Nyhetsportal

rss

Här presenteras nyheter som har publicerats av Södertörns högskola. Du kan hitta fler nyheter eller se specifika nyheter genom att använda ett filter till höger.

 • 2019-01-14

  Studera utomlands genom Södertörn - ansökan öppen nu!

  Är du student här på Södertörns högskola och vill pröva på att studera utomlands en period? Nu är ansökan öppen!

  Paris_nightAtt studera utomlands ger nya kunskaper, erfarenheter och vänner. Nu är den första ansökningsomgången öppen och du är välkommen att söka.

  Vad kan jag läsa utomlands?

  Utlandsstudier kan antingen utgöra en fördjupning i dina huvudsakliga ämnesområden eller en breddning i helt andra ämnen, t.ex. språk eller kulturstudier. Utbyte kan också göras i form av praktik, fältstudier eller verksamhetsförlagd utbildning i ett annat land.

  Med sammanlagt 350 utbytesplatser i 40 olika länder finns det enormt många olika slags kurser och akademiska inriktningar att välja mellan. Kanske vill du studera mandarin i Hong Kong, marknadsföring i Paris, medieanalys i München, hållbarsfrågor i Franska Guyana, turismvetenskap på Mallorca, litteraturhistoria i Berlin, arkeologi i Newcastle eller europafrågor i Bryssel? Listan över möjligheter kan göras lång!

  Exkursion på TanzaniaresaDu kan tillgodoräkna dig poängen

  Som utbytesstudent behöver du inte ta studieuppehåll under tiden du studerar utomlands. Tvärtom fortsätter du att vara registrerad vid Södertörns högskola och du kan söka CSN som vanligt. Inom Europa kommer de flesta utbyten med ett erasmusstipendium som ger ett extra bidrag varje månad och det finns även möjlighet att söka andra stipendier genom Sida och EU för vissa länder.

  De poäng du läst vid ett utländskt partneruniversitet kan du efter överenskommelse tillgodoräkna i ditt program och din framtida examen från Södertörns högskola. En termin utomlands behöver alltså inte förlänga din utbildning.

  På det utländska universitet finns i regel ett internationellt kontor som särskilt hjälper inresande utbytesstudenter att finna sig tillrätta, framför allt vid terminsstarten. De kan bland annat ge rådgivning om boende och hjälpa dig med dokument och blanketter som kan behöva ordnas.

  Utbytesstudent LibanonHur gör jag?

  Titta i din studieplan när det skulle passa dig att åka och fundera över vad som skulle lämpa sig bäst för just dig. Vill du göra praktik, skriva din uppsats eller studera en viss termin utomlands? Är det viktigaste för dig vilket akademiskt innehåll du kan få i utbytet eller att du får prova på att leva och bo i ett visst land? Rådgör gärna med internationella handläggare och din ämnes- eller programsamordnare om du är osäker, och skicka sedan in din ansökan om utbytesstudier innan deadline.

  Sök innan 29 januari

  För dig som vill studera utomlands höstterminen 2019 eller vårterminen 2020 är sista datum för ansökan redan den 29 januari.  Praktikstipendium för utlandspraktik i Europa går att söka året om och stipendium för fältstudier genom Minor Field Studies utlyses vanligen en gång per termin.

  Välkommen till oss om du har frågor!

  Du får hjälp och stöd med ansökningsprocessen av internationella handläggare på Studentavdelningen. Droppa förbi Studie- och karriärcenter som har öppet tisdagar och torsdagar kl 12.30-13.30. Praktiskt information finns också på sidorna om att studera utomlands på webben.

  Vill du inspireras av andra studenter som gjort utbyte? Ta gärna en titt på våra studentbloggar eller läs intervjuer med Li Berglund och Joakim Ånmark som studerat utomlands.

  Stort lycka till nu – vi tror inte att du ångrar dig om du tar chansen!

Östersjö- och Östeuropaanknytning samt Romska studier