Expertlista sommaren 2025

Letar du som journalist efter en expert att intervjua eller någon som kan ge perspektiv på en aktuell fråga?

Här hittar du forskare vid Södertörns högskola som kan kommentera allt från samhällsutveckling, miljö och teknik till medier, hälsa, demokrati och rättigheter.

Södertörns högskola har bred och samhällsrelevant forskning med särskilt fokus på tvärvetenskap, kritiskt tänkande och Östersjö- och Östeuropafrågor.

Hittar du inte forskaren du söker, kontakta press@sh.se.

Artificiell intelligens, digitalisering och kommunikation

Anne Kaun, professor i medie- och kommunikationsvetenskap:
Kan svara på frågor om AI, algoritmisk styrning, automatisering och public service ur ett samhällsvetenskapligt perspektiv, med särskilt fokus på medborgares erfarenheter och mediers roll i demokratin.

E-post: anne.kaun@sh.se
Mobnr: 073-9079085

Natur, klimat och hållbarhet

Therese Janzén, doktor i miljövetenskap:
Kan svara på frågor om fästingar och fästingburna sjukdomar, hur förändringar i natur och markanvändning påverkar människors hälsa samt sambandet mellan biologisk mångfald och risker i utomhusmiljöer.

E-post: therese.janzen@sh.se
Telefon: 072-7126726

Maria Vallström, docent i etnologi:
Kan svara på frågor om hur lokalsamhällen reagerade och organiserade sig under skogsbränderna 2018, hur människor minns och påverkas av bränder, samt vilken roll lokal kunskap, gemenskap och platsen spelar i krisberedskap.

E-post: maria.vallstrom@sh.se

Maria Wolrath Söderberg, docent i retorik:
Kan svara på frågor om hur människor resonerar kring klimatomställning – varför vi inte agerar trots att vi vill, och vad som kännetecknar dem som faktiskt gör förändringar. Hon har studerat individer, politiker och omställningsaktörer, med fokus på hur vi talar och tänker om ansvar, handling och hinder. Hon är aktuell med boken Ursäkta mig! och medverkade i Sommar i P1 år 2023.

E-post: maria.wolrath-soderberg@sh.se
Telefon: kontakta press@sh.se eller ring 072-454 55 14 för mobiltelefonnummer om det är bråttom.

Katarina Elofsson, professor i nationalekonomi:
Kan svara på frågor om miljöpolitiska styrmedel kopplade till övergödning av hav och vatten, kolsänkor i markanvändning samt biologisk mångfald.

E-post: katarina.elofsson@sh.se
Telefon: 0768-23 43 90

Johanna Johansson, professor i statsvetenskap:
Kan svara på frågor om skogspolitik, certifiering, samverkan och konflikter kring skogen. Hon forskar om hur olika intressen möts i skogsbruket och hur styrning och policy påverkar skogens framtid.

E-post: johanna.johansson@sh.se

Stadsutveckling, segregration, samhällsfrågor

Jonas Lindström, lektor i sociologi:
Kan svara på frågor om städer och stadsutveckling, segregation, inkludering och exkludering, samt hur platsen vi bor på formar oss. Har över 20 års erfarenhet av forskning om urbana se:gregationsprocesser och åtgärder för att motverka dem.

E-post: jonas.lindstrom@sh.se
Telefon: 070-658 86 12

Dominika Polanska, professor i socialt arbete:
Kan svara på frågor om bostadspolitik, stadsutveckling, hyresgästers organisering, urbana sociala rörelser samt renovering av hyresrätter. Hon forskar bland annat om hyresgästers erfarenheter av renoveringar och motstånd mot ”renovräkningar”, segregation, informell organisering och civilsamhällets roll i bostadsfrågor

E-post: dominika.polanska@sh.se
Telefon: 0707-75 52 59 (mejla gärna först, eller skicka ett sms)

Linn Sandberg, docent i genusvetenskap:
Kan svara på frågor om åldrande, kropp, sexualitet och demens ur ett genusvetenskapligt perspektiv. Hon forskar bland annat om äldre hbtq-personers livsvillkor, intimitet vid demenssjukdom och äldres rätt till sexualitet, med fokus på normer, makt och omsorg.

E-post: linn.sandberg@sh.se
Telefon: 0732-11 16 12 (mejla gärna först, eller skicka ett sms)

Politik, polis och juridik

Jenny Yourstone, lektor i psykologi:
Kan svara på frågor om våldsbrott, inklusive dödligt våld, våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och extremism. Hon har mångårig erfarenhet av forskning inom området.

E-post: jenny.yourstone@sh.se
Mobnr: 070-208 39 73 (ej tillgänglig 18 aug-21 aug)

Anders Nordström, doktor i statsvetenskap och lektor i polisiärt arbete:
Kan svara på frågor om Ukrainas tid som självständig stat, relationen till Europarådet och efterlevnaden av europeiska värderingar, samt bredare frågor om landets integration i den europeiska rättsgemenskapen.

