Nyhetsportal

rss

Här presenteras nyheter som har publicerats av Södertörns högskola. Du kan hitta fler nyheter eller se specifika nyheter genom att använda ett filter till höger.

Fler sökträffar

Gå till sida:123

 • 2018-01-24

  Södertörns högskola blir del av nordiskt forskningshub

  Re-imagining Norden in an Evolving World (ReNEW) är ett strategiskt samarbete under de kommande sex åren med några av de främsta lärosätena inom den nordiska universitetsvärlden och med generös finansiering av Nordforsk. Södertörns högskola blir enda svenska lärosäte som kommer att delta i detta nätverk inom Nordenforskning.

 • 2018-01-09

  Disputationer som skedde i december

  Under december månad disputerade fem av Södertörns högskolas doktorander: Josefine Larsson i miljövetenskap, Roman Horbyk i media- och kommunikationsvetenskap, Karin Jonsson i historia, Julia Velkova i media- och kommunikationsvetenskap och Natasja Börjeson i miljövetenskap.

 • 2017-11-20

  ASEEES honorable mention for Professor Mark Bassin

  Mark Bassin, Baltic Sea Professor of the History of Ideas at CBEES, has received The Reginald Zelnik Book Prize in History honorable mention by The Association for Slavic, East European, and Eurasian Studies (ASEEES) on November 11, 2017 in Chicago, Illinois.

 • 2017-05-24

  Disputation: Kolonister och äktenskap på 1800-talets Svartahavsstäpp

  För över 200 år sedan började det ryska imperiet kolonisera den vidsträckta stäppen norr om Svarta havet. I sin doktorsavhandling “Negotiating Imperial Rule: Colonists and Marriage in the Nineteenth-century Black Sea Steppe” följer Julia Malitska i kolonisternas fotspår och undersöker deras äktenskap och familjeliv.

 • 2017-03-14

  Ny avhandling om kvinnlig serbisk organisering: Tillit lika viktigt som pengar

  Det är inte bara möjligheten till biståndspengar som påverkar val av samarbetspartner. Tillit är en minst lika viktig faktor.
  Det visar en ny avhandling om kvinnlig serbisk organisering av Sanja Obrenovic Johansson. Hon disputerar i sociologi den 17 mars på Södertörns högskola.

 • 2017-01-24

  Öppen föreläsning med Kimmo Granqvist

  Välkommen till öppen föreläsning och mingel med Kimmo Granqvist, professor i romska studier vid CBEES, Centre for Baltic and East European Studies, den 14:e februari.

 • 2017-01-13

  Norra Europas enda professur i romska studier tillsätts på Södertörns högskola

  Den 1 januari 2017 utnämndes Kimmo Granqvist till professor i romska studier vid Södertörns högskola. Kimmo har 20 års erfarenhet av romska studier och har verkat både vid Helsingfors Universitet och Södertörns högskola.

 • 2017-01-11

  Ny bok: Tillämpad kulturteori

  En alldeles ny kursbok inom kulturteori, redigerad av Jenny Gunnarsson Payne och etnologkollegan Magnus Öhlander, där flera Södertörn-forskare bidragit, finns nu klar. Boken är den första i sitt slag inom etnologi-ämnet.

 • 2016-06-15

  Sommaruniversitet med Östersjöfokus

  CBSS Summer University på Södertörns högskola. Mellan den 15 och 23 juni studerar 26 studenter från hela Östersjöområdet på en sommarkurs vid Södertörns högskola. Kursen heter Cultural Memory of Europe: East and West och riktar sig i första hand till personer med intresse för att arbeta med sådana frågor.

 • 2016-06-14

  Nyheter om konflikten i Ukraina används som vapen

  Mediernas bild av Ukrainakonflikten är starkt präglad av historiska och kulturella mönster. Det visar en undersökning av hur medier i såväl Ukraina som Ryssland, Polen och Sverige bevakat konflikten. Publiken i de fyra länderna får små möjligheter att förstå den andre och att se konflikten ur olika perspektiv.
  – Konflikten i Ukraina är också ett informationskrig. Vad som händer beskrivs på olika sätt i de fyra länderna och mediebilderna är en viktig del av konflikten, säger Gunnar Nygren, professor i journalistik vid Södertörns högskola i Stockholm.

Östersjö- och Östeuropaanknytning samt Romska studier

Fler sökträffar

Gå till sida:123