Studieinformation

Studenter.

Välkommen till Södertörns högskola! Vi vill ge dig som student bästa möjliga service och stöd under dina studier. Här har vi samlat information som du kan behöva under studietiden.

Vi berättar om campusområdet, vad du behöver känna till när du ska skriva tentor och hur du i slutet av dina studier ansöker om examen. Ett avsnitt riktar sig till dig som funderar på att studera utomlands. Du kan dessutom läsa om hur vi arbetar för att du ska ha bra förutsättningar för att lyckas med dina studier, till exempel via våra studie- och karriärvägledare, högskolans informationstjänst Studentservice, Studieverkstan och Studenthälsan. Om du inte hittar svaret på dina frågor här, är du varmt välkommen att kontakta oss. Kontaktuppgifter till dessa och många fler hittar du nedan under fliken Vägledning och stöd. Letar du efter en utbildning? Hitta din utbildning på sh.se/utbildning.

Utlandsstudier på egen hand

Om du vill studera på ett universitet som Södertörns högskola inte har ett utbytesavtal med så kan du välja att söka dig dit på egen hand, som en så kallad free mover. Skillnaden mellan att göra det och att få en utbytesplats är att du själv får stå för eventuella terminsavgifter och att du sköter alla kontakter med universitetet själv.

Som stöd finns här information om hur du går till väga när du på egen hand söker till ett universitet utomlands.

1. Var i världen vill du studera?
Det första du måste fundera ut är var i världen du vill studera. På www.studera.nu som Universitets- och högskolerådet ansvarar för, finns allmän information om studier utomlands och länkar till information om olika länder.

2. Läs på om utbildningarna som du kan tänka dig
Det bästa stället att läsa på om en utbildning är på universitetets egen hemsida. Där kan du både läsa om utbildningen i sig och ta reda på ansökningsinformation.

3. Räknas utbildningen i Sverige?
Du bör kontrollera att det utländska lärosätet är erkänt i Sverige innan du bestämmer dig för vilket universitet som du vill söka till. Se lista här. Att universitetet är erkänt i Sverige är en förutsättning för att du ska få tillgodoräkna kurser från universitetet när du kommer tillbaka till Sverige. Du hittar mera information om tillgodoräknande här

4. Kontakta universitetet
När du väl har hittat ett universitet som passar kan det vara bra att kontakta dem personligen och ta reda på det mest relevanta. Här är några viktiga punkter som kan hjälpa dig på traven:

  • Vad kostar det att studera på lärosätet (så kallad tuition fee)?
  • Har de några stipendier som man kan söka för att täcka undervisningsavgiften?
  • Kan man söka en studieplats för en eller två terminer eller enbart hela program?
  • Vilka dokument behöver man för att söka en studieplats?
  • När ska man senast söka?

Var tydlig med vem du är och vad du vill i din kommunikation med universitetet, till exempel:

  • om du redan läser på universitetsnivå
  • vad du har läst tidigare (på universitetsnivå)
  • om du eftersträvar en kortare utlandsstudieperiod (en eller två terminer) eller en hel utbildning
  • om du har tänkt ta examen i Sverige (efter avslutade utlandsstudier).

5. Sök direkt till universitetet
För eventuella intyg (till exempel att du är student vid Södertörns högskola) på engelska vänder du dig till någon i International Office eller till din utbildningsexpedition.

6. Registrering under utlandsterminen?
Den termin som du studerar vid ett utländskt universitet på egen hand (alltså inte via ett utbytesavtal) ska du inte vara registrerad vid Södertörns högskola.

Om du är programstudent ska du ta studieuppehåll från programmet den termin du är borta på utlandsstudier, för att få platsgaranti terminen då du kommer tillbaka. Det är viktigt att studieuppehållet är inlagt i Ladok så att du får behålla din behörighet till högskolans intranät och din e-postadress vid Södertörns högskola.

Om du läser fristående kurs vid högskolan ska du inte vara registrerad här under utlandsterminen. Det medför att du inte får tillgång till högskolans intranät. Kontakta Mediecenter om detta medför problem för dig.