Om Södertörns högskola

Studenter utanför Södertörns högskolas huvudentréSödertörns högskola är ett lärosäte i Stockholm som utbildar, forskar och samverkar för en hållbar samhällsutveckling. Campusområdet ligger i Flemingsberg, 19 minuter med pendeltåg från Stockholms central.

Vi har 11 000 studenter och erbjuder cirka 70 program och 250 kurser. Utbildning och forskning bedrivs inom humaniora, samhällsvetenskap, teknik och naturvetenskap. Vi erbjuder också polisutbildning och lärarutbildning med interkulturell profil. Mycket av forskningen handlar om frågor som rör Östersjö- och Östeuropaområdet.

Hos oss blandas ämnen, perspektiv, människor och erfarenheter. Här finns de nyfikna och de ifrågasättande. De som söker oväntade kombinationer, utveckling och utmaningar. Här korsbefruktas verklighet och vetenskap.

Tillgänglighet

Webbläsare

Informationen på sh.se ska gå att nå från alla webbläsare. I den löpande utvecklingen av webbplatsen testar vi de senaste versionerna av följande webbläsare:

För PC: Mozilla Firefox, Google Chrome och Internet Explorer
För Mac: Mozilla Firefox, Google Chrome och Safari

Vi har dessutom säkerställt att webbplatsen fungerar i de vanligaste mobiltelefonerna (iPhone, Android) samt för iPad.
 

JavaScript

SH.se fungerar bäst med JavaScript påslaget men det krävs inte för att nå informationen. Syftet är istället att förhöja användarupplevelsen och förenkla filtreringar och visningar av olika slags information.

För att kunna använda bibliotekets sökfunktion "SöderScholar" måste JavaScript vara påslagen. Detsamma gäller för många av bibliotekets tjänster.

Följande fungerar inte utan JavaScript påslagen:

  • Meny för snabbvägar
  • Sidfoten – använd tab knappen för att ange position för Bil- och Lokaltrafik
  • Inga utbildningsfilter
  • Förhandsgranska projekt och publikationer
  • Publikationer – hela listan utfälld
  • Kan inte expandera nyhet i nyhetsportal
  • Kan inte expandera kalenderpost i kalenderportal, vid klick på nyhethet/kalenderpost i listan öppnas nyhet egen.
     

Utskrift

SH.se använder stilmallar (CSS) för att webbläsaren automatiskt ska anpassa sidan för utskrift. På så sätt behövs ingen särskild utskriftsversion, utan du skriver ut sidor från webbplatsen genom att använda din webbläsares inbyggda funktion för utskrift. På många sidor finns även en "Skriv ut"-knapp som öppnar upp denna utskriftsdialog.

På utskrifterna är vissa menyer och navigering borttagen, och färger och typsnitt anpassad för utskrift.

Om du vill se hur utskriften ser ut innan du skickar den till skrivaren kan du välja "Förhandsgranska" eller "Förhandsvisa" i din webbläsare eller i utskriftsfönstret.
 

Textstorlek

SH.se använder relativ teckenstorlek, vilket innebär att det går att ändra textstorleken med hjälp av alla webbläsares inbyggda funktionalitet. Beroende på vilken webbläsare du använder gör du på lite olika sätt för att ändra textstorleken. Oftast finner du detta under menyer som Visa, Sida eller Innehåll.
 

Nya fönster

Generellt ska inga länkar öppnas i nya fönster. Undantag kan finnas för vissa dokumentformat, till exempel PDF. Biblioteket har ett antal tjänster som öppnas i en popup. När en länk öppnas i ett nytt fönster anges det tydligt.

Om du själv vill öppna en länk i ett nytt fönster eller en ny flik kan du göra det genom att högerklicka på länken och välja "Öppna i nytt fönster" eller "Öppna i ny flik". Du kan även hålla nere en tangent samtidigt som du klickar på en länk för att öppna den i ett nytt fönster eller flik. Vilken tangent det är varierar mellan webbläsare och operativsystem, men det vanligaste är Ctrl i Windows och Cmd (Apple) i Mac OS X.
 

Tangentbordsnavigering

Om du har svårt att använda mus är det ofta enklare att navigera med hjälp av tangentbordet. I de flesta webbläsare kan du göra det genom att använda Tab-tangenten för att hoppa från en länk till nästa, och Enter- eller Returtangenten för att aktivera en länk. För att hoppa till föregående länk håller du nere Shift-tangenten samtidigt som du trycker på Tab.
 

Bildspel på portalsidorna

För den som önskar stoppa bildspelen på portalsidorna finns nu en stopp-knapp för detta ändamål i bildspelets nedre högra hörn. Det är den lilla gråa rutan allra längst ner till höger, med två vita stavar i (det står "Pause" då man för musen över densamma). För att starta bildspelet igen trycker man en gång till på knappen (som då visar texten "Play").