Omstridd demokrati

Händer som sträcks upp

Vilken roll spelar olika politiska aktörer och konflikter för demokratins utmaningar och uttryck? Hur ser dessa konflikter ut – och vilka konsekvenser har de? Den tvärvetenskapliga plattformen Omstridd demokrati (Contested Democracy) främjar samarbeten och synliggör pågående forskning om dessa centrala samtidsfrågor.

Plattformen syftar till att skapa nya och fördjupade insikter om samtidens föränderliga politiska landskap – i synnerhet hur demokratins form och innehåll påverkas av två till synes motsatta trender: tilltagande politisk polarisering och ett breddat politiskt deltagande. I fokus står såväl gamla som nya politiska aktörer inom civilsamhället, staten och ekonomin.

De forskare som ingår i plattformen bedriver forskning om politiska aktörer och fenomen som civilsamhällesorganisationer, sociala rörelser, aktivism, politiskt deltagande, politiska partier, den offentliga förvaltningen, populism, illiberal demokrati, avdemokratisering, sociala medier, tankesmedjor och lobbyism, förortens organisering, religiösa organisationer samt politiska ideologier och demokratiteorier. Inom denna forskning finns ett intresse av hur individer och grupper kommunicerar, organiserar sig och agerar för att främja gemensamma övertygelser och intressen – samt hur dessa aktörer interagerar med de politiska institutionerna.

Plattformen vill uppmärksamma demokratins utmaningar och uttryck i såväl Sverige och andra etablerade liberala demokratier som i relativt nyligen demokratiserade länder (exempelvis i Östeuropa). Av särskilt intresse är de tendenser till illiberala former av demokrati eller auktoritärt styre som gör sig gällande i allt fler länder i världen.

Plattformen är tvärvetenskaplig och samlar mer än 50 forskare från olika forskningsämnen vid Södertörns högskola. Dessa forskare använder olika teorier och metoder för att undersöka demokratins samtida uttryck och utmaningar. Ämnen som finns representerade är etnologi, filosofi, företagsekonomi, genusvetenskap, historia, idéhistoria, medie- och kommunikationsvetenskap, offentlig förvaltning, religionsvetenskap, socialt arbete, sociologi, statsvetenskap och turismvetenskap.

Det övergripande syftet med plattformen är bidra till ny och fördjupad kunskap om demokratins samtida uttryck och utmaningar – genom att sammanföra forskare med liknande forskningsintressen, synliggöra den forskning som bedrivs vid Södertörns högskola, främja utvecklandet av nya forskningsprojekt samt skapa samverkan och dialog mellan forskare och relevanta samhällsaktörer utanför högskolan.

Styrgrupp

Kontakt

Magnus Wennerhag

Professor

Institutionen för samhällsvetenskaper

magnus.wennerhag@sh.se 08-608 48 45

Aktuellt

Under vårterminen 2024 är plattformens verksamhet inriktad på att organisera kommande aktiviteter, som kommer att ske från och med höstterminen.

Under höstterminen 2024 kommer ett antal seminarier, workshops och andra aktiviteter att arrangeras.

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp Filnamn Filstorlek Datum fil laddades upp

Publikationer

Fler publikationer

Projekt

Fler projekt