Nyhetsportal

rss

Här presenteras nyheter som har publicerats av Södertörns högskola. Du kan hitta fler nyheter eller se specifika nyheter genom att använda ett filter till höger.

 • 2015-08-12

  Världsunik galjonsfigur bärgad

  Marinarkeologiska forskningsinstitutet MARIS vid Södertörns högskola har tillsammans med länsmuseet Blekinge länsmuseum, Marin Mätteknik och Deep Sea Production bärgat en världsunik galjonsfigur från 1495 utanför Ronneby.

  Bild på det unika fyndet

  När galjonsfiguren på tisdagen bärgades  från 1400-talsvraket Gribshunden utanför Ronneby blev dykarna överraskade. Ur munnen på ”monstret” stack ett huvud ut.

  Bild på fyndet- Det är en människa den har i munnen som den håller på att sluka, och som skriker i ångest. Det såg vi först när den kom upp till ytan, säger Johan Rönnby, professor i marinarkeologi på Södertörns högskola.

  Gribshunden har legat 500 år i djupet utanför Ronneby. Dykare har tidigare undersökt galjonsfiguren under vattnet, men då upptäcktes inte huvudet som sticker ut ur munnen. Figuren är 3,5 meter lång och väger 300 kilo.

  - Det här är ett av de viktigaste vraken i världen, säger marinarkeolog Jon Adams som ses på bilderna. 

  Nu kommer monstret att föras till Blekinge länsmuseum för att senare konserveras. På sikt kommer den antagligen att ställas ut.

  Läs tidigare nyheter om fynden

  Se nyheten på BBC

Östersjö- och Östeuropaanknytning samt Romska studier