Nyhetsportal

rss

Här presenteras nyheter som har publicerats av Södertörns högskola. Du kan hitta fler nyheter eller se specifika nyheter genom att använda ett filter till höger.

 • 2017-02-23

  Missionären – En pjäs om lesbisk kärlek, historia och religion

  Den 9 Mars sätts ”Missionären – en lesbisk kärlekshistoria” i regi av Malin Hellkvist Sellén upp i svarta lådan på Södertörns högskola. Pjäsen följs upp av ett panelsamtal med fokus på frågor kring historieskrivning och uttrycksmedlets/genrens betydelse för det förmedlade innehållet.

  Pjäsen utspelar sig i Västerbotten under 1900-talets första hälft och handlar om lesbiska kristna missionärer, en bit borttappad historia. Föreställningen är lika delar fakta som fantasi och låter publiken möta flera kvinnor som på olika sätt valde att följa sitt kall. Berättelserna om kvinnornas liv, sexualitet, arbete och tro gestaltas i tal, rörelse och sång. Missionären är en kärlekshistoria, en lovsång och ett lekfullt sätt att ge ett stycke utraderad historia kropp igen.

  Idén till pjäsen kom när regissören Malin Hellkvist Sellén hittade ett foto av två evangelister som hon läste som kvinnor och lesbiska i hennes farmor och farfars gamla fotoalbum. Efter det följde månader av research med hjälp av Elfrida Bergman. De letade igenom arkiv, läste gamla brev, bläddrade i fotoalbum och genomförde intervjuer. De upptäckte ett flertal kvinnor som bröt mot dåtida normer i många olika frikyrkor, bland annat Frälsningsarmén och Pingströrelsen i Västerbotten. Föreställningen bygger på det materialet som hittats, men karaktärerna på scenen är påhittade.Missionären

  Foto: Sofia Runarsdotter 

  Malin Hellkvist Sellén har frilansat sedan examinationen från Danshögskolans Koreografutbildning 2001 och har etablerat sig som en feministisk röst inom danskonsten. I rollerna som de lesbiska missionärerna ser vi skådespelarna Meliz Karlge och Louise Löwenberg. Pjäsen visas vid två tillfällen under dagen, 10:30–11:30 och 14-15, med ett maxantal på 35 personer per visning.

  På eftermiddagen följer ett panelsamtal med utgångspunkt i pjäsen med genushistorikern Ulla Manns, religionsvetaren Gunilla Gunner, litteraturvetaren Amelie Björck och koreografen och regissören Malin Hellkvist Sellén med Ann af Burén som moderator. Samtalet kommer att ha fokus på frågor kring historieskrivning och uttrycksmedlets/genrens betydelse för det förmedlade innehållet.

  Läs mer om pjäsen och regissören på: http://www.malinhellkvistsellen.se

  Gratis inträde men begränsat antal platser till pjäsen. Anmäl dig senast 7 mars till religion@sh.se

  Tid och plats
  När:
  torsdag 9 mars kl. 10:30-17:00
  Var:
  Sal MB 313 (Svarta lådan), på plan tre i B-flygeln, Moas båge, Södertörns högskola, Campus Flemingsberg
  Arrangeras av:
  Religionsvetenskapen och forskarutbildningsområdet Historiska studier vid Institutionen för historia och samtidsstudier i samarbete med genusvetenskapen vid Institutionen för kultur och lärande, Södertörns högskola. Pjäsen i regi av Malin Hellkvist Sellén.
  Kontaktperson: Ann af Burén e-post: ann.af.buren@sh.se

Östersjö- och Östeuropaanknytning samt Romska studier