Studieinformation

Studenter.

Välkommen till Södertörns högskola! Vi vill ge dig som student bästa möjliga service och stöd under dina studier. Här har vi samlat information som du kan behöva under studietiden.

Vi berättar om campusområdet, vad du behöver känna till när du ska skriva tentor och hur du i slutet av dina studier ansöker om examen. Ett avsnitt riktar sig till dig som funderar på att studera utomlands. Du kan dessutom läsa om hur vi arbetar för att du ska ha bra förutsättningar för att lyckas med dina studier, till exempel via våra studie- och karriärvägledare, högskolans informationstjänst Studentservice, Studieverkstan och Studenthälsan. Om du inte hittar svaret på dina frågor här, är du varmt välkommen att kontakta oss. Kontaktuppgifter till dessa och många fler hittar du nedan under fliken Vägledning och stöd. Letar du efter en utbildning? Hitta din utbildning på sh.se/utbildning.

Lokaler

Södertörns högskolas lokaler är i stor utsträckning lättillgängliga. Men, skulle du uppleva bristande tillgänglighet på högskolan är det viktigt att du för dina synpunkter vidare.

Du kan mejla synpunkter om tillgängligheten till samordnare för stöd till studenter med funktionsnedsättning på funka@sh.se  Du kan också självklart felanmäla, t.ex dörröppnare som inte fungerar till 4001@sh.se 

Här hittar du informationen om tillgänglighet i bibliotekets lokaler.

Datorsalar

Samtliga datorsalar är utrustade med en datorplats med höj- och sänkbart bord. Samtliga studentdatorer har programmet Stava Rätt som hjälper dig att skriva korrekt. I biblioteket finns också datorer i UB 518 med stavningsprogram och talsyntes och skannrar.

Resursrummet – enskild datasal och datorer med extra programvaror

I biblioteket ligger resursrummet, UB 523, på markplan. Där finns två datorer utrustade med extra program, samt en läs-tv för personer med synnedsättning. Läs mer om resursrummet under Vilket stöd kan du diskutera med samordnaren i menyn till höger.

Dörrar och trösklar

Flertalet av dörrarna på högskolan har automatisk dörröppning via tryckknapp i anslutning till dörrpartiet. Trösklar finns generellt inte i husen, men kan förekomma bl.a. i F-huset och i Primushuset.

WC

På samtliga publika våningsplan i Moas båge, bibliotekshuset, Primus- och F-huset finns  toaletter med plats för rullstol.

Föreläsningssalar – bord och stolar

I hörsalar för 80, 120 och 160 personer finns extra stolar med olika inställningar för sitthöjd samt sittlängd, för dig som har besvär av att sitta länge. I hörsalarna finns även mobila bord för dig som använder rullstol.

Hörslingor

Hörslingor finns i alla hörsalar för 80, 120 och 160 personer. Vid behov av hörslinga i mindre seminariesalar finns bärbar hörslinga för utlåning hos samordnaren, maila likavillkor@sh.se om du vill komma i kontakt. 

Parkering

Det finns två stycken p-platser för personer med funktionsnedsättning utanför entrén till Alfred Nobels allé 5. Utanför entrén till byggnaden Primus (plan 1) finns ytterligare 2 stycken p-platser.

Är p-platserna för personer med funktionsnedsättning upptagna kan man parkera på övriga p-platser som tillhör högskolan utan att betala avgift. Det förutsätter att det finns ett av myndighet giltigt utfärdat parkeringstillstånd för person med funktionsnedsättning, ett så kallat parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Vilrum

Vilrum för studenter finns i rum MA 415 (inkl. rymlig WC och dusch) samt på entréplan i biblioteket, som öppnas från lånedisken. För tillgång till MA 415 ska du kontakta varumottagningens personal mittemot vilrummet) som låser upp för dig.

Du kan tända en röd lampa utanför dörren som signalerar "upptaget".

Brand

Hissarna får inte användas om det brinner. Bryts strömmen blir du instängd. Om du är rullstolsburen och inte kan ta dig ner för trapporna själv, ta dig till närmaste trapphus som inte är rökfyllt.  

Högskolan är uppdelad i brandceller vilket innebär att kraftiga väggar och dörrar hindrar elden från att sprida sig i byggnaden. Alla trapphus är egna brandceller. Om du befinner dig i en annan brandcell, än där branden är, så är du säker i väntan på att bli räddad av personal på högskolan eller av räddningstjänsten.