Hitta din utbildning / Program

Anmälningsfakta

Behörighetskrav: Grund + Särskild (Områdesbehörighet 3).
Eller:
Grundläggande behörighet samt Matematik 3b / 3c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 (Områdesbehörighet A3).

Urval: betyg 67%, högskoleprov 33%

  • Stängd...

    Start: HT17100%Dag

    Anmälningskod: SH-43949

Journalistik med samhällsstudier - inriktning människa och miljö

Program 180 högskolepoäng

Vad händer om havsytan stiger med en meter? Vad har vi för nytta av stamcellsforskning? Allt fler nyhetsredaktioner efterfrågar journalister med kunskap om natur och miljö. De senaste rönen behöver förklaras, larmrapporterna måste kunna granskas kritiskt. Programmet kombinerar journalistik och miljövetenskap och ger en bra grund för samhällsinriktad journalistik.

Intervju med Alumn

Shohreh Zare


Intervjun gjordes hösten 2015

Har läst programmet Journalistik med samhällsstudier och hade under studietiden kompisar som läste på andra lärosäten som ”blev avundsjuka när jag berättade vilka samtal vi hade med lärarna”.

Shohreh Zare har läst programmet Journalistik med samhällsstudier på Södertörns högskolaDu har gått Journalistik med samhällsstudier – vad gör du idag?

– Idag är jag reporter på SVT:s lokala nyheter i Stockholm. Jag intervjuar, filmar och redigerar.

Hur skulle du beskriva den utbildning du gick?

– Det var en jättebra utbildning med en bra blandning mellan teori och praktik. Jag lärde mig skriva, göra tidning, tv, redigera, göra hemsidor. Och så teoretiska delar som Yttrandefrihetsgrundlagen. Och idéhistoria som jag valde som inriktning.

På vilket sätt har nytta av din utbildning i din vardag?

– Nu jobbar jag med TV och det hade vi egentligen bara några veckors utbildning i. Men jag fick en stark journalistisk grund att stå på. Det kändes kul att komma ut i arbetslivet och känna att jag visste vad det innebar att arbeta som journalist.

Varför blev det just Södertörns högskola för din del?

– Jag jobbade på en reklambyrå och fick tips av ett par kollegor som talade gott om Södertörns högskola. Jag hade inte pluggat på universitetet tidigare och det behövde man för att läsa till journalist på andra ställen. Men på Södertörns högskola kunde jag söka direkt.

– Du gick ut för tre år sen. Vad gör du om ytterligare tre år? 

Jag hoppas att jag har breddat mig och växlar mellan att vara reporter, programledare och redaktör. Programledare kommer jag förhoppningsvis att testa redan till sommaren. Och redaktör vill jag bli eftersom man då har möjlighet att bestämma över innehållet i sändningarna.
– Men jag är inte säker på att jag kommer att vara journalist då. Jag volontärarbetar med ungdomar idag och skulle jag få möjlighet att bli projektledare på till exempel Fryshuset och arbeta med ungdomar där så skulle det vara intressant.

Beskriv Södertörns högskola med tre ord!

– Genuint, dynamiskt och personligt. Genuint eftersom jag kände att det var en äkta plats, människor hade passion för det de lärde ut. Dynamiskt eftersom det var en bra blandning av människor. Och personligt eftersom man fick en bra kontakt med lärarna, de hade koll på en och brydde sig om en. Jag hade kompisar som läste på Stockholms universitet som blev avundsjuka när jag berättade vilka samtal vi hade med lärarna. De var 300 på en kurs, vi var 30.