En hållbar plan för vildsvin i balans?

Projektledare

Elofsson, Katarina

Finansiärer

Naturvårdsverket

Projekttyp

Forskning

Vildsvin är en jaktlig resurs som bidrar till rekreationsvärden, klimatsmart kött och ökad mattillgång vid en kris, samt till biologisk mångfald i landskapet. Samtidigt orsakar de trafikolyckor och skador på jordbruksgrödor och kan sprida afrikansk svinpest. För att hantera detta har den nationella förvaltningsplanen som mål att halvera både vildsvinsskador och vildsvinsrelaterade trafikolyckor. Målet ska nås bland annat genom att öka konsumtionen av vildsvinskött.
Syftet med detta projekt är att analysera och uppskatta potentialen för att samtidigt öka konsumtionen av vildsvinskött och minska de negativa effekterna från vildsvinspopulationerna på jordbruksgrödor och trafikolyckor. Vår hypotes är att en sådan strategi, en Hållbar Plan för Vildsvin i Balans, kan vara framgångsrik i vissa regioner men inte i andra, beroende på utveckling och spridning av vildsvinspopulationen, kostnader för ökad jakt och viltkötthantering, konsumentefterfrågan, samt kostnaderna för att förebygga jordbruksskador och trafikolyckor. Vi undersöker om en sådan strategi är genomförbar på lång sikt och om den är resilient mot kortsiktiga chocker, som en samhällelig livsmedelskris eller ett utbrott av afrikansk svinpest.

Professor emeritus Ing-Marie Gren, Institutionen för ekonomi, Sveriges lantbruksuniversitet; Professor Petter Kjellander, Institutionen för ekologi,Sveriges lantbruksuniversitet; Professor Pia Nilsson, Avdelningen för ekonomi, Helsingfors universitet.

Forskningsområde / geografiskt område

Institutionen för samhällsvetenskaper Nationalekonomi Ekonomi Sverige

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2025-09-04