Nyhetsportal

rss

Här presenteras nyheter som har publicerats av Södertörns högskola. Du kan hitta fler nyheter eller se specifika nyheter genom att använda ett filter till höger.

 • 2017-02-20

  Filosofistudent ger ut filosofibok för barn

  Författaren Eva Susso, som läst filosofi på Södertörns högskola har tillsammans med illustratören Anna Höglund gett ut boken "Alla frågar sig varför”, en filosofibok för barn som fått stor uppmärksamhet.

  Eva Susso och Anna Höglund har skrivit flera böcker ihop. Den här gången började samarbetet med att Eva Porträttbild Eva SussoSusso efter 20 år som författare behövde ny inspiration, och gick en filosofikurs vid Södertörns högskola.

  – När jag sökte kursen ”Det existentiella samtalet” hade jag skrivit ett trettiotal böcker för barn och unga, berättar Eva. Jag kände mig lite tom och hade ett stort behov av att fylla på med nya tankar. Det var framför allt kombinationen att studera några centrala filosofer och att samtala om livsfrågor som tilltalade mig.

  Barn tycker om att prata om existentiella frågor

  – Redan under kursen kom idén att skriva om filosofi för barn, säger Eva. Jag har ofta pratat om existentiella frågor när jag har mött mina läsare i skolor och på bibliotek och funnit att barnen tycker om det.

  Eva Susso utgick från filosoferna på sin kurs men ville att boken skulle bestå av hälften kvinnor och lyfte därför in fler kvinnliga filosofier.

  Kursen ”Det existentiella samtalet” som ges av Centrum för praktisk kunskap, vänder sig till vuxna, Omslagsbild på boken Alla frågar sig varföryrkesverksamma människor, och Eva fick därför tillfälle att lyssna på andras erfarenheter, vilket gav henne mycket, menar Eva.

  – Föreläsningarna var otroligt intressanta, texterna svåra och utmanande. Jag fick mitt behov av fördjupning tillfredsställt! Överlag höll undervisningen väldigt hög kvalitet, berömmer Eva utbildningen, och menar att den har påverkat hennes författarskap.

  Angeläget att fiosofin får plats

  Kursen löpte på halvtid över två terminer och resultatet av den nya inspirationen blev alltså barnboken ”Alla frågar sig varför”, där texterna och bilderna kretsar kring existentiella funderingar.

  – De stora frågorna angår inte minst barn som ska bli vuxna och hantera hela livet, säger Eva bestämt.  Det är en miss av skolan inte prata mer om livets villkor. Just nu känns det särskilt angeläget att filosofin får en plats bland alla människor, att vi får samtala om hur vi ska leva och vilket samhälle vi vill ha. 

   

Östersjö- och Östeuropaanknytning samt Romska studier