Student

Publikationer från Södertörns högskola

Södertörns högskola har en väletablerad publiceringsverksamhet inom humaniora, samhällsvetenskap och naturvetenskap. Ett av våra mål är att göra ny forskning tillgänglig för en bredare publik genom öppet tillgängliga publikationer.

Vår bokutgivning vilar på grundprinciperna akademisk frihet, kritiskt tänkande och tvärvetenskap. Skriftserierna täcker ett brett spektrum av ämnen, från arkeologi och miljövetenskap till kontinental filosofi och litteraturvetenskap. En väsentlig del av forskningen vid Södertörns högskola fokuserar på Östersjö- och Östeuropaområdet, vilket också speglas i våra publikationer. Här återkommer teman som social, politisk, ekonomisk och kulturell utveckling i länderna i Östersjö- och Östeuroparegionen.

Sedan verksamheten startade 1996 har Södertörns högskola varit en betydande aktör inom akademisk bokutgivning i Sverige. Under de senaste åren har vi publicerat ett trettiotal titlar per år. Genom dessa böcker utforskas samtidens och dåtidens komplexitet, och vi skapar utrymme för diskussion om framtidens möjligheter. En betydande finansiär av denna verksamhet är Östersjöstiftelsen.

För att säkerställa vetenskaplig kvalitet arbetar vi genom olika granskningsprocesser och i nära samarbete med författare och redaktörer. Från manusbearbetning och korrekturläsning till layout och design, erbjuder vi stöd genom hela publiceringsprocessen. Publikationsverksamheten vid Södertörns högskola lägger stor vikt vid att bevara och utveckla traditionella publiceringsformer, såsom monografier och antologier.

Alla våra publikationer ges ut med öppen tillgång. De finns tillgängliga för kostnadsfri nedladdning eller kan beställas i fysisk form via lokala eller nätbaserade bokhandlare.

Senaste publikationerna från Södertörns högskola

Om publikationsserierna

På Södertörns högskola finns ett flertal ämnesspecifika bokserier som alla har sina egna redaktörer. Här nedanför hittar du mer information om de olika serierna.

Alla forskare kan ansöka om att få sina manuskript övervägda för publicering i en av serierna. Författare tar direktkontakt med redaktören eller kontaktpersonen för den valda serien.

Serien ges ut av Förvaltningsakademin som är en mångvetenskaplig centrumbildning vid Södertörns högskola. Vi bedriver uppdragsutbildning och forskar om statsförvaltning samt verkar för kvalificerade möten mellan forskning och praktik.

I serien publiceras studier och arbetsrapporter, såväl empiriskt som teoretiskt orienterade. Även rapporter och utskrifter från seminarier kan publiceras

Vilka kan publicera sig? I huvudsak är det forskare vid högskolan som kan publicera, eller forskare som har koppling till högskolan via exempelvis forskningsprojekt.

Granskningsförfarande: Redaktionell granskning.

Publiceringstakt: Cirka tre rapporter per år.

Publiceringsspråk: Svenska eller engelska.

Redaktör och kontaktperson: Anders Ivarsson Westerberg

Läs mer om Förvaltningsakademin, deras forskning och verksamhet.

 

Denna serie ges ut av Samtidshistoriska institutet. Serien dokumenterar och diskuterar viktiga historiska händelser och samtidsfrågor. I serien publiceras texter författade av tidsvittnen och redigerade utskrifter från vittnesseminarier, ny forskning från Södertörns högskola, så väl som konferensrapporter. Några av titlarna i serien ges ut i samarbete med Centre for Baltic and East European Studies (CBEES) vid Södertörns högskola.

Vilka kan publicera sig? Forskare och tidsvittnen med anknytning till Samtidshistoriska institutet och dess forskning.

Granskningsförfarande: Redaktionell granskning.

Publiceringstakt: 1-3 publikationer per år.

Språk: Engelska eller svenska.

Redaktör och kontaktperson: Norbert Götz

 

Serien består av pedagogiska hjälpmedel (läroböcker) som används huvudsakligen i undervisningssammanhang och är öppen för alla forskningsfält och discipliner.

Vilka kan publicera sig? Alla forskare.

Granskningsförfarande: Redaktionell granskning.

Publiceringstakt: 1-2 publikationer per år.

