Studenter som går i biblioteket.

Låna

Vem får låna och vad får du låna? Här hittar du information om vad som gäller för dig som är student, personal eller allmänhet. Du hittar också svar på vanliga frågor om att låna.

Mina lån

Se och förnya lån i bibliotekets Mina lånlänk till annan webbplats.

Fjärrlån och inköpsförslag

Allmänt om låneregler

Södertörns högskolebibliotek är ett offentligt bibliotek. Det betyder att alla får låna böcker hos oss, det enda som krävs för att skaffa lånekort är legitimation och att du är över 16 år.

För att få låna på biblioteket krävs att du godkänner bibliotekets låneregler. Det är alltid du som lånat en bok som är ansvarig för lånen. Om en av dina böcker blir försenad, eller om du inte lämnar tillbaka den alls kan du få förseningsavgifter och till slut en faktura. Här kan du läsa mer om förseningsavgifter och fakturor.

Gå till bibliotekets låneregler.

Vad gäller för mig?

Alla får låna, men vad du får låna beror på om och i så fall på vilken högskola du är student eller personal. Genom att klicka på plussen kan du läsa mer om vad som gäller för just dig. Om du blir nyfiken på vilket material biblioteket erbjuder kan du läsa mer på sidan Bibliotekets utbud.

Som SH-student får du låna alla bibliotekets tryckta böcker: kursböcker, 3-veckorslån, daglån och referensböcker. Om du är student på spelprogrammet får du låna brädspel och dator- samt tv-spel. Du kommer åt alla databaser och e-böcker som hör till Södertörns högskola, både hemifrån och på campus. I databaslistanlänk till annan webbplats ser du vilka som är märkta med SH:s logotyp. Du kan även låna en bärbar dator att använda över dagen. Du behöver inte skaffa lånekort utan ditt SH-kort fungerar som lånekort.

Som RKH-student får du låna alla bibliotekets tryckta böcker: kursböcker, 3-veckorslån, daglån och referensböcker. Du kommer åt alla databaser och e-böcker som hör till Röda Korsets Högskola, både hemifrån och på campus. I databaslistanlänk till annan webbplats ser du vilka som är märkta med RKH:s logotyp. Du kan även låna en bärbar dator att använda över dagen. Du skaffar lånekort genom att komma till bibliotekets infodisk och visa legitimation.

Som student på SMI, KI eller KTH får du låna alla bibliotekets tryckta böcker: kursböcker, 3-veckorslån, daglån och referensböcker. Du kan komma åt en del databaser genom att besöka biblioteket och låna ett gästkonto, men har inte tillgång till databaser hemifrån. Du skaffar lånekort genom att fylla i formuläret Ansök om lånekortlänk till annan webbplats och därefter komma till bibliotekets infodisk och visa legitimation samt intyg på var du är student.

Du får låna alla bibliotekets tryckta böcker: kursböcker, 3-veckorslån, daglån och referensböcker. Lånetiden på 3-veckorslån för dig som är personal är 6 månader, men om någon ställer sig i kö på boken förkortas lånetiden till 3 veckor från ködatum. Lånetiden för övriga böcker är samma som för andra användare. Du kommer åt alla databaser och e-böcker som hör till din högskola både hemifrån och från jobbet. I databaslistanlänk till annan webbplats ser du vilka resurser ditt lärosäte har tillgång till. Är du SH-personal använder du ditt SH-kort för att låna böcker. Om du är personal på RKH skaffar du lånekort genom att komma till bibliotekets infodisk och visa legitimation. 

Du får låna alla bibliotekets tryckta böcker: kursböcker, 3-veckorslån, daglån och referensböcker. Lånetiden på 3-veckorslån för dig som är personal är 6 månader, men om någon ställer sig i kö på boken förkortas lånetiden till 3 veckor från ködatum. Lånetiden för övriga böcker är samma som för andra användare. Du kan komma åt en del databaser genom att besöka biblioteket och låna ett gästkonto, men har inte tillgång till databaser hemifrån. Du skaffar lånekort genom att fylla i formuläret Ansök om lånekortlänk till annan webbplats och därefter komma till bibliotekets infodisk och visa legitimation samt giltigt personalkort.

Du får låna alla bibliotekets tryckta böcker: kursböcker, 3-veckorslån, daglån och referensböcker. Du kan komma åt en del databaser genom att besöka biblioteket och låna ett gästkonto, men har inte tillgång till databaser hemifrån. Du skaffar lånekort genom att fylla i formuläret Ansök om lånekortlänk till annan webbplats och därefter komma till bibliotekets infodisk och visa legitimation samt giltigt personalkort.

Du som inte är student eller personal på SH, RKH, SMI, KI eller KTH räknas till allmänheten. Du får låna 3-veckorslån, daglån och referensböcker, men inte kursböcker. Du kan nå en del av bibliotekets databaser och e-böcker genom att använda ett gästkonto. Då måste du vara på plats i biblioteket, men har inte tillgång till databaser hemifrån. Du skaffar lånekort genom att fylla i formuläret Ansök om lånekortlänk till annan webbplats och därefter komma till bibliotekets infodisk och visa legitimation.

Lånetider

Lånetider för olika material

Materialtyp

Lånetid

Låna om?

reservera?

Kursbok (gul tejp)

7 dagar

Ja, om ingen står i kö

Ja, om alla exemplar är utlånade

3-veckorslån (grön tejp)

21 dagar

Ja, om ingen står i kö

Ja

Daglån (svart tejp)

1 dag, måste återlämnas före stängning samma dag

Nej

Nej

Referensbok (röd tejp)

1 dag, måste återlämnas före stängning samma dag

Nej

Nej

Bärbar dator

1 dag, måste återlämnas före stängning samma dag.

Nej

Nej

Bärbar dator med stödprogram

14 dagar, enbart studenter med funktionsnedsättning

Nej

Nej

Spel

7 dagar, enbart spelstudenter

Ja

Nej

Svårt att hitta kursboken?

Följ med medieteknikstudenten Julia när hon hittar, lånar och återlämnar en kursbok. Eller kolla in vanliga frågor om att låna!

Vanliga frågor om att låna

Låna böcker

Information om hur du lånar en bok på biblioteket.

Återlämna böcker

Lånade böcker måste tillbaka. Här ser du hur du gör.

Låna om

Det går bra att låna om böcker som ingen reserverat. Här får du veta hur.

Reservera och stå i kö på en bok

Alla användare på biblioteket kan reservera bibliotekets böcker. Här lär du dig hur.

Hitta en bok

Det kan vara svårt att hitta i biblioteket om du till exempel är ny. Här får du några tips, men tänk på att du alltid kan fråga i infodisken så hjälper vi dig.

Om boken inte finns på biblioteket

Det kan hända att du letar efter en bok som biblioteket inte har. Då kan du beställa boken från ett annat bibliotek eller föreslå att vi köper in boken.

Försenad bok

Här kan du läsa om vad som händer om du blir försenad med en bok.

Talböcker, punktskrift och e-text

Om du har en läsnedsättning har du rätt till talböcker eller annan anpassad media.

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2019-09-19