Nyhetsportal

rss

Här presenteras nyheter som har publicerats av Södertörns högskola. Du kan hitta fler nyheter eller se specifika nyheter genom att använda ett filter till höger.

 • 2018-11-23

  Panelsamtal: Skärholmen 50 år - hur bygger vi en stadsdel för alla och framtiden?

  Från modernitet och framtidstro, via förortsförakt till framtidsanda. Medborgare, forskare och samhällsutvecklare pratar Skärholmen, då, nu och i framtiden.

  Under högtidliga former invigdes Skärholmens centrum 1968. Inför en nyfiken publik som samlats på torget talade prins Bertil. Här låg framtidens boende. Men knappt hade festligheterna tagit slut förrän kritiken dök upp på Dagens Nyheters ledarsida: Riv Skärholmen! Därmed med gick också startskottet för den infekterade diskussionen om förorten som pågår än i dag.

  Nu, 50 år senare, byggs det återigen i Skärholmen. Mellan 5000 och 6000 nya bostäder är planerade.Reinvent

  – Det heter Fokus Skärholmen och är ett profilprojekt kan man säga. En slags mall över hur vi ska bygga nytt i det gamla. Hur man bygger nytt och bygger socialt hållbart, attraktivt och trygga stadsdelar. Utmaningen är hur man förhåller sig till bilden av Skärholmen, säger Jonas Lindström, lektor i sociologi och verksam vid centrumbildningen Reinvent på Södertörns högskola.

  När Skärholmens centrum stod klart var bygget kronan på verket i en pågående stadsförnyelse, för hela det så kallade arbete- bostad- centrumprojektet. Människor skulle lämna den förslummande innerstaden och flytta ut till moderna lägenheter utanför stadskärnan. Det var en flytt från den fula Söder till fina Skärholmen.

  – Utflyttningen var heterogen, men tillbakaflytten blev homogen. Där har vi segregationen vi ser i dag. Skärholmen blev en stadsdel som förknippades med sociala problem, ett skräckexempel, där ungdomar drack mellanöl och rökte på, säger Jonas Lindström.

  Samtalet som äger rum på Kulturhuset i Skärholmen kommer att handla mycket om vilket samhälle vi bygger och vilka de sociala konsekvenserna av det byggandet blir. Deltar gör Karin Ahlzén, projektchef Fokus Skärholmen, Mats Franzén, professor emeritus Uppsala universitet, Stephan Guiance, uppväxt och boende i Skärholmen/Sätra, samt Assefa Hailu, projektledare Mitt 127. Samtalet leds av Jonas Lindström.Assefa Hailu, Mitt 127, Skärholmen

  Assefa Hailu är uppvuxen i Skärholmen och är verksamhetsledare för föreningen Mitt 127. Organisationen arbetar med förebyggande arbete i stadsdelen. Men det hela började men en basketkorg på torget, för att växa vidare till att bli en festival som under sommaren ger jobb åt ungefär hundra ungdomar. Syftet är, oavsett vad de gör, att sysselsätta ungdomar via jobb eller olika aktiviteter. Utgångspunkten är alltid vad ungdomarna i Skärholmen själva önskar och efterfrågar.

  – Jag tror att politiker och tjänstemän, man måste lyssna på vad området vill ha. Tidigare har det varit så att man tagit in någon utifrån som startar upp något, försvinner och så dör projektet ut. Man satsar på att ta in experter utifrån, när experterna finns här. Det är ungdomarna själva. Det är ingen annan än de själva som vet hur de tänker, säger Assefa Hailu.

  Den 28 november bjuder Reinvent in till samtal: Tur och retur till framtiden: Förorten i centrum - Skärholmen 50 år! Välkomna till Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen, klockan 16-18. 

   

Östersjö- och Östeuropaanknytning samt Romska studier