Södertörns högskolebibliotek

Tre studenter sitter tillsammans vid ett bord i biblioteket och pluggar med dator och böcker.

 

Om webbplatsen

Webbplatsen lanserades 2011. Publiceringsverktyget som används heter P3. Navigationsprincipen bygger på en "platt struktur", det vill säga inga djupa nivåer. Tanken är att informationen ska finnas lättillgänglig och besökare ska slippa leta bland sidor på olika nivåer.

Hitta på webbplatsen

Bibliotekets webbplats består av en startsida som innehåller länkar till olika tjänster, nyheter osv. I strukturen benämns startsidan ibland som "portalsida". Här finns även länkar som leder vidare till en undernivå som i sin tur har en egen meny.  Webbplatsen har två avdelningar med målgruppsspecifik information, "Mer för dig som är lärare" och "Mer för dig som är forskare". Dessutom finns avdelningen "Sök- och skrivhjälp" med tips och information om att skriva uppsats och söka information.

Startsidan

Här följer en kortare beskrivning av startsidan med tillhörande bild/skärmdump.

 

 

 Skärmdump på bibliotekets svenska portalsida.

 (Bilden ovan är ett montage)

En förklaring av bokstäverna och pilarna ovan

A: I huvudmenyn finns en så kallad "Megadropdown"-meny, länkar till ett urval av våra webbsidor. Menyn fälls ut när muspekaren hålls över den lilla pilen till höger om menytexten "Bibliotek". Klicka på den sida du vill gå till så hamnar du där direkt.

B: Högst upp till höger på sidan finns en sökruta där du kan skriva in ord för den typ av information du söker på webbplatsen. Det är annat sätt att navigera på vår webbplats.

C: Sökrutan för våra resurser är centralt placerad, i mitten av startsidan. Här söker du i bibliotekets sökverktyg SöderScholar, som samlar flera olika resurser. I SöderScholar kan du söka olika typer av material. Via länken "Fler resurser A-Ö" når du andra informationskällor. "E-tidskrifter" länkar till tjänsten BrowZine, där du kan bläddra i framför allt engelskspråkiga tidskrifter inom många olika ämnen.

D: Överst till höger finns ett bildspel som visar några utvalda nyheter eller tips från oss på biblioteket. Bildspelet byter bild automatiskt men du kan själv stoppa det om du önskar. Det går också bra att bläddra själv genom att använda pilarna eller hoppa till andra bilder genom att klicka på de små "rutorna".

E: Under SöderScholar-sökrutan finns de senaste nyheterna, "Biblioteksnyheter". Du kan prenumerera på nyheter från oss genom RSS-funktionen.

F: Här visas när biblioteket har öppet. Här finns även en länk vidare till alla öppettider och öppettider för hela året (exempelvis om det är en speciell helgdag)

G: Mitt på startsidan finner du våra "gör-det-själv-tjänster" samlade i en lista. Länkarna till tjänsterna är formade som ikoner. Du kan välja om du exempelvis vill hantera dina lån, boka grupprum eller publicera din uppsats.

H: Menyn "Om biblioteket", som ligger till höger, innefattar länkar till mer information om biblioteket. Om du väljer att klicka dig in på någon av dessa länkar kommer du till en undernivå med nya menyrubriker för respektive område. Här finns även länk till vår "Sök- och skrivhandledning" som är speciellt riktad till dig som är student. Här kan du även gå vidare och besöka vår Facebook-sida.

I: I "Mer för dig som är..."-menyn finns länkar till undernivåer med olika sidor med information specifikt riktad till dig som är lärare eller forskare.

J: Längst ner hittar du vår boksnurra, ett urval av böcker som du kan låna hos oss. Boksnurran byter tema då och då. Boksnurran finns även på vår Facebook-sida.

