Kalendarium

rss

Här presenteras Södertörns högskolas kalendarium. Du kan hitta fler kalenderposter eller se specifika kalenderposter genom att välja ett eller flera filter till höger. För att se kalenderposter som redan har passerat kan du använda filtret Tidpunkt och ange ett eget tidsintervall. Våra arrangemang är för det mesta kostnadsfria och öppna för alla. Om annat gäller framgår det i kalendarieposten.

 • 28
  NOV

  Tur och retur till framtiden: Förorten i centrum - Skärholmen 50 år!

  Följ med på en resa som tar oss tur och retur till framtiden. Den tar oss från ”slumkvarteren” i innerstaden till framtidstron och moderniteten i den nya ytterstaden. Resan går via förortsförakt och ”No-Go"-zoner tillbaka till ”ortens” revival och framtidsanda.

  Reinvent bjuder in till ett panelsamtal med anledning av att Skärholmen fyllt 50 år i höst. Forskare, samhällsutvecklare och medborgare möts i ett panelsamtal om förändringsarbete och samhällsbyggande då som nu för morgondagen. 

  Forskare, samhällsutvecklare och medborgare möts i ett panelsamtal som tar sitt avstamp i invigningen av Skärholmens centrum 1968 med den därefter snabbt efterföljande debatten om betongförorter och förortsstigma. Redan två dagar efter invigningen skrevs bl.a. artikeln "Riv Skärholmen" på DN:s ledarplats.

  Med Skärholmen som utgångspunkt diskuteras stadsutvecklingsarbete och samhällsbygge då som nu med lärdomar för framtiden. Hur såg visionerna ut för 50 år sedan? Vilka var människorna som då flyttade till Skärholmen, och vad för slags samhälle vill vi nu bygga och utveckla? Hur ser stadsförnyelseprocesserna ut idag, och vad betyder social hållbar stadsutveckling i realiteten?


  Paneldeltagare:

  • Karin Ahlzén, projektchef Fokus Skärholmen
  • Mats Franzén, professor em. Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet
  • Stephan Guiance, Skärholms-/Sätrabo då som nu
  • Assefa Hailu, projektledare Mitt 127

  Moderator:

  • Jonas Lindström, fil dr. Reinvent vid Södertörns högskola

   

  Tid och plats

  När: onsdag 28 november kl. 16:00-18:00

  Vad: öppen föreläsning

  Var: Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen, Bodholmsgången 11

  Arrangeras av: Forskningscentret Reinvent vid Institutionen för samhällsvetenskaper, Södertörns högskola