Han kan också svara på frågor om polisens arbete i en demokratisk kontext, särskilt samverkan med lokalsamhället (community policing), problemorienterat polisarbete samt hur praktisk och teoretisk kunskap möts i polisutbildningen.

E-post: andersnordstrom71@gmail.com (privat e-post, ej tillgänglig 1-9 juli)

Andreas Pettersson, lektor i juridik med inriktning mot offentlig rätt:
Kan svara på frågor om offentlig rätt, socialtjänstlagen, LSS och rättigheter för personer med funktionsnedsättning, inklusive personlig assistans, färdtjänst och ledsagning.

E-post: andreas.pettersson@sh.se
Telefon: 070-387 89 60

Jenny Madestam, docent i statsvetenskap:
Kan svara på frågor om politiska partier, politiskt ledarskap samt svensk politik och förvaltning. Hon forskar bland annat om hur partier organiseras, hur ledarskap formas i politiska sammanhang och relationen mellan politik och byråkrati.

E-post: jenny.madestam@sh.se
Telefon: 0736-52 07 25 (Ej tillgänglig 16-23 juni.)

Kultur, språk och religion

David Thurfjell, religionshistoriker och professor i religionsvetenskap:
Kan svara på frågor om religion och sekularisering i dagens Sverige. Han har publicerat flera böcker, bland annat Det gudlösa folket, Granskogsfolk och En lockton i ödemarken. Han var sommarpratare i Sommar i P1 2023, där han berättade om personliga gränsupplevelser i både natur och kultur.

E-post: david.thurfjell@sh.se
Telefon: 0709384521

Dimitrii Dorogov, doktor i genusvetenskap:
Kan uttala sig om rysk biopolitik, inklusive statens ideologi kring "traditionella värderingar", hbtqi+-frågor, statlig homofobi samt social- och hälsopolitik kopplad till hiv, sexuell och psykisk hälsa. Han forskar även om repressiv psykiatri i en rysk kontext. (talar engelska)

E-post: dmitrii.dorogov@sh.se
Telefon: 0793 -51 59 49 (mejla gärna först, eller skicka ett sms)

Lena Roos, professor i religionsvetenskap:
Kan svara på frågor om judendom samt om religion i relation till mat, populärkultur, trädgårdsodling och digitala uttryck. Hon forskar bland annat om hur religion tar form i vardagsliv och online.

E-post: lena.roos@sh.se

Ukraina/Östeuropa, fred och konflikter

Yuliya Yurchuk, docent i idéhistoria:
Kan svara på frågor om minnespolitik, historiebruk och kulturarv i krig, särskilt med fokus på monument och museer. Hon forskar om andra världskrigets efterverkningar, nationalism, avkolonisering, imperialism, rysk-ukrainska relationer ur ett historiskt perspektiv samt frågor om motstånd, resiliens, rättvisa, fred och kvinnohistoria.

Telefon: 0704-947649 (skicka gärna sms först)

Johanna Mannergren, professor i statsvetenskap och internationella relationer:
Kan svara på frågor om fredsprocesser efter krig, lokal försoning, minnespolitik, kulturarv, kvinnors erfarenheter av krig och säkerhet, samt övergångsrättvisa. Hon har gjort fältstudier i bland annat Bosnien-Hercegovina, Rwanda, Sydafrika och Östra Jerusalem. Hennes forskning fokuserar på hur vardagliga berättelser och praktiker hänger ihop med större politiska sammanhang, ofta med särskild betoning på tystnad, minne, plats, och kvinnors vittnesmål om krig.

E-post: johanna.mannergren@sh.se
Telefon: 070 866 48 29 (Ej tillgänglig 3 juli - 2 augusti)

Skola, utbildning och pedagogik

Cecilia Ferm Almqvist, professor i pedagogik:
Kan svara på frågor om pedagogik, specialpedagogik, praktiknära skolforskning, estetik och lärande samt högre utbildning inom konstnärliga ämnen. Hon forskar också om demokrati och inkludering i utbildningssammanhang.

E-post: cecilia.ferm.almqvist@sh.se
Telefon: 0706-88 09 15 (ej tillgänglig 18-25 juni, mejl går bra)

Alireza Behtoui, professor i sociologi
Kan svara på frågor om skolor i utsatta områden, barns och ungas fritid, tidiga skolavhopp och hur dessa faktorer påverkar framtida möjligheter i utbildning och på arbetsmarknaden. Han forskar bland annat om hur fritidsaktiviteter kan göra skillnad och jämför skolavhopp i Sverige och Finland.

E-post: alireza.behtoui@sh.se
Telefon: 0730-23 89 11 (ej tillgänglig 17-23 juni samt 1-5 juli)

Niclas Månsson, professor i pedagogik:
Kan svara på frågor om forskningsetik, fusk och vilseledande vid examination, studieframgång och utbildningskapital. Han forskar även om nyanlända ensamkommande ungas väg in i samhället genom utbildning och skola.

E-post: niclas.mansson@sh.se
(ej tillgänglig 4–8 juli och 31 juli–7 augusti)