Minnesstudier

Gamla foton och brev

Minnesstudier är tvärdisciplinära undersökningar av hur människor - som individer, grupper, nationer och kulturer - minns, bevarar och förvaltar, men även glömmer och förnekar det förflutna. Ämnet undersöker politisk minneskultur som en källa till konflikt, förändring men även försoning. Det lyfter fram kritiska frågor kring kulturarvet och dess förvaltande, genom museer och andra minnesinstitutioner.

Studiet av det kollektiva och kulturella minnet har sina rötter i sociologi och etnologi men även inom historievetenskapen som länge intresserat sig för historiebruk. Inom postkoloniala studier, migrationsstudier och studiet av ursprungsbefolkningars villkor är minnesdimensionen viktig för att förstå hur identitet och gemenskap bevaras och förändras över tid. Freds- och konfliktforskning har allt mer kommit att intressera sig för minnespolitik, och hur hanteringen av övergrepp och trauman i det förflutna kan ha en avgörande betydelse för fredens möjligheter. Speciellt för Södertörns högskola är betoningen på en filosofisk dimension av minnesforskning, genom dess koppling till hermeneutik och fenomenologi.

Plattformen bygger på forskningsmiljöer på högskolan som redan är väl etablerade både nationellt och internationellt vad gäller minnesstudier. Den fortsätter det arbete som gjordes inom ramen för det av RJ understödda stora forskningsprogrammet Tid, minne och representation (2010-2016). Den omfattar såväl samhällsvetenskapliga som humanistiska och estetiska aspekter och söker stimulera tvärvetenskapligt samarbete mellan forskare som engagerar sig i minnesstudier inom en rad olika ämnen: arkeologi, cultural studies, estetik, etnologi, filosofi, historia, genusvetenskap, idéhistoria, konstvetenskap, litteraturvetenskap, samt medie- och kommunikationsvetenskap och statsvetenskap. Forskningsplattformen har ett särskilt fokus på estetiska uttryck och konstnärligt skapande i relation till kritiska undersökningar av det förflutna. Muntlig historia (oral history) är ett annat viktigt fokus, liksom minnestekniker inklusive studiet av skrift, arkiv och digitala system.

Forskningsplattformen för minnesstudier har ambitionen att bli ett nationellt och internationellt nav för minnesstudier, genom att bygga nätverk för forskningssamarbete både inom högskolan och med andra lärosäten. Den arrangerar seminarier, gästföreläsningar, konferenser, och offentliga debatter, samt initierar rapporter och utbildningsinitiativ. Samarbeten med museer och andra minnesinstitutioner är en del av arbetet. Målet är att generera ny forskning, såväl empirisk som teoretisk och metodologisk, som kan bidra till detta snabbt växande internationella forskningsfält. Men den vill också vara ett nav för ett offentligt samtal om hur det förflutna förvaltas och påverkar människors syn på både nuet och framtiden.

Styrgrupp

Kontakt

Hans Ruin

Professor, Programsamordnare

Institutionen för kultur och lärande

hans.ruin@sh.se 08-608 45 86

Cagla Demirel

Handläggare

Institutionen för samhällsvetenskaper

cagla.demirel@sh.se 08-608 43 91

Aleida Assmann besökte Södertörns högskola

Aleida Assmann är professor i engelska och litteraturvetenskap vid Universität Konstanz och ledande inom fältet minnesstudier. 13 november 2024 höll hon föreläsningen "Breaking the silence".

Nyhetsbrev från forskningsplattformen

Nedan hittar du plattformens nyhetsbrev

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp Filnamn Filstorlek Datum fil laddades upp
Newsletter Memory Studies September 2024.pdf Pdf, 194.4 kB. 194.4 kB 2024-10-07 12.16
Newsletter Memory Studies March 2024.pdf Pdf, 98.3 kB. 98.3 kB 2024-10-07 12.15
Newsletter Memory Studies Februari 2024.pdf Pdf, 204.2 kB. 204.2 kB 2024-10-07 12.15
Newsletter Memory Studies February 2025.pdf Pdf, 220.6 kB. 220.6 kB 2025-03-14 14.55

Publikationer

Fler publikationer