Nyhetsportal

rss

Här presenteras nyheter som har publicerats av Södertörns högskola. Du kan hitta fler nyheter eller se specifika nyheter genom att använda ett filter till höger.

 • 2018-06-28

  Ny forskarpodd om den feministiska språkfinurligheten

  I denna månads forskarpodd diskuterar språkvetaren Karin Milles med Lisa Nilsson om teleskopord, exempelvis manolog och tupprepning, som idag används flitigt av feminister. Finurliga ordlekar som skapar debatt i ett ojämställt samhälle. Och när dök hen egentligen upp för första gången i svenska språket?

  Karin Milles, docent i svenska, har länge forskat om det feministiska språket, ett ämne som är i ständigt förändring. Kvinnorörelsen har länge haft en medvetenhet och vana att använda språket som ett verktyg i sin kamp men det är främst under de senaste åren som det varit en topp i det medvetna arbetet med ord och samtalspraktiker.Bild på Lisa Nilsson och Karin Milles

  I podden pratar Karin bland annat om teleskopord, två ord som dragits ihop och görs till ett tillexempel manolog och tupprepa, och hur dessa sprids.
  - Det är ingen slump att de sprids. Vi tycker om det som är roligt, vi tycker om att skratta. Däremot tycker vi inte om politik och bittra feministiska sanningar. Då blir det här ett sätt att sprida sådana bittra feministiska sanningar, att sockra med lite humor och då kan de få spridning, berättar Karin.

  Ett annat ämne som tas upp i denna podd är ordet ”hen” och Karin förklarar hur hon började forska om ämnet och hur hon helt plötsligt hamnade mitt i debatten, något som inte alls var meningen från början. Hennes forskning fokuserade då på om vi verkligen kunde använda ordet och om det var etablerat i språket. Idag kanske inte det är någon större tveksamhet kring att ”hen” är etablerat men i och med att språket är i ständig förändring dyker det upp nya språkliga frågor att ta ställning till. Idag är en av de mer aktuella frågorna kring att byta ut pronomenet ”man” mot ”en”.

  Hur viktig är Svenska Akademin egentligen för det svenska språket idag? Är teleskopord bra och varför i så fall? Hur forskar språkvetare egentligen i språk? Dessa är bara några av de frågorna som du får svar på från Karin Milles i denna månadens podd.

  Mer om forskarpoddarna

  Södertörns forskarpoddar är en serie poddar som innehåller samtal med forskare från olika ämnen och forskningsområden. Poddarna släpps en gång i månaden och produceras av MT talks på uppdrag av Kommunikationsavdelningen. I detta avsnitt är det Lisa Nilsson som intervjuar och Elin Jonsson som sköter ljud och mix.

  Lyssna till juni månads forskarpodd på Södertörns högskolas kanal på Soundcloud!

Östersjö- och Östeuropaanknytning samt Romska studier