Studieinformation

Studenter.

Välkommen till Södertörns högskola! Vi vill ge dig som student bästa möjliga service och stöd under dina studier. Här har vi samlat information som du kan behöva under studietiden.

Vi berättar om campusområdet, vad du behöver känna till när du ska skriva tentor och hur du i slutet av dina studier ansöker om examen. Ett avsnitt riktar sig till dig som funderar på att studera utomlands. Du kan dessutom läsa om hur vi arbetar för att du ska ha bra förutsättningar för att lyckas med dina studier, till exempel via våra studie- och karriärvägledare, högskolans informationstjänst Studentservice, Studieverkstan och Studenthälsan. Om du inte hittar svaret på dina frågor här, är du varmt välkommen att kontakta oss. Kontaktuppgifter till dessa och många fler hittar du nedan under fliken Vägledning och stöd. Letar du efter en utbildning? Hitta din utbildning på sh.se/utbildning.

Natasha Ryan om utbytesstudier

Drömmen om utlandsstudier har alltid funnits och Natasha Ryan tog chansen och förverkligade den. Vårterminen 2014 läste hon juridik i Kapstaden. Det blev en upplevelse som fick henne att byta framtidsplaner. På frågan om hon rekommenderar andra att studera utomlands svarar hon "Ja, ja, ja!".

Natasha Ryan berättar om sin utbytestermin i KapstadenVarför ville du bli utbytesstudent?

Att plugga utomlands är något jag alltid har velat göra. Tanken var att läsa vidare på något universitet utomlands efter gymnasiet, men jag insåg att det är väldigt dyrt. Därför valde jag att studera i Sverige och göra utbytesterminer. Tidigare pluggade jag en termin i Berlin och jag har gjort praktik i Bryssel. Nu har jag läst en termin Human rights law och constitutional law på magisternivå vid University of Cape Town i Sydafrika.

Skulle du rekommendera andra att studera utomlands?

Ja, ja, ja! Alla måste! Att plugga utomlands är ett unikt tillfälle att lära sig mer om sig själv, att lära mer om ett annat land och kultur – och att lära språk. Som utbytesstudent kommer du automatiskt in i ett socialt liv, eftersom du möter andra utbytesstudenter som är i precis samma läge som du. Att vara utbytesstudent berikar livet och cv:t.

Hur fick du utbytesplatsen?

Jag höll koll på ansökningsdatum, vände mig till International Office på Södertörns högskola och fick otroligt bra hjälp. Genom Linnaeus-Palmes utbytesprogram finns utbyte mellan Södertörns högskola och University of Cape Town som var enda alternativet om jag ville läsa juridik – och det ville jag. Jag var den enda som sökte och efter fem dagar fick jag besked om att jag hade fått platsen.

Hur förberedde du dig innan du åkte?

Egentligen förberedde jag mig inte alls. Eftersom så många såg som sin plikt att upplysa mig om hur farligt det är i Sydafrika, ville jag inte läsa på så mycket. Jag ville komma dit med öppet sinne och bilda mig en egen uppfattning, och ville att det skulle bli lite av en chock. Så förberedelserna var bara de praktiska – att ansöka om boende på universitetet, anmäla att jag ville bli hämtad vid flygplatsen och skaffa visum.

Hur blev du mottagen när du anlände?

Jag kände mig jättevälkommen. Redan på flygplatsen stod andra studenter och tog emot mig. Jag kommer aldrig att glömma resan från flygplatsen – hur jag för första gången såg kåkstäderna med alla skjul och små barn som sprang omkring precis intill trafiken på motorvägen. När jag tittade åt andra hållet såg jag det fantastiska Taffelberget. Jag såg det vackra och misären på samma gång. Jag hade aldrig sett något liknande.

Hur bodde du sedan?

I ett stort hus med nio andra utbytesstudenter – en norsk, en britt och resten amerikaner och holländare. Jag fick ett fint, eget rum. Redan första kvällen kom någon och informerade oss om säkerheten, och berättade att vi inte fick öppna om någon ringde på dörren, att vi inte fick gå ut när det var mörkt, och var vi tvungna att gå ut skulle vi gå i grupper om minst tre och så vidare. Vi lyssnade knäpptysta och bara gapade.

Hur var studierna i Sydafrika jämfört med i Sverige?

Studierna var på engelska och vi hade inga föreläsningar, bara två seminarier på två, tre timmar i veckan. Utöver det var det mycket att läsa på egen hand. Om man inte läste på före seminarierna blev det svårt att hänga med, eftersom seminarierna inte tog upp det man läst. Jag skulle säga att det var den största skillnaden mot Sverige; här går man ju ofta igenom det man läst innan man går vidare.

Hur var studentlivet?

Som utbytesstudent har man alltid ett aktivt studentliv. På University of Cape Town finns över hundra studentföreningar. Jag var med i tre: Mountain & Ski Club, Underwater Club och Yacht Club, vilket var jättekul! Jag började uppskatta att vandra i naturen, kunde ta surfinglektioner gratis på helger och fick chansen att ta dykcert billigt, vilket jag tyvärr aldrig gjorde. Varje förening ordnade egna pubar och fester, utöver det fanns det inte så mycket sådant. Det blev mer att man tog en taxi in till stan och gick på restaurang med andra utbytesstudenter.

Vad var det bästa med Kapstaden och universitetet?

Att ha nära tillgång till staden, berget och havet. Allt finns samlat så man kan enkelt göra det man känner för just då. Universitetet var stort och vackert och låg fantastiskt vid Taffelberget, och det fanns så mycket liv och många slags människor och kulturen. Den mix som finns i Sydafrika finns även på campus.

Är det något du i efterhand önskar att du hade gjort annorlunda?

Ja, jag skulle ha tagit chansen att åka till Sydafrika tidigare, innan terminen startade, för att lära känna staden först, försökt få med någon kompis och rest runt lite. I dag skulle jag också läsa på bättre innan jag åker.

Vilken är din största behållning av din utbytestermin?

Dels att jag insett vad jag vill jobba med, dels att jag insett att världen är större än Sverige och Europa. Efter allt jag sett i Sydafrika har jag insett vad jag vill ägna mitt liv åt och att världen kan bli min arbetsplats. Jag vill jobba med mänskliga rättigheter, och har därför ändrat inriktning på mina studier, från magisterprogrammet med europarättsliga studier till magisterprogrammet i mänskliga rättigheter och den offentliga förvaltningen.

Natasha Ryan berättar om sina utbytesstudier.Vilka råd har du till dem som funderar på att studera utomlands?

Utforska alla möjligheter. Lista alla universitet du kan tänka dig att studera på och kolla ämnena. Läs på, fråga och ta reda på information – om du inte är som jag som ville bli överraskad förstås. Fundera också på om du kan vara borta under ett år. Det tar några månader att landa och då är det nästan dags att åka hem om man bara ska vara borta en termin.

Vad gör du nu?

Jag är färdig med masterstudierna och min praktik på OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Under hösten 2015 hjälper jag till med undervisningen i ämnet Offentlig rätt här på Södertörns högskola. 

Vad vill du jobba med?


Drömmen är att bli diplomat. Eftersom det är mycket hård konkurrens och tuffa krav siktar jag under tiden på att lära mig fler språk (spanska och franska) och göra karriär inom mänskliga rättigheter vid någon NGO eller internationell organisation i Europa, Afrika eller Sydamerika. Oavsett om det blir diplomati eller inte vill jag i alla fall arbeta utomlands.

Intervjun är genomförd av Annika Hällqvist hösten 2014, delvis uppdaterad av Anna Arvidsson hösten 2015