Kalendarium

rss

Här presenteras Södertörns högskolas kalendarium. Du kan hitta fler kalenderposter eller se specifika kalenderposter genom att välja ett eller flera filter till höger. För att se kalenderposter som redan har passerat kan du använda filtret Tidpunkt och ange ett eget tidsintervall. Våra arrangemang är för det mesta kostnadsfria och öppna för alla. Om annat gäller framgår det i kalendarieposten.

 • 24
  JAN

  Samtal: Nynazism i Tyskland och Sverige

  Med utgångspunkt i boken „Nazisten som teg“ samtalar journalisten och författaren Christoph Andersson, Södertörns högskola, med historikern Heléne Lööw om vår tids nazistiska rörelser i Tyskland och Sverige. Moderator är Svante Weyler, tidigare korrespondent för Sveriges Radio i Tyskland.

  Den tyska nynazistiska terrorcellen NSU (Nationalsozialistischer Untergrund) är misstänkt för 10 mord samt flera bombattentat och bankrån under perioden 1998-2011. Varken polis eller säkerhetstjänst ingrep.

  NSU bestod av tre personer men ingick i ett nätverk vars internationella förgreningar även inkluderade Sverige. Det finns mycket som tyder på att NSU inspirerades både av Lasermannen och polismorden i Malexander.

  I „Nazisten som teg“ av Christoph Andersson och Andreas Förster skildras detta stycke brutala samtidshistoria för första gången utförligt på svenska. Vilka strategier använder dessa organisationer för att stärka sina politiska positioner? Drar de nytta av högerpopulistiska parlamentariska framgångar? Vad är det de vill uppnå? Hur allvarligt är hotet de utgör mot våra demokratiska samhällen? Är vi rustade att möta utmaningen?

  Varmt välkomna till ett samtal om ett skrämmande aktuellt ämne.
   

  OBS! 

  Deltagande är gratis, men kräver föranmälan. E-posta, med uppgift om vilket föredrag som avses, till: anmalan@stockholm.goethe.org

  Christoph Andersson är journalist och undervisar på Södertörns högskola.
  Han belönades 2009 med Ikarospriset i klassen "Årets fördjupning 2008" för sina P1-dokumentärer Från gatan in i parlamenten Programmen handlar bland annat om den växande högerextremismen i Södertälje och den östtyska regionen Mecklenburg.
  I år utkom boken Nazisten som teg - drömmen om att skapa högerextrema terrorceller i Tyskland och Sverige (Norstedts).

  Heléne Lööw är docent i historia vid Uppsala universitet. Hennes forskning fokuserar kring nazismen i Sverige under hela nittonhundratalet fram till vår egen tid. Lööws senaste bok Nazismen i Sverige 2000–2014 kom ut 2015 på Ordfront förlag och hon fick Stora historiepriset samma år.

  Tid och plats

  När: onsdag 24 januari kl. 18:30

  Vad: övrigt

  Var: Goethe-Institutet, Bryggargatan 12 A, 111 21 Stockholm

  Arrangeras av: Goethe Instituet, Bryggargatan 12 A, 111 21 Stockholm