Personer som letar böcker i bibliotekets hyllor

Bibliotekets utbud

Bibliotekets utbud består framför allt av böcker, databaser och tidskrifter. I boksamlingen finns det kurslitteratur, läromedel, offentligt tryck och referenslitteratur. En del av böckerna är tryckta och finns i biblioteket. Via biblioteket har du som student vid Södertörns högskola (SH) och Röda Korsets Högskola (RKH) även tillgång till e-böcker. Det finns en del tryckta tidskrifter i biblioteket, men största delen av tidskriftsutbudet består av e-tidskrifter.

Sök i SöderScholar

För att hitta bibliotekets utbud kan du söka i bibliotekets sökverktyg SöderScholar Länk till annan webbplats..

E-böcker

Böcker som finns tillgängliga i elektronisk form kallas för e-böcker. I bibliotekets sökverktyg, SöderScholar, kan du hitta tusentals e-böcker. Vissa av dem kräver att du först loggar in med ett användarkonto för studenter och personal vid SH eller RKH.

E-böcker finns tillgängliga dygnet runt, både på campus och utanför campus.

I SöderScholar kommer du åt den e-bok du sökt fram genom att klicka på länken under rubriken Onlineresurs. Därefter kan du läsa boken online eller ladda ner den. I vissa fall kan boken vara utlånad, det finns då möjlighet att ställa sig i kö eller försöka senare. Ett fåtal e-böcker går endast att läsa online.

E-böcker kan läsas direkt på skärmen eller laddas ner i en dator, surfplatta eller smartphone. I det senare fallet behövs en specifik programvara eller applikation. Andra möjligheter med e-böcker är att du kan markera texten, skriva ut vissa antal sidor, skriva noter och spara dessa och exportera citat till ett referensverktyg, till exempel Endnote. Det finns även applikationer till de olika webbläsarna som gör det möjligt att lyssna på e-böcker. De flesta funktionerna, som att göra noteringar och stryka under finns endast tillgängliga om du läser e-boken direkt på skärmen istället för att ladda ner den.

För att kunna läsa en e-bok som du laddar ner behöver du ofta skapa ett användarkonto hos Adobe. Med ditt Adobe ID kan du sedan ladda ner program eller applikationer som krävs för att ladda ner e-boken. Detta steg behöver du bara göra första gången du ska ladda ner en e-bok. Exempel på program eller applikation för att läsa en e-bok är Adobe Digital Editions och Bluefire reader.

Att ladda ner en e-bok innebär att du lånar boken och kan även läsa den när du inte är uppkopplad på Internet. När lånetiden går ut och du fortfarande behöver boken, kan du ladda ner den igen för att få en ny låneperiod.

På vissa e-boksplattformar har du möjlighet att få ett personligt konto för att till exempel spara anteckningar och skapa ett bibliotek med titlar som är intressanta för dig.

Tryckta böcker

I sökverktyget SöderScholar hittar du bibliotekets böcker. Under placering står det var boken finns i biblioteket.

Hur vet jag om biblioteket har boken jag letar efter?

Genom att söka på bokens titel i SöderScholar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du se om biblioteket äger boken och om den finns inne. "Tillgänglig" betyder att boken finns inne. Klicka på titeln för att få veta hur länge du får låna boken och var den står. Du kommer åt SöderScholar från vilken dator som helst, även hemifrån, eller från din mobil. Du kan också fråga i infodisken så hjälper vi dig. Om biblioteket inte har boken får du gärna beställa den från ett annat bibliotek. Läs mer på sidan Beställ fjärrlån och lämna inköpsförslag.

Hitta hyllan

När du klickar på titeln finns information om var boken står. Det kan till exempel stå Plan 6, Hylla Ohj But. Eftersom bibliotekets entréplan är plan 5 betyder plan 6 att boken finns på bibliotekets mittenplan, hylla Ohj. På hylla Ohj letar du dig fram i bokstavsordning till But. I varje post finns också en länk till en karta som hjälper dig att hitta hyllan.

Om boken inte finns på hyllan

Har du tur så har boken nyligen kommit tillbaka och står fortfarande på en återlämningsvagn till höger om återlämningsautomaten. Det kan också vara så att någon redan använder boken men ännu inte hunnit låna den. Boken kan stå felplacerad, eller den kan helt enkelt vara borta. Vänd dig gärna till infodisken så hjälper vi dig att leta.

Kurslitteratur

Biblioteket har ett stort utbud av aktuell kurslitteratur. Vid köp av kurslitteratur prioriteras alltid en elektronisk version av boken. Det finns två olika typer av tryckt kurslitteratur. Dels finns det böcker som kan lånas i sju dagar. De finns på hyllorna i biblioteket och finns i flera exemplar. Dels finns det ett exemplar av kurslitteraturboken som kan lånas under dagen. De finns i daglånerummet. Daglåneböckerna kan inte reserveras utan principen först till kvarn gäller. Exemplaren som kan lånas i sju dagar kan reserveras när alla exemplar är utlånade. Om exemplar finns på hyllan kan de inte reserveras utan principen först till kvarn gäller här också.

Saknar du en bok?

