Nyheter

Länk till nyhetsportalen

 • 2017-02-16

  Underhållning med lärdom på köpet – nu släpps nya forskarpoddar

  Den första mars kommer första avsnittet av Södertörns forskarpodd, en ny serie forskarpoddar från Södertörns högskola. Poddarna har producerats av MT-Talks på Medieteknik på högskolan. Studenterna Sophie Tanha och Felicia Nordlund har ansvarat för inspelningarna.

  När vi ses för att prata forskarpoddar är det ett par veckor kvar till den första podden ska släppas. Sophie och Felicia har först blivit fotade och ska nu intervjuas – men det vanligaste är förstås att de själva är bakom kameran eller mikrofonen. De läser nu näst sista terminen på Journalistik och multimedia och det är snart bara praktiken kvar av utbildningen.

  Om vi börjar där – hur har dessa fem terminer varit?Studenter spelar in forskarpoddar i studio
  – Det har gått så himla fort! Utbrister Felicia. Och samtidigt har vi lärt oss så sjukt mycket.

  Sophie håller med:
  – Det har verkligen varit bra. Nu tänker jag som en journalist hela tiden, det går liksom inte att koppla bort det.

  Utbildningen Journalistik och multimedia innehåller förstås många praktiska moment, och för de som vill erbjuds extraarbete utöver utbildningen. En chans att både tjäna lite extra pengar och att få öva upp sina färdigheter ännu mer. Det kan vara att hjälpa till med filmning av seminarier Studenter spelar in forskarpoddar i studiosom ska live-sändas, eller att lära ut olika programvaror till studenter i lägre årskurser. Eller också som vi ska prata om nu; spela in forskarpoddar.

  Varför tror ni att just ni fick frågan?
  – Vi var nog helt enkelt synliga, säger Sophie. Satt i skolan och pluggade mycket och vår lärare kom förbi i datasalen och frågade om något första uppdrag och sedan har det kommit fler. Vi är ju dessutom med i poddarna från Medietekniken; MT Talks.

  – Båda är vi ju också intresserade av forskning, så när vi hörde talas om det här så tyckte vi båda att ”gud, vad roligt, det vill vi göra”, lägger Felicia till.

  Hur har ni gått tillväga rent praktiskt med produktionen av poddarna?
  – Vi gör ju det här i samarbete med Kommunikationsavdelningen på högskolan, så de har kommit med förslag på forskare som vill medverka i poddar, berättar Felicia. Så har vi kontaktat forskarna och bokat in dem för
  inspelningarna.

  Serien med Södertörns forskarpodd ska till en början bestå av tolv poddar, en varje månad, med start första mars. Sophie och Felicia har spelat in tre hittills. De turas om att sitta bakom mixerbordet respektive framför mikrofonen.

  Vilket är roligast?
  De tittar på varandra, skrattar och säger med en mun:
  – Att sitta framför mikrofonen!

  Sophie förklarar:
  – Alla journalister är ju lite av narcissister, vi vill synas och höras.

  – Sedan är vi ju båda två sådana att vi gillar att verkligen grotta ner oss i något ämne, få göra research och lära oss saker – så det är ju också därför det är kul att vara den som intervjuar, säger Felicia. Men det är ju förstås nyttigt att kunna det tekniska också.

  – Det är verkligen jättekul att spela in just forskarpoddar, att få prata med forskarna som fortfarande är så engagerade efter kanske massor av år med forskning, säger Sophie. De brinner för sitt ämne!

  – Vi har ju också väldigt naturligt kunnat dela upp vem som pratar med vilken forskar, faller Felicia in, du Sophie pratar ju gärna till exempel om socialt arbete, om förorten, medan jag är väldigt intresserad av historia och arkeologi.

  Varför ska man lyssna till Södertörns forskarpoddar?
  – För skoj skull! Säger Sophie bestämt. Det ska liksom inte vara sådär att ”jaha, nu måste jag bilda mig och lägga in i kalendern att lyssna på det här”, utan det ska vara underhållning där lärdomen kommer på köpet. Du får veta lite mer än du visste innan.

  – Precis, nickar Felicia, och vi har ju hållit tonen i poddarna väldigt tillgänglig och populärvetenskaplig, det ska vara lätt att förstå, även om ämnet kan vara ganska smalt. Kanske kan man lyssna till exempel innan en middagsbjudning eller date och få uppslag till intressanta samtalsämnen?

  Mer om forskarpoddarna

  Södertörns forskarpoddar är en serie med tolv forskarpoddar - samtal med forskare från olika ämnen och forskningsområden. De spelas in under våren 2017 och med start i mars kommer en podd i månaden att publiceras. Vi kommer att få ta del av diskussion om religionsundervisning i skolan, om lokaljournalistik, om marinarkeologi och om verklighetens postkodlotteri - bland mycket annat!

  Poddarna kan du hitta på Södertörns högskolas kanal på Soundcloud.