School Choice as Citizenship. Communication between Municipalities, Schools, and Parents in School Choice Processes
Projektledare
Finansiärer
Vetenskapsrådet (VR)
Projekttyp
Forskning
Det svenska skolvalet kan ses som en möjlighet för människor att utöva sitt medborgarskap. Förutsättningarna för att göra det påverkas emellertid av individernas resurser och kompetens, samt av hur nationella reformer genomförs på kommunal nivå och skolnivå. För att få en djupare förståelse för skolvalssystemets komplexitet och tillgänglighet bör aktörer på alla dessa nivåer studeras.
Syftet med projektet är att undersöka skolvalet inom grundskolan i Sverige som ett sätt att utöva socialt medborgarskap, genom att studera litteracitetspraktiker hos och kommunikation mellan a) kommuner, b) lokala skolor och c) föräldrar, med fokus på den information som ges av skolor och kommuner och hur den tas emot av föräldrarna. Vad kommuniceras av kommuner och skolor för att hjälpa föräldrar att göra medvetna val? Hur värderar och använder individer denna information i sina skolvalsbeslut? Hur formar kommunala, skol- och föräldrars litteracitetspraktiker socialt medborgarskap?
Studien använder sig av en mixed-method ansats, med kvalitativa och kvantitativa analyser av texter: webbsidor och informationsmaterial från kommuner och skolor, samt etnografiskt material: intervjuer med föräldrar och observationer av skolornas informationsmöten. Projektet är mångvetenskapligt, och inkluderar perspektiv och begrepp från etnologi, lingvistik och statsvetenskap, med socialt medborgarskap och New Literacy Studies (NLS) som en gemensam teoretisk ram.
Att välja grundskola för sitt barn kan vara betydelsefullt för barnets framtid. Men hur gör man som förälder för att välja rätt? Vilka kunskaper krävs för att föräldrar ska kunna ta till sig, sålla i och värdera den information som kommuner och skolor erbjuder? Och hur gör kommuner och skolor för att nå föräldrar och säkerställa att alla får möjlighet att göra genomtänkta val?
Den svenska skolvalsprocessen, där föräldrar förväntas agera på information de får från skolor och kommuner genom bl.a. webbsidor och informationsmöten, kan ses som en möjlighet för individen att utöva medborgarskap. Förutsättningarna för att göra detta påverkas emellertid av individernas kompetens och resurser, liksom av vilken information de erbjuds och på vilka sätt. Detta är något skolor och kommuner behöver förhålla sig till i arbetet runt skolvalsprocessen.
Detta projekt undersöker hur skolor och kommuner möjliggör och hur föräldrar utövar socialt medborgarskap genom skolvalet, genom att studera praktiker hos och kommunikation mellan kommuner, skolor och föräldrar. Projektets huvudfokus är vilken information som erbjuds från kommuner och skolor för att hjälpa föräldrar göra ett välgrundat val och på vilka sätt detta görs, liksom hur denna information mottas, uppfattas och hanteras av föräldrar i processen att välja skola. Hur påverkar dessa praktiker runt skolvalsprocessen individernas möjligheter att utöva socialt medborgarskap?
Studien baseras på kvalitativa och kvantitativa analyser av texter som webbsidor och informationsmaterial från skolor och kommuner, och etnografiskt material som observationer av informationsmöten och intervjuer med föräldrar. Projektet är mångvetenskapligt och utgår från etnologiska, språkvetenskapliga och statsvetenskapliga perspektiv och begrepp, med socialt medborgarskap och New literacy studies som gemensam teoretisk ram. Resultat från projektet förväntas komma till användning i kommuners och skolors arbete med skolvalet.
Forskningsområde / geografiskt område
Institutionen för historia och samtidsstudier Institutionen för kultur och lärande Institutionen för samhällsvetenskaper Lärarutbildningen Etnologi Statsvetenskap Svenska Pluralism, polarisering och social sammanhållning Historiska studier Sverige
Avtalsid
2024-01125
Projekttid
2025 — 2028
Sidan är uppdaterad
2025-01-24