Att vara student

Vi vill ge dig som student bästa möjliga service och stöd under dina studier. Här har vi samlat information som du kan behöva under studietiden.

Så här funkar det

Hitta din utbildning

Södertörns högskola erbjuder utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Här presenteras högskolans program och kurser på grundnivå och avancerad nivå samt högskolans ämnen och institutioner. Högskolans forskarutbildning presenteras under fliken Forskning ovan.
 
Här presenteras vårt utbildningsutbud för läsåren 2017/2018 och 2018/2019. Utbildningsutbudet speglar de senast fattade besluten och utbildningar kan tillkomma eller ställas in. Utbildningarnas omfattning presenteras i högskolepoäng (hp) där ett läsår på heltid motsvarar 60 högskolepoäng.

Studentbostad

Att hitta bostad i Stockholm är inte lätt, men det går. Du får räkna med att det tar lite tid, framför allt om du vill ha ett studentrum eller en studentlägenhet. Så var ute i god tid när du börjar leta bostad – gärna så snart du har sökt till högskolan!

Många studenter i Stockholm hyr bostad i andra hand, om de inte delar lägenhet med andra studenter eller bor inneboende hos privatpersoner. Tänk på att kollektivtrafiken i Stockholm är mer utbyggd än i många andra delar av landet, så om du får bo en bit bort till en början fungerar det också.

Om du tänker studera vid Södertörns högskola kan du börja med att ställa dig i kö hos Stiftelsen Stockholms studentbostäder (SSSB).

Det är den allmänna studentbostadskön i Stockholm. Du måste vara kårmedlem och registrerad på din kurs för att kunna stå i SSSB:s bostadskö. Undantag för detta ges första gången du ställer dig i bostadskön. Du kan då stå i kö i 90 dagar innan du uppmanas att bli kårmedlem. Observera att du efter dessa 90 dagar även måste vara registrerad på din utbildning. För mer information – kontakta Södertörns högskolas studentkår SöderS eller SSSB för regler kring medlemskap. Hur lång kötiden är hos SSSB varierar, men den är kortare för studentrum än för lägenheter.

Andra länkar och tips

Om du vill bo nära campus i Flemingsberg så kan du kontakta Huge Fastigheter AB som har en särskild studentbostadssajt på: www.huge.se.

Dessutom har Proventum AB byggt 330 studentbostäder nära KTH i Valla Park-området, läs mer via deras hemsida www.proventum.se. Studenter på Södertörns högskola kan ställa sig i bostadskö för dessa bostäder.

Dessutom erbjuder SSCO, Stockholms Studentkårers Centralorganisation, en andrahandsförmedlingav bostäder för studenter på www.akademiskkvart.se. SSCO kontrollerar alla annonser som läggs ut för att få bukt med bedrägerier och dyl.

Botkyrkabyggen erbjuder konceptet KompisBo som innebär att två vänner kan dela på ett förstahandskontrakt. Du anmäler intresse av lägenheterna via deras sida på Facebook "KompisBo" där de löpande utannonseras.

Heimstaden har studentbostäder i Visättra som ligger på andra sidan av järnvägen från Södertörns högskola. Lägenheterna är 23 kvadratmeter med kombinerad tvättmaskin och torktumlare i badrummet. 

Övriga

Stockholmshem
Svenska bostäder
Stockholms Stads Bostadsförmedling
Tumba Centrumfastigheter AB
Haninge Bostäder
HSB (bostadsrätter)

Bostadsbidrag

Som student kan du vara berättigad till bostadsbidrag. Läs mer om vilka regler som gäller på Försäkringskassans hemsida. Glöm inte att anmäla flyttning hos Skatteverket.

Hitta din utbildning – Studentbostad