Personer som letar böcker i bibliotekets hyllor

SH: Åtkomst till e-böcker, databaser och andra e-resurser

På denna sida har vi samlat information för dig som är student eller personal på Södertörns högskola (SH) om hur du kommer åt databaser och andra e-resurser. Det finns också information om skillnaden mellan om du är på högskolan eller inte när du försöker komma åt en databas.

När du är på campus kommer du åt det som biblioteket prenumererar på. Vanligtvis behöver du inte logga in för att komma åt databaserna och andra e-resurser, förutom med några undantag när det gäller e-böcker. Du hittar databaserna via SöderScholar Länk till annan webbplats. och via databaslistan. Länk till annan webbplats.

Om du har med dig en egen dator och kopplar upp dig på eduroam kopplar du upp dig på SH:s nätverk. Då ska du komma åt det som SH prenumererar på.

Om du lånar bibliotekets dator och loggar in med ditt SH-konto kommer du att komma åt det som SH prenumererar på.

Om du har med dig en egen dator och egen uppkoppling kommer du att behöva logga in för att komma åt det SH prenumererar på.

Om du är utanför campus gör så här:

Du kommer åt allt som du skulle komma åt när du är på plats på biblioteket förutom databasen Svenska dagstidningar, som är installerad på en dator i biblioteket.

Google Scholar och bibliotekslänkar

För att komma åt så många artiklar som möjligt när du söker i Google Scholar utanför campus behöver du göra en inställning i Google Scholar. För att göra detta måste du aktivera bibliotekslänkar. Gör så här:

  • Gå till databaslistan Länk till annan webbplats. och sök upp Google Scholar.
  • Klicka på länken och logga in med ditt SH-konto.
  • När du har kommit till Google Scholar, klicka på de tre horisontella strecken som finns överst i vänstra hörnet.
  • Välj inställningar och därefter Bibliotekslänkar.
  • Sök upp Södertörn University Library i sökrutan och bocka i rutan till vänster om Södertörn University Library - Full-text@SH och klicka på Spara.

Tips om att använda e-böcker

När du ska hitta och läsa en e-bok är det enklast att söka fram den i SöderScholar. Via länken ”fulltext tillgänglig” kommer du vidare till e-boken.

Tre snabba tips när du ska läsa en e-bok:

  • Läs e-boken online om det alternativet finns. Då kan du spara bokmärken för sidor du vill återkomma till, lägga till anteckningar och markera text.
  • Om du istället laddar ner e-boken – se efter om det finns en begränsning hur många dagar du har tillgång till den nedladdade filen. För att läsa den nedladdade e-boken kan du behöva ladda en programvara.
  • För att hitta tillbaka till e-boken om du läser den online – spara länken till e-boken.

Tänk på att du som student på SH kan få talsyntes på din egen dator. Det innebär att du kan du få e-böcker, artiklar, dina egna texter och annan digital text uppläst av en datorröst med programmet Tortalk. Läs gärna mer om talsyntes och hur du gör för att ladda ner programmet Tortalk på din dator på Studieverkstans webbsida.

Artiklar i ämnesdatabaser

När du letar efter vetenskapliga artiklar kan du söka i artikeldatabaser inom ditt ämnesområde. Dessa ämnesdatabaser finns inom en mängd ämnen, till exempel psykologi, undervisning och företagsekonomi. En fördel med att söka i ämnesdatabaser är att det kan vara lättare att hitta relevanta artiklar där.

Så här gör du för att hitta artikeldatabaser inom ett ämne:

  1. Gå till bibliotekets databaslista Länk till annan webbplats..
  2. Väl inne i databaslistan väljer du ämne i menyn under ”Ämne”.
  3. Nu kommer det upp olika typer av databaser inom ämnet. Hovra med muspekaren över titlarna för att se om databaserna innehåller artiklar.
  4. Klicka på titeln för en databas för att gå vidare till den. Eventuellt behöver du logga in med ditt SH-konto för att komma in i databasen.

Vanliga frågor om e-resurser

Får inte access till databas

Har du problem att komma åt databaser som du ska ha tillgång till, till exempel länkar din lärare skickat?

Hur kan jag söka i Google Scholar och slippa betala för artiklar?

Du behöver gå via biblioteket. Gör så här:

Finns det en lista med databaser inom ett särskilt ämne?

I databaslistan kan du sortera databaser efter ämnen. Gör så här:

Varför kommer jag inte åt alla artiklar i Scopus?

Se till att du söker i Scopus via biblioteket. Gör så här:

Hur vet jag vilka e-resurser som är tillgängliga för mig?

Är du student på SH eller RKH har du tillgång till många resurser men vilka beror på vilken högskola du hör till.

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2023-04-14