Studieinformation

Studenter.

Välkommen till Södertörns högskola! Vi vill ge dig som student bästa möjliga service och stöd under dina studier. Här har vi samlat information som du kan behöva under studietiden.

Vi berättar om campusområdet, vad du behöver känna till när du ska skriva tentor och hur du i slutet av dina studier ansöker om examen. Ett avsnitt riktar sig till dig som funderar på att studera utomlands. Du kan dessutom läsa om hur vi arbetar för att du ska ha bra förutsättningar för att lyckas med dina studier, till exempel via våra studie- och karriärvägledare, högskolans informationstjänst Studentservice, Studieverkstan och Studenthälsan. Om du inte hittar svaret på dina frågor här, är du varmt välkommen att kontakta oss. Kontaktuppgifter till dessa och många fler hittar du nedan under fliken Vägledning och stöd. Letar du efter en utbildning? Hitta din utbildning på sh.se/utbildning.

Li Berglund om utbytesstudier

En termin i kontrasternas stad

Li Berglund är mer än nöjd med sitt ovanliga val av utlandsstudier – en termin på American University of Beirut i Libanon.

Li Berglund läser Utveckling och internationellt samarbLi Berglund i Libanonete. Höstterminen 2016 tillbringade hon på American University of Beirut. Det fanns framförallt två orsaker till att Beirut var hennes förstahandsval.

– Jag har alltid tyckt om det arabiska språket och ville lära mig prata bättre, säger Li. Dessutom är jag väldigt intresserad av flyktingfrågor och migration.

Här blev de frågorna väldigt påtagliga med alla syrier som flytt dit. I Libanon läste Li arabiska, Social movements och Arab culture and society. Tempot var högt, den akademiska engelskan svår, det ställdes höga krav, men lärarna var otroligt duktiga och engagerade och det gjorde att Li kunde hänga med och klara av studierna bra.

Campus med egen pool och strand

Universitetet beskriver Li som ”posh”, i brist på ett bra svenskt ord. Det märktes att det är dyrt att studera i Libanon, studenterna kom från välbärgade hem. Campus var grönt och lummigt, universitetet hade en egen strand och det fanns gym och pool, allt var väldigt fint och tjusigt. Beirut, däremot, är kontrasternas stad, tycker Li. Här låg husen som lämnats öde efter krigets härjningar sida vid sida med lyxgallerior. Människor som arbetar svart för slavlöner sida vid sida med människor som lever i lyx.

Li blev förälskad i landet Libanon. Historien, havet, bergen, maten. Det riktigt lyser om henne när hon ska beskriva vad hon tycker så mycket om med landet.

Meze i Libanon– Jag älskar den libanesiska maten, det blev mycket meze, säger hon och skrattar. Vi gjorde många utflykter också, till exempel till vindistriktet Bekadalen.

Hon berättar också engagerat om sitt volontärarbete med syriska flyktingar och sin B-uppsats som hon skrev på distans, med fältstudier i flyktinglägret Shatila.

Saknar morgonpromenaderna

Nu är Li tillbaka på Södertörns högskola för sin sista termin, med nya kontakter och erfarenheter. Inte minst var det lärorikt att följa världshändelser som kriget i Syrien och det amerikanska presidentvalet ur en annan synvinkel än den svenska. Det, menar Li, är en bra erfarenhet i det framtida yrkeslivet som Li tänker sig inom den ideella sektorn med koppling till migration. Li är i full fart med att planera sin C-uppsats, då hon ska till Bali och studera volontärturism, men vi vänder tillbaka till Libanon en sista gång. Vad saknar hon mest ifrån tiden där?

– Mina morgonpromenader till universitetet, säger hon utan att tveka. Jag bodde i ett område inte långt från campus. Längs gatan låg slaktaren, bageriet, caféet med fantastiska baklava… Varje morgon gick jag förbi alla och vi bytte några ord och önskade varandra en god morgon. Det saknar jag.