Nyhetsportal

rss

Här presenteras nyheter som har publicerats av Södertörns högskola. Du kan hitta fler nyheter eller se specifika nyheter genom att använda ett filter till höger.

 • 2018-12-11

  Tora Lane får 2019 års Elsa Swenson-stipendium

  Grattis till Tora Lane som i dagarna utsågs till årets mottagare av Elsa Swenson-stipendiet för sitt arbete med att vidga våra kunskaper kring rysk litteratur.

  För att hon genom sitt arbete som forskare, översättare och redaktör fördjupar vår kunskap om litteratur, kultur, estetik och filosofi, har Tora Lane tilldelats 2019 års Elsa Swenson-stipendium.

  – Jag är hedrad, det är jättekul. Jag känner flera av dem som fått stipendiet tidigare och det är fint att vara en av dem, säger hon.

  litteraturvetare, CBEES

  Stipendiet är på 50 000 kronor och delas ut av Elsa Swensons stiftelse vid Umeå stadsbibliotek. Och det är för sina studier och arbete med rysk 1900-talslitteratur som gjort att stiftelsen valt att uppmärksamma henne.


  ”Hennes (Tora Lanes red.anm) inträngande analyser av rysk 1900-talslitteratur med fokus på bland annat Marina Tsatejeva och Andrej Platonov bidrar till en fördjupad förståelse för begrepp som romantik, realism, modernism och sublimitet”, skriver stiftelsens styrelse i sin motivering.

  Tora Lane disputerade 2009 med avhandlingen Rendering the Sublime. A Reading of Marina Tsvetaeva's Fairy Tale Poem The Swain, vid Stockholms Universitet. Sedan dess har hon fortsatt sin forskning kring rysk litteratur här på Södertörns högskola och studerat den rysksovjetiska författaren Andrej Platonov. I dag är och också projektforskare på CBEES. 

  För lite drygt ett år sedan kom Marina Tsatejevas diktsamling Slutdikt återigen ut i Sverige, i nyöversättning av Tora Lane.

  – Hon är helt fantastisk, Marina Tsatejeva är en av de största inom rysk modernism. Det jag tycker om med att arbeta med litteratur är att jag får arbeta med materia. Det är många saker man måste ta hänsyn till när man översätter poesi. Ofta finns det saker att ta fasta på hos poeten, hos somliga är det orden, andra bilderna eller rytmen. Hos Marina Tsatejeva är det alltihop, säger Tora Lane. 

  Elsa Swensons stiftelsen grundades 2001 tack vare ett testamente av Elsa Swenson. Hennes önskan var att denna stiftelse skulle tillhandahålla god utländsk skönlitteratur och främja i första hand östeuropeisk skönlitterär forskning. Tora Hedin var den första att få ta emot priset 2011 och därefter har bland andra Per Ambrosiani, Renata Ingbrant, Sophie Sköld, Anna Bengtsson och Ola Wallin fått stipendiet. Stipendiet delas ut under Littfest, Umeås internationella litteraturfestival i mars.

Östersjö- och Östeuropaanknytning samt Romska studier