Södertörns högskola har sedan år 2008 anordnat flera romska uppdragsutbildningar:
- Validering och komplettering till Lärarexamen med inriktning mot förskola, förskoleklass och grundskolans tidigare år, på uppdrag av Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad 2008-2010 för tre romska lärare.
- Romsk brobyggarutbildning med inriktning mot skolan, 30 högskolepoäng, 2012-2015, uppdrag för Skolverket med 15 deltagare. (Slutredovisning av uppdraget.)

- Romsk brobyggarutbildning med inriktning mot socialtjänsten och hälso- och sjukvård, 30 högskolepoäng, 2014-2016, uppdrag av Socialstyrelsen med nio deltagare.
- En pågående utbildning för att förstärka kompetensen hos modersmålslärare i romani chib, 37,5 högskolepoäng, 2015-2017, på uppdrag av Skolverket med 28 deltagare.
- Hösten 2016 startar en ny brobyggarutbildning på uppdrag av Skolverket och Socialstyrelsen. Utbildningen kombinerar de tidigare inriktningarna mot skolan och socialtjänsten och som kommer att pågå mellan 2016-2018. Högskolans arbete med romska uppdragsutbildningar har uppmärksammats i Norden. Den romska brobyggarutbildningen med inriktning mot skolan har också presenterats på flera internationella forskningskonferenser och vidare på Europarådet i Strasbourg hösten 2015.
Uppdragsutbildningarna har bedrivits av Christina Rodell Olgaç och Angelina Dimiter-Taikon. Undervisande lärare därutöver har varit Kimmo Granqvist, Anna Lindqvist, Hassan Sharif, Barbro Allardt-Ljunggren och Patric Sahlén.
Enstaka kurser
Följande kurser planeras att ges våren 2017:
Romernas historia, språk och nutid, 7,5 högskolepoäng
Romernas historia och nutida situation, 30 högskolepoäng
Ämneslärarutbildning i romani chib
År 2013 fick Södertörns högskola det nationella uppdraget att bygga upp och utveckla en ämneslärarutbildning i romani chib. Högskolan ska, mot bakgrund av Sveriges åtaganden enligt minoritetskonventionerna, snarast bygga upp och utveckla ämneslärarutbildning i romani chib. I arbetet ska högskolan ta hänsyn till de särskilda behov och förutsättningar som språket har samt föra en dialog med berörd nationell minoritet. Lärosätet ska samverka med berörda aktörer i Sverige, och när relevant, i andra länder som har erfarenhet av arbete med berört språk. Regeringen avser att återkomma i fråga utvärdering av det särskilda åtagandet.
Under 2013 bildades en referensgrupp kring uppdraget med representanter för olika varieteter av romani chib och en representant för det samiska språket från Umeå universitet. I april 2014 skickade Södertörns högskola en ansökan till Utbildningsdepartementet om att förändra uppdraget till att utveckla en grundlärarutbildning med romsk profil. Hösten 2014 inbjöds även representanter från övriga minoritetsspråk, vilket har lett till ett närmare samarbete med övriga nationella minoritetsspråk med att representanter för övriga minoritetsspråk, meänkieli, finska och jiddisch, från andra lärosäten deltagit i referensgruppens möten.
Mot bakgrund av skrivningarna i regleringsbreven 2013-2015 angående uppbyggnaden av ämneslärarutbildningen i romani chib på Södertörns högskola, har högskolan kontinuerligt i arbetet med frågan tagit hänsyn till de särskilda behov och förutsättningar som minoritetsspråket romani chib har i Sverige, det vill säga att den formella utbildningsnivån fortfarande är låg bland romer och att få har allmän behörighet för att kunna gå vidare till högre utbildning.
Här har de romska uppdragsutbildningarna på uppdrag av Skolverket och Socialstyrelsen samt förstärkningen av modersmålslärare i romani chib 2015-2017, uppdrag för Skolverket, bidragit med värdefulla erfarenheter och kunskaper för att utveckla en framtida lärarutbildning med romsk profil.
För närvarande ingår följande personer i referensgruppen som träffas två gånger per termin:
- Angelina Dimiter-Taikon, fil.mag. i pedagogik, adjungerad lärare
- Kimmo Granqvist, forskningsledare för Romani Studies, Centre for Baltic and East European Studies (CBEES)
- Jan Selling, docent i historia, lektor i pedagogik med inriktning mot romsk lärarutbildning
- Christina Rodell Olgaç, docent i pedagogik
- Baki Hasan, språkvårdare romani chib, Språkrådet, Institutet för språk och folkminnen
- Mikael Vinka, professor i samiska, Umeå universitet,
- Jarmo Lainio, professor i finska även med ansvar för meänkieli, Stockholms universitet,
- Sari Pesonen, studierektor i finska även med ansvar för meänkieli, Stockholms universitet
- Jan Schwarz, docent i jiddisch, Lunds universitet
- Ingela Valfridsson, biträdande prefekt, Institutionen för språkstudier, Umeå universitet.
Även representanter för Skolverket deltar regelbundet i referensgruppens möten.