Nyhetsportal

rss

Här presenteras nyheter som har publicerats av Södertörns högskola. Du kan hitta fler nyheter eller se specifika nyheter genom att använda ett filter till höger.

 • 2017-06-02

  Människorättskämpen Rosa Taikon har avlidit

  Under gårdagen nåddes vi av det sorgliga beskedet att en av Södertörns högskolas hedersdoktorer har gått bort. Rosa Taikon var en känd förkämpe för romers rättigheter i samhället och en förebild som främjade högre utbildning bland romer. Hon hade även en framgångsrik karriär som silversmed. Rosa blev 90 år gammal.

  Rosa Taikon

  Rosa Taikon efter hennes föreläsning på Södertörns högskola 2014

  Vid 33 års ålder började hon en tvåårig utbildning på Birkagårdens folkhögskola. Därefter utbildade hon sig till silversmed på Konstfack; ett yrke som hon valde för att föra sin faders hantverk vidare. Hon arbetade med ringar, armband och halssmycken i en modern tolkning av den romska traditionen.

  2013 tilldelades hon Olof Palmepriset med motiveringen att hon ”personifierar fem decennier av kamp för romernas kultur och medborgerliga rättigheter” och att hon genom sitt konstnärskap har berikat samhället.

  Rosa utsågs till hedersdoktor på Södertörns högskola 2014 för att hedra hennes engagemang för romskt kulturarv och mänskliga rättigheter. Hela sitt liv kämpade hon för romernas rättigheter i samhället. Bakgrunden till utnämningen var att de romska frågorna är en viktig del i Södertörns högskolas verksamhet när det gäller såväl forskning och undervisning om och med romer samt samverkan med minoriteten. Romska studier är ett område som vuxit sig allt starkare på högskolan under de senaste tio åren.

  - Det är med stor sorg vi nåtts av nyheten om Rosa Taikons bortgång. Vi minns hennes gärningar för romers rättigheter och deras möjlighet till högre utbildning. Vårt beslut att utse henne till hedersdoktor på Södertörns högskola var ett sätt att uppmärksamma detta. Vi vill uttrycka vår djupa sorg och stöd till hennes familj och vänner, säger Peter Dobers, ordförande för fakultetsnämnden.

Östersjö- och Östeuropaanknytning samt Romska studier