Nyhetsportal

rss

Här presenteras nyheter som har publicerats av Södertörns högskola. Du kan hitta fler nyheter eller se specifika nyheter genom att använda ett filter till höger.

 • 2018-01-18

  Ansök som doktorand på Södertörns högskola!

  Södertörns högskola utlyser just nu sjutton doktorandtjänster för 2018. Sista ansökningsdag är den 15 februari.

 • 2018-01-09

  Disputationer som skedde i december

  Under december månad disputerade fem av Södertörns högskolas doktorander: Josefine Larsson i miljövetenskap, Roman Horbyk i media- och kommunikationsvetenskap, Karin Jonsson i historia, Julia Velkova i media- och kommunikationsvetenskap och Natasja Börjeson i miljövetenskap.

 • 2017-05-24

  Disputation: Kolonister och äktenskap på 1800-talets Svartahavsstäpp

  För över 200 år sedan började det ryska imperiet kolonisera den vidsträckta stäppen norr om Svarta havet. I sin doktorsavhandling “Negotiating Imperial Rule: Colonists and Marriage in the Nineteenth-century Black Sea Steppe” följer Julia Malitska i kolonisternas fotspår och undersöker deras äktenskap och familjeliv.

 • 2016-05-18

  Ny disputation: Samarbete med kommunistiska diktaturen nödvändigt för dåtidens historiker

  Att skriva historia under kommunistdiktaturen var ingen lätt uppgift: historikern behövde acceptera ideologins, propagandans, och censurens ledande roll, och samtidigt vara omringad av otränade men maktfullkomliga partiaktörer. För att kunna överleva professionellt var det nödvändigt att kunna anpassa sig – och nätverkande var ett av trumfkorten för överlevnad.

 • 2016-03-07

  Ny forskning om behandlingspersonal: Manlig muskelstyrka går före kvinnlig kompetens

  Kvinnlig behandlingspersonal måste ha formella meriter, för män räcker det med muskelstyrka för att ses som professionell.
  Det visar en ny doktorsavhandling av Kim Silow Kallenberg. Den 11 mars disputerar hon i etnologi på Södertörn högskola.

 • 2015-09-23

  Södertörns högskola på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg 2015

  Södertörns högskola bjuder på kunskap under Bokmässan i Göteborg den 24-27 september 2015. Häng med på #kunskapsresan!

 • 2015-01-26

  Ny avhandling: Minnen om nationalister skulle bygga det nya Ukraina

  Efter Sovjetunionens fall stod det Ukrainska samhället inför en ny verklighet. En ny kollektiv identitet skulle formas. För att skapa denna nya identitet användes berättelser om det förflutna, inte minst om andra världskrigets ukrainska nationaliströrelser.

 • 2014-12-08

  Ny avhandling om forna DDR:
  Ideologisk fasad dolde rasism


  Enligt propagandan var DDR ett land präglat av folkens vänskap, Völkerfreundschaft, utan interkulturella spänningar. I verkligheten användes invandrare som arbetskraft ur ett ekonomiskt nyttoperspektiv. Inte bara i Västtyskland, också i det socialistiska DDR betraktades gästarbetare som mindre värda och utsattes för rasism.
  – DDR ville visa sig överlägset Västtyskland. Därför var det omöjligt att erkänna att interkulturella möten inte heller här ägde rum utan problem. Ett erkännande skulle ha berövat Östtyskland dess existensberättigande.

 • 2014-06-11

  Ny avhandling: Levande rollspel handlar om gemenskap, känslor och nya erfarenheter

  Levande rollspel är en deltagarkultur som länge har pågått vid sidan av mer kända former av spelande, som exempelvis onlinespelet World of Warcraft. Ny forskning visar att lajv, som fenomenet populärt kallas, har rötter i många olika uttrycksformer och handlar mer om samarbete och starka upplevelser än om att vinna strider och poäng. I en ny etnologisk avhandling av Erika Lundell vid Södertörns högskola och Stockholms universitet undersöks levande rollspel i Östersjöområdet.

Östersjö- och Östeuropaanknytning samt Romska studier