Hitta din utbildning / Program

Anmälningsfakta

Behörighetskrav: Grundläggande behörighet

Urval: betyg 67%, högskoleprov 33%

  • Stängd...

    Start: HT18100%Dag

    Anmälningskod: SH-44806

  • 2019-03-15

    Start: HT19100%Dag

    Anmälningskod: SH-44817

IT, medier och design

Program 180 högskolepoäng

Mobiltjänster, viral reklam, sociala- och strömmande media - medie- och informationstekniken ändras ständigt, nya yrken uppstår. Behovet av välutbildade människor med medieteknisk kompetens är stort. Vill du bli webbdesigner, medieproducent, webb- eller apputvecklare? I det digitaliserade samhället blir arbetsmarknaden efter utbildning i IT, medier och design allt.

Intervju med alumn

Elin Ledenvik

Gör idag: Webbdesigner
Har studerat: IT, medier och design

Elin Ledenvik har läst IT, medier och designBeskriv utbildningen!

– Det är en bred utbildning som passar nybörjare inom ämnena it, medier och design, men också den vill bredda tidigare kunskap. Några av mina klasskamrater hade en bakgrund inom media och ville lära sig webb, andra kunde design och ville lära sig programmering. Man samarbetar ofta i grupp kring olika projekt, och har då möjlighet att rikta in sig på det man är mest intresserad av. Sista terminen gör man ett examensarbete och får testa sina kunskaper genom praktik.

Kan du ge något exempel på projekt?

– Ett exempel är då vi byggde en mobil applikation, och vi gjorde då allt från början till slut: brainstorming, användartest, prototyp, design och programmering. Ibland samarbetade vi med företag som ville ha hjälp att ta fram en färdig produkt eller prototyp.

Varför valde du IT, medier och design?

– Jag har en musikestetisk bakgrund, och hade byggt några hemsidor för att lära mig och för att det var kul. Jag ville lära mer om programmering, men samtidigt få in den konstnärliga designdelen. Att programmet är brett passade mig, eftersom jag inte visste vilken del jag ville jobba med.

Vad är det bästa med programmet?

– Bredden, att man får så många olika delar. Förutom att vi lärde oss olika programmeringstekniker och design, läste vi ju bland annat projektledning, retorik och kommunikation, och det var en stor fördel att vi sedan under praktiken kunde testa kunskaperna ute i arbetslivet.

Är du nöjd med ditt val av utbildning?

– Definitivt. Jag jobbar med webbdesign, men har insett att jag skulle kunna jobba med mycket annat också. Utbildningen öppnar många dörrar, och jag har klasskamrater som jobbar med allt ifrån webbutveckling till film.

Vilka reaktioner har du fått på utbildningen ute i arbetslivet?

– Jag har fått förklara vad den innehåller, och har då fått positiva reaktioner. Många arbetsgivare, särskilt små företag, har inte möjlighet att anställa en designer, en programmerare och en marknadsförare utan söker en person som kan många olika saker. Att då ha läst exempelvis projektledning anses som värdefullt.

Har du något tips till dem som ska välja utbildning?

– Välj med både hjärta och hjärna, men det viktigaste är att gå på magkänslan. Jag var osäker när jag valde utbildning, men gick på magkänslan och det blev helt rätt.

Beskriv ditt arbete!

– Tjänsten heter webbdesigner, men jag gör lite allt möjligt. Jag bygger och underhåller hemsidor åt företaget och dess systerföretag, producerar trycksaker, har tagit fram en grafisk profil och logga åt ett av företagen, och ger enklare it-support.

Vilken nytta har du av din utbildning i ditt arbete?

– Utan utbildningen skulle jag inte kunna jobba med det jag gör, så jag har jättestor nytta av den. Inom it går utvecklingen snabbt, så jag har också nytta av att jag fått kunskap om hur man hänger med i svängarna och hur man tar till sig ny kunskap.

Hur fick du ditt arbete?

– Programansvarige på skolan tipsade oss om jobbet på studentforum, så jag kontaktade företaget och fick komma på intervju. Utbildningen tipsade ofta oss studenter om lediga jobb, och många har också fått jobb på sina praktikplatser.

Har du något tips till dem som studerar idag?

– Tro på att det du lär dig fungerar ute i arbetslivet. På praktiken insåg jag att jag faktiskt kunde saker som jag inte trott att jag kunde.

Beskriv Södertörns högskola!

– Det är en modern högskola med fräscha, luftiga lokaler. Att skolan har en modern approach är särskilt viktigt inom ämnen som it och media. Studentliv finns det inte jättemycket av, men det finns en kår och en pub. Jag var med i Söderspexet och det var jättekul, och jag har fortfarande kontakt med kompisar därifrån.

Elin Ledenvik intervjuades hösten 2014.