Nyhetsportal

rss

Här presenteras nyheter som har publicerats av Södertörns högskola. Du kan hitta fler nyheter eller se specifika nyheter genom att använda ett filter till höger.

 • 2017-11-01

  Ny forskarpodd – 68-revolutionen med Kjell Östberg

  Nu har november månads forskarpodd släppts. I det här avsnittet får du lyssna till Kjell Östberg prata om 68-revolutionen och dess betydelse för dagens samhälle.

  Kommer du ihåg maj månads forskarpodd med Håkan Blomqvist om potatisrevolutionen 1917? Denna månads forskarpodd med Kjell Östberg, historieprofessor på Södertörns högskola, handlar om 68-revoltionen som inträffade nästan exakt 50 år efter potatisrevolutionen.

  Kjell Ösberg och Sophie Tanha i studion68-revolutionen handlade om nya folkrörelser och vänstervindar som blåste genom Sverige. Det politiska landskapet förändrades och nya sociala rörelser växte fram och utmanade de traditionella folkrörelserna som till exempel arbetarrörelsen.

  Kjell Östberg är professor i historia vid Samhistoriska institutet och har specialiserat sig i svenska socialdemokratins historia och folkrörelser. Ett genomgående tema i Kjells forskning har varit hur sociala reformer och demokratisering har genomförts. I avsnittet diskuterar han vad som hände under de här radikaliseringsvågorna på slutet av 60-talet och hur det har påverkat Sverige idag. Kjell diskuterar hur 60- och 70-talets förändrade politiska landskap har påverkat den våg som gått genom västvärlden de senaste åren.

  Studenterna Sophie Tanha och Felicia Nordlund sköter intervjun respektive ljud och mix och podden produceras av MT Talks.

  Lyssna till november månads forskarpodd på Södertörns högskolas kanal på Soundcloud!

Östersjö- och Östeuropaanknytning samt Romska studier