In English

Webbplatsen finns även på engelska. I stort sätt alla sidor på webbplatsen har en engelsk motsvarighet. Du kommer till de engelska sidorna genom att välja länken "In English" som du hittar överst i högra hörnet på startsidan.

De engelska sidorna utgår från högskolans webbplats. Det innebär att om du befinner dig på bibliotekets webbplats och väljer "In English" kommer du hamna på högskolans engelska webbplats. Därifrån kan du ta dig vidare till bibliotekets engelska sidor. Att översätta nyheter och annat information på våra webbsidor till engelska är ett prioriterat område. För oss handlar det om att vara arbeta för att vara så tillgänglig som möjligt - för alla besökare, även för de som inte har svenska som första språk. Det här är en del i vår Värdegrund för webben.

Mobilanpassad webbplats

Det finns en mobil version av bibliotekets webbplats, vilken du når genom att besöka vår webbplats med en mobil. Omdirigeringen sker automatiskt. Du kan från den mobilanpassade webbplatsen gå tillbaka till webbversionen. Det innebär att du för en period framöver inte kommer att omdirigeras till den mobila versionen. Istället visas då en länk till den mobila webbplatsen ovanför det övriga innehållet på webbplatsen. Det är endast från bibliotekets webbplats som omdirigeringen sker. 

Innehållet på den mobilanpassade webbplatsen är ett urval av bibliotekets mest använda tjänster samt information om öppettider, kontaktinformation och hur du hittar till biblioteket. Här hittar du även vår chatt. Tjänsterna är till viss utsträckning mobilanpassade.

"Boksnurran"

På vår "Boksnurra" lyfter vi fram ett urval av bibliotekets böcker, både e-böcker och tryckta. Böckerna visas upp med omslag och är länkade vidare till SöderScholar. Du kan enkelt du se om boken är tillgänglig eller reservera den. Syftet med "Boksnurran" är att presentera ett urval av bibliotekets böcker på ett mer visuellt sätt. "Boksnurran" är placerad längst ner på bibliotekets startsida (samt på engelska startsidan) och den återfinns även på bibliotekets Facebook-sida.

Om att dela

Längst upp på varje nyhetssida finns en dela-länk i form av en symbol och texten "Dela". Genom att klicka på den kan du enkelt dela och tipsa exempelvis dina vänner om information och material på vår webbplats.

Du kan dela sidorna till exempelvis:

  • Facebook
  • Twitter
  • E-post

JavaScript

För att komma åt flera av bibliotekets tjänster och använda sökfunktionen (SöderScholar) måste JavaScript vara påslagen. Detsamma gäller för många av bibliotekets tjänster. Läs mer om webbplatsen och tillgänglighet.

Värdegrund

I samband med att högskolan fick en ny webbplats år 2011 började vi arbeta med bibliotekets "identitet" på olika sätt. Webbgruppen tog fram en värdegrund för webben. Alla medarbetare på biblioteket var delaktiga på ett eller annat vis i processen. Värdegrunden vilar på fem ledord:

  • Inkluderande
  • Levande
  • Vägledande
  • Personligt bemötande
  • Innovativ

Värdegrund Södertörns högskolebiblioteks webb 2011 2.0.pdf.

Användarstudier

Vi har vid olika tillfällen genomfört mindre användarstudier på bibliotekets webbplats och även på vårt Sökverktyg SöderScholar. Vi strävar efter att så ofta det är möjligt involvera våra användare då vi gör större förändringar på vår webbplats. Välkommen att kontakta biblioteket@sh.se.

Synpunkter på webbplatsen

Vi tar gärna emot synpunkter på webbplatsen för att ständigt bli bättre. Har du idéer, frågor eller upptäckt något som inte fungerar på webbplatsen? Hjälp oss genom att fylla i formuläret Förbättringsförslag till webbgruppen. 

Du kan också kontakta den som står som sidansvarig om du har synpunkter på en specifik webbsida. Namnet på sidansvarig står längst ner. Tack för din feedback!