Nyhetsportal

rss

Här presenteras nyheter som har publicerats av Södertörns högskola. Du kan hitta fler nyheter eller se specifika nyheter genom att använda ett filter till höger.

 • 2018-10-05

  Miljövänliga engångsartiklar och bländningsskydd för vindruta vinnare i entreprenörstävling

  I veckan avgjordes tävlingen ”SH:s entreprenörsutmaning” med korta pitchar inför en jury och två bidrag fick dela på segern.

  Är du nyfiken på utbildningar inom entreprenörsskap?

  Här kan du läsa om vårt program Entreprenörskap, innovation och marknad, vilka kurser som ingår och vad du kan jobba med efter examen.

  ”SH:s Entreprenörsutmaning” är en del av Entreprenörsprogrammets entreprenörsår genom delkurserna Affärsutveckling och Marknadsföring i nya och små företag. Anna Nyquist, adjunkt på entreprenörsprogrammet och ansvarig för tävlingen berättar:

  – På entreprenörsprogrammet är det självklart att även mer praktiskt arbete med affärsutveckling och innovationer ska finnas med i utbildningen. Mitt engagemang som lärare utgår från att ge studenterna möjlighet att på ett roligt sätt få utveckla och testa egna affärsidéer samt få kontakt och feedback från näringsliv och intressenter. Det känns väldigt bra att få bidra till det.

  Juryn: Har idén möjlighet att slå igenom på marknaden?

  Presentation av projektet Phantom TechNio tävlingsbidrag har lämnats in och en jury bestående av både anställda vid Södertörns högskola och externa har granskat bidragen och poängsatt dem.

  – Vi har tittat bland annat på bidragens unicitet, om produkten eller idén har en tydlig målgrupp och en möjlighet att slå igenom på marknaden, säger jurymedlemmen Karin Winroth, som är docent i företagsekonomi på Södertörns högskola och forskar kring varumärken.

  Två tävlingsbidrag, EcoWay av teamet Hafsa El Mohtaj, Rebecka Fredriksson, Helena Mulu Alem och Jenny Westin samt Phantom Tech av teamet Veronika Forselius och Nina Pienimäki, fick alltså samma poäng av juryn och delar därmed priset; en middag med entreprenören Jessica Löfström från Expandera Mera.

  - EcoWay är miljövänliga engångsartiklar, tillverkade av nedbrytbart material, berättar Jenny Westin. Dessutom kan du designa artiklarna själv, till exempel få din logotype på dem.

  Mörkerkörning gav affärsidén

  Alla vinnare i tävlingen SH:s entreprenörsutmaningDet andra vinnande bidraget, Phantom Tech, är resultatet av många bilturer i mörker.

  – Mina föräldrar bor långt ute i buschen och jag kör ofta till dem i totalt mörker. Jag blev irriterad på att hela tiden bli bländad av mötande bilar, berättar Nina Pienimäki. Veronika Forselius fyller i:

  – Ja, och på sommaren är problemet solen – du kanske kan ha solglasögon, men åker du in i en tunnel blir det för mörkt med glasögonen.

  Lösningen blev Phantom Tech – ett material som läggs på´vindrutan som en bländningsskyddande film. Veronika och Nina har hittat ett material som fungerar och väntar nu på besked om att ingå partnerskap med en
  tillverkare av materialet.

  Mingel entreprenörstävlingTävlingen arrangerades i samarbete med Venture Cup, en ideell organisation som årligen arrangerar två nationella entreprenörstävlingar, men som nu alltså även arrangerade en egen tävling för Södertörns högskola. Nina Ehrenstråhle är tävlingsledare för Venture Cup och var moderator för gårdagens jurypitchar.

  – Verkligen många bra idéer – jag vill uppmana studenterna att även vara med och tävla i Venture Cup med dessa! Sa Nina som sitt slutanförande på tävlingen.

  Jurymedlemmarna var Joakim Magnusson från Drivhuset, Monika Rönn, eko-toxikolog som särskilt tittat på miljömässig och social hållbarhet, Karin Winroth, docent i företagsekonomi på Södertörns högskola som forskar
  kring varumärken, Paul Kyllerman från Rawdesigns, Daniel Masajada från DigitalMassa och Daniel Linder från Dali Invest, som också är med i Stockholms Affärsänglar (STOAF).

  – Jag är oerhört imponerad av studenternas arbete, de är helt fantastiska. Somliga av idéerna blir så småningom riktiga företag, andra är steg på vägen till något annat, avslutar Anna Nyquist. 

   

Östersjö- och Östeuropaanknytning samt Romska studier