Med andra ögon

Med andra ögon är podden som ger nya perspektiv på världen och vardagen. Vi tittar närmare på det som många tar för självklart – och det som ofta är ifrågasatt. Här blandas frågor och forskning, människor och erfarenheter. I podden möter du forskare från Södertörns högskola tillsammans med andra gäster.

Bild på tjej och texten "med andra ögon"

Avsnitt 1: Sverige – världens mest sekulära och mångreligiösa land?

Vi är vana att höra Sverige beskrivas som ett av världens mest sekulära länder. Men vi kan också beskrivas som ett av de mest mångreligiösa. Hur går det ihop? Vi tittar även närmare på de riter och traditioner som lever kvar trots att Sveriges religiösa landskap förändrats i grunden.

Medverkande: Simon Sorgenfrei, docent i religionsvetenskap och David Thurfjell, professor i religionsvetenskap, båda vid Södertörns högskola, Anna Bergström, vice ordförande förbundet Humanisterna.

Lyssna på avsnittet här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Avsnitt 2: E-handelns gratis returer – till vilket pris?

Är e-handeln med sin fria frakt och fria returer verkligen mindre hållbar än den fysiska? Och hur påverkas företagens lönsamhet av att kunderna beställer och returnerar varor fritt? Vi tittar närmare på de utmaningar och problem som handeln brottas med idag.

Medverkande: Pejvak Oghazi, professor i företagsekonomi vid Södertörns högskola, Jonas Arnberg, tidigare VD på Handelns utredningsinstitut och Sharon Cullinane, professor i hållbarhet och logistik på Göteborgs universitet.

Lyssna på avsnittet här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Avsnitt 3: Segregation – vad händer när människor aldrig möts?

Det uppdelade samhället är inget nytt fenomen. Men intresset för att förstå segregationen är en modern företeelse. Vi gör nedslag i Chicago och Jordbro och diskuterar förortsförakt, flyktingströmmar och förmågan att smälta in. Är bristen på möten alltid något negativt eller kan segregation vara något bra?

Medverkande: Jonas Lindström, lektor i socialt arbete och doktor i sociologi och Sofia Lundmark, lektor i medieteknik, båda på Södertörns högskola, Maureen Odora Hoppers, kommunikationschef Riksteatern och Rainer Hartleb, dokumentärfilmare.

Lyssna på avsnittet här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Avsnitt 4: Klimatomställning – med skam eller lust som drivkraft?

Varför har vi människor så svårt att leva mer hållbart, trots vetskapen om att vår livsstil påverkar klimatet negativt? Vad är nyckeln till att förändra människor – och världen? Fungerar det att tilltala vår moral eller är det bättre att vädja till lust och girighet?

Medverkande: Maria Wolrath Söderberg, doktor i retorik på Södertörns högskola, Mattias Goldmann, klimatdebattör och tidigare hållbarhetschef på Sweco samt Jonas Mosskin, organisationspsykolog.

Lyssna på avsnittet här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Avsnitt 5: Demokratins kris i Östeuropa – hur ser hoppet om förändring ut?

I flera länder i Östeuropa går den demokratiska utvecklingen åt fel håll. Pressfriheten attackeras, universitet styrs politiskt – och tvingas till och med flytta. Hur blev det så här? Och är digital aktivism och folkligt engagemang i konkreta sakfrågor en väg mot ökad demokratisering?

Medverkande: Joakim Ekman, professor i statsvetenskap och föreståndare för Centre for Baltic and East European Studies vid Södertörns högskola, Anne Kaun, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Södertörns högskola, Andrea Pető professor i genusvetenskap vid Central European University i Wien.

Lyssna på avsnittet här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.