Databaser

Bland bibliotekets utbud finns det två olika typer av databaser, dels referensdatabaser och dels fulltextdatabaser. I referensdatabaser får du reda på var olika artiklar finns, men du kan inte via databasen läsa hela artikeln. Fulltextdatabaser däremot innehåller även fulltexten till artikeln. Behöver du hjälp att logga in? Gå till sidan Hjälp att logga in i databaser.

Innehållet i databaserna är ofta sökbart i SöderScholar, men i vissa fall måste du som användare söka i en specifik databas för att ta del av innehållet.

I databaslistan kan du välja en databas inom ett visst ämne och typ av material, till exempel artiklar, avhandlingar och uppsatser.

I vissa databaser kan du skapa ett konto för att exempelvis exportera referenser till ett referensverktyg, som Endnote.

Tidskrifter

Biblioteket har också en stor mängd elektroniska och tryckta tidskrifter. Du hittar dem via SöderScholar och i biblioteket. Vårt urval av tidskrifter baseras på den forskning och undervisning som bedrivs på högskolan.

I SöderScholar kan du bland annat söka bland de tidskrifter du har tillgång till. Om du vill bara söka bland bibliotekets tidskrifter kan du söka i Tidskrifter A-Ö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Saknar du någon tidskrift kan du lämna ett inköpsförslag.

Du kan också nå e-tidskrifter via tjänsten BrowZine Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som också finns som app till smartphone och surfplatta.

De tryckta tidskrifterna hittar du på plan 5. Det finns en tidskriftssamling med de tidskrifter som biblioteket prenumererar på. Det finns även en annan tidskriftssamling med de tidskrifter som biblioteket har avslutat prenumeration på. Båda samlingarna finns på plan 5. Fråga gärna i informationsdisken om du är osäker på var du hittar de tryckta tidskrifterna.

Läromedelssamlingen

Samlingen består av ett urval av de läromedel som används i den svenska grundskolan och gymnasieskolan. Läromedelssamlingen hittar du på utsidan av daglånerummet på plan 5 och är tillgänglig för alla.

Referensböcker

Bibliotekets referenslitteratur består framförallt av böcker med uppslagskaraktär, till exempel encyklopedier, lexikon och handböcker. Referensböcker lånas ut över dagen på samma villkor som daglån.

Studentuppsatser

Biblioteket deltar tillsammans med ett 30-tal andra lärosäten i DiVA (Digitalt Vetenskapligt Arkiv) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., där studentuppsatser och forskningsrapporter publiceras. Uppsatser i DiVA och i andra liknande arkiv samlas också automatiskt in till den nationella söktjänsten Uppsök Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Avhandlingar

Svenska avhandlingar finns i den nationella katalogen Libris Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., och hela texten kan finnas i digitala arkiv som DiVA Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Biblioteket prenumererar också på en internationell databas med avhandlingar: ProQuest Dissertations & Theses Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Brittiska avhandlingar finns i databasen EThOS Länk till annan webbplats..

Hur du som student, forskare eller besökare i biblioteket får använda e-resurser regleras genom avtal med respektive leverantör. Användningsvillkoren kan alltså variera beroende på leverantör, men generellt har du rätt att använda bibliotekets e-resurser för eget, icke-kommersiellt studie- och forskningssyfte.

Du får

  • skriva ut och kopiera enstaka dokument
  • ladda ner enstaka dokument
  • skicka enstaka dokument till dig själv

Du får inte

  • Systematiskt ladda ner eller skriva ut hela eller delar av e-tidskrifter och e-böcker
  • Lägga upp eller sprida upphovsrättsskyddade artiklar
  • Sälja eller vidaredistribuera innehåll

Användning av e-tidskrifter, e-böcker och databaser regleras genom avtal med respektive förlag/leverantör, användningsvillkoren kan alltså variera något beroende på förlag/leverantör. Du kan ofta läsa information om vilka villkor som gäller för en specifik e-tidskrift/e-bok när du öppnar den. Om det är något användningsvillkor som du undrar över så är du välkommen att kontakta biblioteket.

För bibliotekets tryckta material gäller den svenska upphovsrättslagstiftningen, Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk. Den innebär i praktiken att du får kopiera begränsade delar ur böcker och tidskrifter, men aldrig ett helt verk.

Talböcker, punktskrift och e-text

Vi kan också hjälpa dig att få din kurslitteratur som punktskrift eller andra format som är anpassade för dig som är blind eller har kraftig synnedsättning. Är du blind har du rätt att få all litteratur inläst, oavsett sidantal och vi går igenom din litteraturlista åt dig. Du kan även få annan hjälp. Det är viktigt att du som är blind kontaktar oss så snart som möjligt, gärna redan när du sökt en kurs. 

Talböcker är den vanligaste formen av anpassad media. En talbok är en inläst version av din kursbok, som du kan lyssna på och ofta även parallellt läsa med ögonen i. Du behöver inte ett intyg, men måste ha någon form av läsnedsättning, till exempel dyslexi, ADHD eller nedsatt syn, för att få använda talböcker. Om du har rätt till talböcker kan du fritt ladda ner eller strömma de böcker du behöver.

Ansök om talböcker, punktskrift eller e-text

Vet du inte exakt vad du letar efter?

Testa vår Sökguide.

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2023-08-23