Nyhetsportal

rss

Här presenteras nyheter som har publicerats av Södertörns högskola. Du kan hitta fler nyheter eller se specifika nyheter genom att använda ett filter till höger.

 • 2017-02-16

  Samarbete vid sedimentprovstagning utanför Västervik

  Den 6 februari var marinarkeolog Johan Rönnby, doktorand Olena Vinogradova, docent Elinor Andren och docent Thomas Andren från institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik i Västervik och tog sedimentprover för ett fältprojekt.

 • 2016-05-16

  Arkeologer ska undersöka pålspärr från vikingatiden: ”Kan ha varit del av försvaret”

  Den 16 maj påbörjas en arkeologisk undersökning av tidigare lokaliserade pålar från vikingatiden vid Dynestadsjön i Gamleby, Västerviks kommun.
  – Syftet med undersökningen är att ta reda på vilken funktion pålarna hade. En teori är att de var en del av sjöförsvaret och kontrollerade in- och utfart. Sedan vet man aldrig vad man hittar. Det var ganska vanligt på den här tiden att man även sänkte skepp. Det är ganska stor chans att det ligger ett vikingaskepp där på botten, säger undersökningsledaren, professor Johan Rönnby vid Södertörns högskola.

 • 2015-08-24

  SVT2 24 aug: Forskare på Södertörns högskola i film om Mars Makalös

  Marinarkeologerna Johan Rönnby och Niklas Eriksson från Södertörns högskola ses i filmen Mars Makalös som sänds i Vetenskapens Värld den 24 augusti, klockan 20.00.

 • 2015-08-12

  Världsunik galjonsfigur bärgad

  Marinarkeologiska forskningsinstitutet MARIS vid Södertörns högskola har tillsammans med länsmuseet Blekinge länsmuseum, Marin Mätteknik och Deep Sea Production bärgat en världsunik galjonsfigur från 1495 utanför Ronneby.

 • 2013-11-15

  Sensationella fynd vid arkeologiska utgrävningar

  Utgrävningar vid Västra Vång i Blekinge av arkeologer från Blekinge Museum och Södertörns högskola understryker regionens centrala position i Östersjöområdet under järnåldern, vilket hittills varit okänt.

 • 2013-09-19

  Välkommen till Humanistdagen den 11 oktober!

  Eftermiddag med spännande kortföreläsningar av högskolans humanistiska ämnen.

 • 2013-05-17

  Unikt vrak från 1400-talet berättar hur Columbus skepp såg ut

  Vraket Gribshunden undersöks av marinarkeologerna på Södertörns högskola.

 • 2013-05-02

  Vraket Resande Mans historia berättas av forskarna

  Det mytomspunna 1600-talsskeppet Resande Man har gäckat vrakletare och historieskrivare i över 100 år. Förra året hittades vraket och nu har marinarkeologerna på Södertörns högskola genomfört den första vetenskapliga undersökningen. Den 6 maj invigs en mindre fotoutställning om vraket och dess historia i Nynäshamn. Upphittare och forskare deltar vid en vernissage.

 • 2013-03-07

  Välkommen till ett öppet symposium om hermeneutik!

  Den 15 mars bjuder Södertörns högskola in till ett heldagssymposium om Hans-Georg Gadamer och den hermeneutiska traditionen. Föreläsare inom filosofi, idéhistoria, praktisk kunskap, arkeologi, litteraturvetenskap och pedagogik presenterar och diskuterar olika svar på frågan om hermeneutikens aktualitet. De belyser hermeneutiska grundbegrepp som tolkning, förståelse, inlevelse, tradition och erfarenhet. Fri entré!

Östersjö- och Östeuropaanknytning samt Romska studier