Nyhetsportal

rss

Här presenteras nyheter som har publicerats av Södertörns högskola. Du kan hitta fler nyheter eller se specifika nyheter genom att använda ett filter till höger.

 • 2018-09-21

  Valet 2018: ett protestval som målade om Sveriges politiska karta?

  Årets val rörde om i den politiska grytan. I rapporten Snabbtänkt ger närmare hundra forskare sin syn på valrörelsen.

  Inte lika explosivt snabba nyhetsanalytiker och ledarskribenter. Inte lika uthålliga som akademins maratonlopp. Någonstans där i mellan placerar sig Snabbtänkt, rapporten som sammanställer reflektion och analyser från närmare hundra forskare kring årets valrörelse och det resultat vi slut fick fram.

  Men i väntan på nästa regering finns nu gott om tid att försöka förstå vad som egentligen hände under valet 2018. Flera av de forskare som lämnat bidrag till Snabbtänkt deltog under torsdagen också vid ett panelsamtal på samma ämne. Från Södertörns högskola kom Ann-Cathrine Jungar, docent i statsvetenskap, och Jenny Madestam, lektor i offentlig förvaltning. Tillsammans med ytterligare fem forskare från högskolan har de skrivit kapitel i boken. Vid sitt panelsamtal diskuterade de, och Niklas Bolin från Mittuniversitet, det politiska landskapet efter valet och ett nytt partisystem.

  Panelsamtal Snabbtänkt

  Även om ingen av dem var särskilt förvånad över det slutgiltiga resultatet bjöd ändå valrörelsen på en del intressanta överraskningar.

  - Jag tycker Kristdemokraternas slutspurt är intressant, att ett parti på så kort tid kan göra en sådan upphämtning. Sen tycker jag att det är intressant, det läget vi har med att de två historiskt sätt största partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, backar så. På så vis är det ett nytt landskap vi ser. Och på sätt och vis är var årets val ett protestval mot de stora partierna, sa Jenny Madestam under panelsamtalet.

  Hon fick delvis medhåll från panelen och de talade alla tre om att vi i dag har ett betydligt mer fragmenterat partisystem, där partierna allt mer närmar sig varandra i storlek, sett i antal röster.

  Dåligt val för småpartierna

  Ann-Cathrine Jungar har för rapportens räkning skrivit en artikel om de mindre partierna: högerextrema Alternativ för Sverige och starkt konservativa Medborgerlig samling. Vilka de här partierna är, hur de finansieras och hur de fört fram sin politik inte minst i sociala medier.

  - Alternativ för Sverige fiskar i de mer extrema vattnen och är mer nationalistiskt princioielal än jämfört med Sverigedemokraterna. Medborgerlig samling har försökt fånga väljare som är kritiska till Alliansen och att de gick med på decemberöverenskommelse, och att de inte ville samarbeta med Sverigedemokraterna för att driva sin politik. Men det gick inte särskilt bra för någon av dem. Jag förutspådde också att de skulle få väldigt ringa framgång, och så blev det, säger hon dagarna innan Snabbtänkts lansering.

  Över lag var årets val ingen framgångssaga för småpartierna överhuvudtaget. Inte heller för till exempel Feministisk initiativ som hade hoppats på mandat i riksdagen. Anledningen till att de högerextrema partierna inte fick fler röster var enligt de analyser som hittills gjort är att underlaget helt enkelt saknades för att nå riksdagen.Snabbtänkt

  - Det finns väldigt få väljare att fiska i de extrema vattnen. Det är också inte vanligt med splittring när högerradikala och extrema partier går mot mittfåran. Men det går då väldigt dåligt för de extrema partierna, för de flesta väljarna ligger i mitten, säger Ann-Cathrine Jungar

  För det som hänt de senaste åren är att Sverigedemokraterna har modererat sig, uteslutit medlemmar, tagit avstånd från extremism. Men hon är också förvånad över att utvecklingen gått förhållandevis snabbt

  - Om man lägger årets val i en europeisk kontext, så trodde man länge att Sverige var immunt mot att få in ett högerextremt, eller invandringskritisk, eller EU-kritiskt parti i riksdagen. Sen kom Sverigedemokraterna in 2010, även om de funnits med i det politiska landskapet länge. Men det som är överraskande är att det gått så snabbt. Från att de kom in på närmare sex procent, till i dag då når nästan 18 procent. Det är väldigt snabbt, säger hon. 

  En ny blockpolitik? 

  Flera gånger under torsdagens panelsamtal återkommer deltagarna till att den politiska kartan i Sverige förändrats i grunden och att årets valresultat får konsekvenser för den blockpolitik vid vant oss vid de senaste åren. Jenny Madestam tycker att det finns tydliga tecken på att det i dag finns tre block i politiken. Ett mer socialistisk med Socialdemokraterna och Vänsterpartier, ett liberalt med Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet och ett mer konservativt med Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna.

  - Det är också en förklaring till att vi har den här låsta situationen i regeringsbildningen, inte minst eftersom mittenpartierna har hamnat i en svår situation då de också har koalitionen Alliansen att ta hänsyn till, säger hon. 

  Igen av forskarna på plats vid lanseringen var särskilt övertygade om att vi får se en regering inom den närmsta veckan eller två. Däremot var de mer eniga om behovet av eftertanke, för såväl politiker som hos media. Andra aspekter av valrörelsen som tas upp i rapporten är partiernas närvaro i sociala medier och hur det påverkar valrörelsen och det politiska samtalet. Den lyfter också våra grannländers syn på valrörelsen, om sakfrågorna när- och frånvaro och vilka de var samt valet i media. Listan över de olika infallsvinklarna är lång, vilket faller sig naturligt när så många forskare tycker till på samma gång.

  Vilka är med? 

  • Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap - "Blockpolitiken kan komma och gå".
  • Anders Backlund, doktorand i statsvetenskap - "Sverigedemokraterna och regeringsfrågan", tillsammans med Hanna Bäck, professor i statsvetenskap Lunds universitet.
  • Ann-Cathrine Jungar, docent och lektor i statsvetenskap - "Utmanarna från höger".
  • Anna-Maria Jönsson, docent i medie- och kommunikationsvetenskap - "Mediepolitiken i valdebatten".
  • Jenny Madestam, lektor i offentlig förvaltning - "Statsministerkandidaterna".
  • Karl Magnus Johansson, professor i statsvetenskap - "Statsministern och medierna".
  • Gunnar Nygren, professor i journalistik - "Sjukvårdspartier valets bortglömda vinnare". 

  Vill du veta mer?

  Är du intresserad av årets valrörelse, läs mer i rapporten som du hittar på www.snabbtankt.se. Vill du fördjupa dig än mer kan du läsa mer om den forskning som bedrivs på Södertörns högskola här. Eller vill du själv bli expert på statsvetenskap, då har vi programmen som ger dig en bra start. 

   

   

Östersjö- och Östeuropaanknytning samt Romska studier