Vårterminen 2019

Student med ballonger vid Södertörns högskolaDet är mycket praktiskt att hålla reda på i början av studierna, och många frågor brukar dyka upp. Därför har vi samlat all viktig information om terminsstarten. Här hittar du snabbt och enkelt svar på dina frågor.

Du som är antagen till en utbildning, har fått en reservplats, eller du som redan läser på högskolan hittar det mesta av den information du behöver under flikarna nedan, och länkarna till höger. Observera att informationen på dessa sidor kan komma att uppdateras/förändras fram till terminsstart.

Jag är reserv

 
Reservantagning är aktuellt när någon eller några som blivit antagna till en utbildning tackat nej till sina platser. Utifrån resultatet i urvalet kallas reserver i tur och ordning.

Presumtiv student på Södertörns högskolaAlla som har blivit antagna till en utbildning dyker inte alltid upp och därför antar vissa utbildningar fler sökande än vad de har utbildningsplatser. Det innebär att de inte behöver kalla reserver så fort någon hoppar av. Det här kallas att göra ett överintag.

I de fall där högskolan gör ett överintag betyder det att reserv 1 i en urvalsgrupp inte automatiskt kommer att antas när en person i samma urvalsgrupp hoppar av. Den tomma platsen fylls av en person som ingår i överintaget.

Många institutioner skickar också ut kallelse till upprop och registrering tillsammans med praktisk information till alla antagna och reserver med möjlighet att bli antagna. I informationen framgår vad du ska göra för att behålla din plats eller reservplats. Uppropet/registreringen är obligatorisk och kommer du inte, förlorar du din plats.

Du kan läsa mer om de regler som gäller för antagning här.