Nyhetsportal

rss

Här presenteras nyheter som har publicerats av Södertörns högskola. Du kan hitta fler nyheter eller se specifika nyheter genom att använda ett filter till höger.

 • 2017-05-03

  Ny forskarpodd - Potatisrevolutionen med Håkan Blomqvist

  Månadens forskarpodd från Södertörns högskola är ute. Lyssna till historikern Håkan Blomqvist som berättar om kvinnoupproret Potatisrevolutionen som ägde rum på Södermalm 1917.

  Håkan Blomqvist fick redan på 70-talet upp ögonen för den okända "Potatisrevolutionen" som ägde rum 1917 på Södermalm i Stockholm. Inför 100-års-dagen av ryska revolutionen blev han kontaktad av en förläggare som undrade om han inte ville ge ut en bok om Potatisrevolutionen.

  I Sverige i januari 1917 måste bönderna leverera en viss del av sin produktion till en statlig kommission och Forskarpodd med Håkan Blomqvistransonering införs. På den här tiden har Stockholm 400 000 invånare och ungefär en fjärdedel av befolkningen bodde på industri-stadsdelen Södermalm.

  Lördagen den 5 maj gick ett rykte om att det hade kommit potatis till östra Södermalm, som då varit ute potatis en vecka. Då hade hungersuppror och hungersdemonstrationer förekommit på fler ställen i landet under en månad. Kvinnorna i Katarina församling började gå runt i butikerna för att få potatis - men det som fanns räckte inte långt, och upproret var ett faktum.

  Felicia Nordlund och Håkan Blomqvist

  Lyssna till maj månads forskarpodd på Södertörns högskolas kanal på Soundcloud!

Östersjö- och Östeuropaanknytning samt Romska studier