Nyhetsportal

rss

Här presenteras nyheter som har publicerats av Södertörns högskola. Du kan hitta fler nyheter eller se specifika nyheter genom att använda ett filter till höger.

 • 2015-06-22

  MARIS kartlägger 1400-talsvrak, jämngammalt med Columbus Santa Maria

  Världsunika vraket Gribshunden visar oss hur 1400-talsskepp såg ut.

  Professor Jon Adams ritande under vatten vid ”monsterhunden” som ligger upp och ned.Marinarkeologiska forskningsinstitutet MARIS vid Södertörns högskola har just genomfört en undersökningsetapp på vraket Gripshunden utanför Karlskrona.

  - Skeppet är som bevarad konstruktion världsunikt. Ett arkeologiskt exempel på den första generationens stora kravellbyggda segelskepp, jämngammalt med Columbus Santa Maria, fast större. Det ger oss en chans att för första gången få veta hur denna typ av 1400-talsskepp såg ut, berättar Johan Rönnby, professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola och föreståndare för MARIS.

  Professor Jon Adams teckning av Professor Jon Adams, världsledande marinarkeolog, medverkade vid dykningarna. Till SvD sa han:

  - Det här är ett av de viktigaste vraken i världen.

  Hundmonster sensationellt fynd

  Veckan innan midsommar dokumenterades delar av skrovet och utrustningen ombord. Sista dagen gjordes även ett sensationellt fynd, nämligen en skulptur av ett stort grinade ”hundmonster”. Huvudet var placerat längs fram i fören på skeppet och skrämde säkert fiender när skeppet kom seglande mot dem.

  Bild från undersökningarnaDanske kungens skepp förliste på väg till möte med Sten Sture dä

  I historiska källor skildras hur kung Hans gör en resa till ett riksmöte i Kalmar 1495. Han ville genom förhandlingar åter samla de nordiska rikena under en union. Motparten var den hårdföra och makthungrige Sten Sture dä. Ett av fartygen som stävade mot Kalmar var ”Gripshunden” som anges som kungens huvudskepp. När skeppet låg vid Ekön utanför Ronneby bröt en eldsvåda ut ombord och skeppet sjönk. Till botten gick bland annat kanoner, vapen och kungens personliga lösöre.

  Stort intresse i media

  Stort intresse har visats för dykningarna i Blekinge och för de sensationella fynd som gjorts, både i Sverige och världen. Här kan du se fler foton och filmer från undersökningen.

  SVT Nyheter Blekinge

  TV4 Nyhetsmorgon

  Dagens Nyheter

  Svenska Dagbladet

  Undersökningarna är ett samarbetsprojekt med Blekinge läns museum, Kalmar läns museum och företaget Marin Mätteknik AB. Vidare undersökningar av såväl skeppet som figuren planeras.

Östersjö- och Östeuropaanknytning samt Romska studier