Nyhetsportal

rss

Här presenteras nyheter som har publicerats av Södertörns högskola. Du kan hitta fler nyheter eller se specifika nyheter genom att använda ett filter till höger.

 • 2018-03-07

  Fake news och GDPR behandlas på nordisk konferens om journalistik

  2018 kommer NODA – Nordic Data Journalism Conference – tillbaka till Södertörns högskola och Sverige, där den startades för fem år sedan. På konferensen samlas journalister från hela Norden för att prata kring och utbilda sig inom datajournalistik.

  Arrangemanget förväntas samla omkring 300 journalister, redaktörer, utvecklare, forskare och journaliststudenter för ca 50 programpunkter och workshops som behandlar bästa praxis, de senaste verktygen och aktuell forskning inom datajournalistik.Sanna Volny och Carolina Jemsby

  Keynote speaker är Sveriges kanske mest välrenommerade datajournalist, Helena Bengtsson, som just kommit tillbaka till Sverige för att bli ansvarig för SVT:s nya avdelning för avancerad datajournalistik efter tre år på The Guardian. Andra föreläsare är Kristoffer Örstadius, Derek Wallis och Megan Lucero.

  – Det är förstås väldigt roligt att konferensen är tillbaka på Södertörns högskola där det hela startade för fem år sedan, säger Sanna Volny, adjunkt i journalistik på Södertörns högskola och en av arrangörerna.

  – Att vi är en högskola gör att vi kan samarbeta med olika aktörer och medieföretag och att vi kan stimulera mötet mellan praxis och akademin. Jag hoppas också att NODA ska bli en inspirationskick för lärare och studenter här på journalistiken. Våra studenter kommer att bevaka konferensen och liverapportera i olika kanaler, berättar Carolina Jemsby, lektor i journalistik på Södertörns högskola, som är medarrangör av konferensen.

  NODA 2018 kommer också att handla om aktuella ämnen som till exempel automatisering, blockchains, EU:s nya dataskyddsförordning GDPR, datajournalistik i samband med val och fake news. Förutom presentationer och paneler erbjuds två parallella hands-on-sessioner i datorsal för både nybörjare och mer avancerade. De nominerade till NODA Awards kommer också att presentera sitt arbete under helgen.

  På kvällen den 16 mars presenteras vinnare i de olika kategorierna i Nordic Data Journalism Awards 2018.

  Fullständigt program och mer information finns på Nodas hemsida.

  Rekordmånga anmälningar till årets nordiska tävling i datajournalistik

  NODA Awards delas ut till framstående projekt inom datajournalistik som utförts under 2017 i de nordiska länderna. NODA Awards delas ut i tre olika kategorier: Investigative data journalism, Feature data journalism och Application. I år mottog NODA Awards 53 publicerade bidrag från alla fyra nordiska länderna i de tre klasserna, vilket är mer än något föregående år.

  Läs om vilka som nominerats i de olika klasserna i pressmeddelandet.

   

Östersjö- och Östeuropaanknytning samt Romska studier