur, artiklar eller liknande. Jag har också fått insyn i vilka övriga resurser som erbjuds och hur de fungerar, till exempel olika databaser.

Speciellt på helgen är många av besökarna återkommande, och vissa av dem känner igen en och stannar för att prata en stund. Det är fint, tycker jag.

Har du några tips till den som vill söka arbete som biblioteksvärd hos oss?
- Rör dig i bibliotekets lokaler och bekanta dig med våra resurser, såsom böcker och tidskrifter. Är detta en plats du trivs på så kommer det att märkas.

Något övrigt som du vill tillägga?
- Har ni något ni undrar så är det bara att komma och hälsa på oss i biblioteket på kvällar eller helger. Vi svarar gärna på frågor! 

Arbeta som biblioteksvärd- så funkar det!

  • Vi riktar oss speciellt till dig som läser utbildningen "Biblioteks- och informationsvetenskap", men också till dig som redan är student på Södertörns högskola och behöver ett extraarbete.
  • Du som söker ska ha läst minst en termin på Södertörns högskola eller läst en termin Biblioteks- och informationsvetenskap på något svenska lärosäte innan du börjar hos oss.
  • Du ska tycka om att arbeta med service och kunna ge ett bra bemötande.
  • Språkkunskaper i engelska värderar vi högt eftersom vi har många engelskspråkiga studenter.
  • Det är bra erfarenhet att ha arbetat på ett högskolebibliotek. Du får en inblick i högskole- och universitetsvärlden ur ett biblioteks perspektiv. Flera av våra biblioteksvärdar vittnar också om att det hjälper dem i sina studier genom att arbeta hos oss.

Vill du arbeta som biblioteksvärd?

Då det är dags att utlysa tjänsterna så annonserar vi främst på vår webbplats och bland studiewebbens nyheter. Håll utkik!

Har du frågor om arbetet som biblioteksvärd? Kontakta Ann-Sofie Wennbrink, samordnare för biblioteksvärdarna.