Nyhetsportal

rss

Här presenteras nyheter som har publicerats av Södertörns högskola. Du kan hitta fler nyheter eller se specifika nyheter genom att använda ett filter till höger.

 • 2017-12-22

  Bok om bortglömt bär prisas

  Paulina Rytkönen är medförfattare till boken ”Åkerbär – Europas godaste bär” som nyligen prisats av Måltidsakademin.

  Paulina RytkönenDet var forskaren Martin Ragnar som tog initiativet att skriva en bok om åkerbär efter att ha fått smaka denna norrländska delikatess och frågade Paulina om hon ville bli medförfattare. Eftersom Paulina forskar om värdeskapande utifrån biologiskt kulturarv har hennes bidrag till boken mycket bestått i att beskriva bäret som kulturarv och dess historia. Dessutom utvecklade hon ett tillvägagångssätt för att analysera bärets sensoriska egenskaper och hitta ord som kan beskriva dessa.

  – Vi lät en panel äta åkerbär, och efter att ha bestämt sådant som grundsmak, färg och textur började vi försöka hitta de ord som beskrev åkerbärets smak bäst, berättar Paulina och visar en bild i boken som är tagen på panelens provsmakande här på högskolan.Åkerbär bokomslag

  Björnbär, havtorn, höstäpple, tesorten guteblandning och smultron, var några av de ord som proffs-panelen med exempelvis kockar och sommelier enades om beskrev åkerbäret bäst.

  Rest till Finland och Alaska

  Boken innehåller en översikt om sådant som tidigare skrivit om bäret, beskriver förekomsten av åkerbär runt om i världen och hur åkerbär konsumeras. Dessutom innehåller boken recept som den tredje medförfattaren,
  stjärnkonditorn Jan Hedh, tagit fram.

  Arbetet med boken tog Paulina både till bärplockare i Alaska och till ett likördestilleri i norra Finland. Som bekant är det just i de nordligare delarna av världen som bäret växer och Paulina låter närmast förskräckt när hon berättar att det finns ganska många som inte alls känner till bäret och då förstås än mindre har smakat det.

  En hotad delikatessÅkerbär

  ”Åkerbär – Europas godaste bär” har nu alltså belönats med´andra pris i Måltidsakademins prestigefyllda tävling Årets Måltidslitteratur, kategori råvaror. ”Vår mest försummade delikatess har fått sin monografi. Nördig, aptitlig, rolig och kunnig. Ett läsäventyr som bär hela vägen.” lyder motiveringen. Och alldeles nyligen fick Paulina veta att boken nu även nominerats som Sveriges bidrag 2018 i kategorin frukt i den stora och prestigefyllda internationella tävlingen Global Gourmand Awards.

  Åkerbäret är hotat på många sätt. Klimatförändringarna gör att det blir för varmt för bäret att trivas, skogsplanteringar ändrar åkerbärets naturliga habitat och vår alltmer urbana livsstil gör att traditionen med bärplockning försvinner.

  – Åkerbäret är ett glömt och hotat kulturarv, så vi ville skriva en bok och sätta bäret på kartan och sprida kunskap, säger Paulina. Därför är det verkligen roligt att boken uppmärksammas på det här sättet.

Östersjö- och Östeuropaanknytning samt Romska studier