Hitta din utbildning / Program

Anmälningsfakta

Behörighetskrav: Grundläggande behörighet samt Engelska B, Samhällskunskap A (Områdesbehörighet 4, undantag ges för Matematik C).
Eller:
Grundläggande behörighet samt Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 (Områdesbehörighet A4, undantag ges för Matematik 3b / 3c)

Urval: betyg 67%, högskoleprov 33%

  • Stängd...

    Start: HT18100%Dag

    Anmälningskod: SH-43839

  • Anmälan

    Start: VT19100%Dag

    Anmälningskod: SH-43840

Journalistik och digitala medier

Program 180 högskolepoäng

Programmet Journalistik och digitala medier (JDM) tar journalistiken ett steg vidare och ger dig den kompetens som medieföretagen efterfrågar idag och kommer att behöva i framtiden. Du får en solid grund i god traditionell journalistik, med förankring i digital medieteknik.

Intervju med student

Sharzads mål och drömmar är hennes drivkrafter

Sharzad Rahmani har sedan hon var liten alltid älskat att stå framför kameran. Därför är det inte så förvånande att hon valde att börja läsa programmet Journalistik och multimedia. I framtiden vill hon arbeta med radio och tv och då kände hon att just detta program passade henne bra.

En blandning av klassisk journalistik och medieteknik

Sharzad tycker att det bästa med hennes utbildning är möjligheterna. När man är färdigutbildad kan man jobba Sharzad Rahmani med press, radio och tv eller som hon själv säger: Allt!
Sharzad läser just nu tredje terminen på sin utbildning och är nöjd med sitt val.

- Utbildningen ger en bra grund i god journalistik. Det är mycket man får lära sig, bland annat lär vi oss om medieteknik och hur man filmar och spelar in radio rent tekniskt men även om klassisk journalistik, förklarar Sharzad. Man blir multikompetent helt enkelt!

Utbildningen är populär men hon tycker inte att någon ska ge upp om den inte blir antagen första ansökningen. Själv kom hon inte in första gången hon sökte utan fick söka en gång till och kom in terminen efter istället.

Namn: Sharzad Rahmani

Ålder:  24 år

Född: Sollentuna

Favoritplats på Campus: Ute vid bänkarna vid berget, där solen skiner mest!

Skönt med ett campus på en och samma plats

När Sharzad får frågan om hur det är att vara student på Södertörns högskola så ler hon. Hon svarar att hon tycker att det är en lätt miljö att vara i och att det finns många härliga platser på campus att vara på.

- Det känns skönt att gå på en högskola som är stor men samtidigt så liten. Många andra högskolor och universitet har ett utspritt campus men här är allting på samma ställe och det tycker jag är väldigt skönt. Jag brukar komma hit och plugga i biblioteket för det känns som man får så mycket mer gjort när man sitter där, säger Sharzad.

Brinner för fredliga och inkluderande samhällen

Det märks tydligt att Sharzad är en driven tjej. Hon vet vad hon vill och hon är inte rädd för att kämpa för att få sin vilja igenom. Hon säger själv att hennes drivkrafter är just hennes mål och drömmar. Det är de som får henne att fokusera och kämpa för att slutligen lyckas. 

Det mål av FN:s 17 globala mål för hållbarhet Sharzad känner att hon brinner mest för är ”Fredliga och inkluderande samhällen”. Detta mycket på grund av hennes rötter i Iran, båda hennes föräldrar kommer därifrån.
- I Iran kan man inte uttrycka sina åsikter och det är så viktigt att kunna utrycka sig fritt och säga vad man tycker och tänker. Man glömmer ofta att det finns andra ställen i världen där man inte kan uttrycka sina åsikter, förklarar hon.

Trots detta är hon ändå hoppfull för omvärlden och framtiden:
- Det är skönt att det finns människor där ute som har varandras ryggar, att det finns hjälporganisationer till exempel som frivilligt går ihop för att ändra på situationen. Det är väldigt fint! Människor som är snälla mot varandra och respekterar varandra för den man är. Det gör mig hoppfull att trots allt hat som finns i världen så finns det ändå goda människor där ute.

Intervjun genomfördes våren 2017 av Sofie Ros