Nyhetsportal

rss

Här presenteras nyheter som har publicerats av Södertörns högskola. Du kan hitta fler nyheter eller se specifika nyheter genom att använda ett filter till höger.

 • 2016-08-29

  Kebba Colley är Årets alumn 2016

  Ett starkt socialt engagemang för demokrati och samhällsbyggnad med utbildning i fokus. En karriär som genomsyras av hållbar utveckling tillsammans med ekonomisk tillväxt för småföretag i utvecklingsländer. Det sammantaget leder till att Kebba Colley är Årets alumn 2016.

  Kebba Colley, Årets alumn 2016För femte året i rad delas utmärkelsen Årets alumn ut på Södertörns högskola. Utmärkelsen ska gå till en alumn som är en god förebild för andra studenter och som presterat och engagerat sig lite utöver det vanliga i sin karriär eller i andra sammanhang.

  I år går priset till Kebba Colley som studerat till en magister i företagsekonomi på högskolan. Men första kontakten med högskolan var genom den mångvetenskapliga introduktionsutbildningen, Demos.

  Kebba har ett mycket stort och brett socialt engagemang både i sitt yrkes- och privatliv. Han är både en förebild för skolungdomar på hemmaplan i Stockholm men också för sitt hållbarhetsarbete för internationell handel med företag och organisationer runt om i hela världen. Det gör honom till en god ambassadör för Södertörns högskola. Efter sin examen har Kebba satsat på en internationell yrkeskarriär som fokuserar på hållbar utveckling och handel. Han har haft stora framgångar i sitt arbete med att identifiera, utveckla, finansiera och genomföra olika handelsprogram i Afrika, Sydamerika och Asien.

  - Jag blev väldigt rörd, säger Kebba efter beskedet att han blivit Årets alumn. Det fick mig att tänka på allt stöd och den vägledning som jag fick under min studietid på Södertörns högskola. Och alla lärare och forskare som jag träffat. För det är jag väldigt tacksam. Det har verkligen hjälpt mig i det arbete som jag nu utför i mitt yrkesliv men även i det sociala och ideela engagemang som jag har privat.

  Nu arbetar Kebba på det statliga företaget IDH - The Sustainable Trade Initiative i Nederländerna. Där leder han ett team som arbetar med företagsutveckling genom handelsprogram i utvecklingsländer från Sydamerika, Afrika till Asien.

  - Tillsammans med europeiska och amerikanska företag identifierar vi bönder och små företag med potential att producera varor som sedan exporteras till EU. De flesta företagen har potential att producera men saknar ofta finansiering, kunskap, teknik och marknad både nationellt och internationellt. Nu har över 100 företag skrivit på ett avtal med IDH att aktivt arbeta och öka inköp ifrån småskaliga bönder. Genom att stötta bönder och småföretag i U-länder kan vi gemensamt bidra till ökad kapacitet, teknik för produktion och därmed ökad anställning och mindre fattigdom i dessa länder, avslutar Kebba.

  Karriären fortsätter i Sydafrika

  När vi från Södertörns högskola träffar Kebba är han just i färd med att flytta till Sydafrika. Hans resultatrika yrkeskarriär har nämligen lett till att han utsetts till att leda projektet Grow Africa, vars syfte är att hjälpa företag att hitta producenter i Afrika. Projektet är instiftat av Barack Obama.

  - Mitt ansvarsområde kommer bland annat bli att hjälpa företagen och regeringar att samarbeta. Kebba berättar att i många länder i Afrika är det tyvärr tabu att företag och regeringar samarbetar för att finna gemensamma lösningar.

  Brinner för utbildning

  Utbildning är en viktig hjärtefråga för Kebba. Ända sedan han var fem år har utbildning stått högst på hans agenda. Både att själv utbilda sig och kunna arbeta med det han vill. Men han vill också kunna ge tillbaks till sitt hemland Gambia, samt hjälpa och coacha andra att utbilda sig. Så vid sidan av den internationella karriären har Kebba arbetat med flera skolprojekt. Han har till exempel startat upp och driver idag en skola i Gambia tillsammans med en vän som riktar sig till barn mellan 4 - 7 år. Tiden som student och alumn har också genomsyrats av ett samhällsengagemang, genom arbeten för mångfald och som aktiv i kårstyrelsen, samt mentorskap och handledning av studenter. 

  Fakta om utmärkelsen Årets Alumn

  För att nomineras till Årets alumn ska personen ha:
  • Studerat vid Södertörns högskola
  • Presterat något utöver det vanliga i sin karriär, i ett särskilt engagemang
  eller något som är värt att uppmärksamma.
  • Vara en god förebild för dagens och framtida studenter.

  Kebba mottar utmärkelsen på en alumnträff den 6 oktober

  Utmärkelsen kommer att delas ut på Södertörns högskola den 6 oktober i samband med en alumträff. Är du alumn från Södertörns högskola? Boka in datumet och kvällen redan nu. Inbjudan och mer information kommer inom kort.

  Bli medlem i SH-alumni?

  Är du också alumn och vill få information om aktuell forskning, vidareutbildning och vad som händer på Södertörns högskola? Läs mer och bli medlem i SH-alumni, nätverket för alla tidigare studenter från Södertörns högskola.

   

Östersjö- och Östeuropaanknytning samt Romska studier