Språk: Svenska.

Redaktion och kontakt: Publikationskommittén, publications@sh.se

 

Serien ger ut aktuell medievetenskaplig forskning från forskare med koppling till Södertörns högskola. I serien ingår antologier och monografier samt en årlig sammanställning med de bästa masteruppsatserna i ämnet som omarbetats för publicering.

Vilka kan publicera sig? Forskare, juniora och seniora, med koppling till Södertörns högskola.

Granskningsförfarande: Redaktionell granskning.

Publiceringstakt: 1-2 publikationer per år.

Språk: Engelska eller svenska.

Redaktörer: Redaktörer för sammanställningen av mastersuppsatser är Anne Kaun och Patrik Åker medan redaktörskapet för övriga titlar varierar.

Kontaktperson: Ingrid Forsler

 

Serien består av forskningsrapporter från projekt vid Södertörns högskola. Serien är öppen för alla forskningsfält och discipliner.

Det är möjligt att parallellpublicera i denna serie, t.ex., för att använda granskningsförfarandet och finansiera en tryckt upplaga i en annan serie.

Vilka kan publicera sig? Alla forskare.

Granskningsförfarandet: En extern granskare (peer-review).

Publiceringstakt: 1-2 publikationer per år.

Språk: Svenska eller engelska.

Redaktör och kontakt: David Payne, publications@sh.se

 

Detta är högskolans huvudserie som ger ut betydelsefull, ny forskning från Södertörns högskola och utanför. Seriens huvudsyften är att bevara monografier och antologier som viktiga publiceringsformer för akademiskt skrivande och att erbjuda rigörös sakkunniggranskning för att säkerställa hög akademisk standard. Serien är öppen för alla akademiska discipliner och fält. En betydande del av böckerna inom serien är dedikerade till studier om och från Baltikum, Central- och Östeuropa, med fokus på sociala, politiska, kulturella och ekonomiska frågor.

Sedan 2021 finns serien med i Norska listan, Norska registret över vetenskapliga publiceringskanaler Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med klassificeringen "nivå 1"

Vilka kan publicera sig? Alla forskare.

Granskningsförfarande: Två externa granskare (double-blind peer-review).

Publiceringstakt: Fyra publikationer per år.

Språk: Svenska eller engelska.

Redaktör och kontakt: David Payne, publications@sh.se

Serien (grundad 2001) är knuten till filosofiämnet vid Södertörns högskola. Den publicerar monografier och samlingsvolymer inom filosofi, med ett särskilt fokus på den kontintental-europeiska traditionen. Södertörn Philosophical Studies vill utgöra en plattform för innovativ samtida filosofiska forskning.

Vilka kan publicera sig? Huvudsakligen forskare knutna till Södertörns högskola, men också externa forskare.

Granskningsförfarande: Redaktionell och extern granskning.

Publiceringstakt: Två volymer per år.

Språk: Huvudsakligen engelska eller svenska.

Redaktörer och kontaktpersoner: Marcia Sá Cavalcante-Schuback och Hans Ruin

 

Skriftserien vänder sig till forskare som önskar publicera texter som är relevanta för vetenskapsfältet retorik; det kan vara monografier, antologier, källutgåvor, rapporter etc.

Vi antar och publicerar löpande genom ett förfarande där en redaktör först läser och avgör om texten passar vårt format, varefter vi anlitar en eller två externa specialistgranskare.

Vilka kan publicera sig? Alla forskare.

Granskningsförfarande: En eller två externa granskare.

Publiceringstakt: Varierande.

Språk: Svenska, danska, norska eller engelska.

Redaktörer och kontaktpersoner: Annika Ström, Nils Ekedahl och Stefan Rimm

 

Serien innehållet framför allt material producerat inom forskningsmiljöerna Konstvetenskap och Estetik men det finns inget som hindrar att näraliggande ämnen även kan publicera inom skriftseriernas ramar.

Vilka kan publicera sig? Forskare knutna till Södertörns högskola.

Granskningsförfarande: Extern granskning.

Publiceringsform: Monografier och antologier.

Publiceringstakt: 1-2 publikationer per år.

Språk: Svenska eller engelska.

Redaktörer och kontaktpersoner: Dan Karlholm och Cecilia Sjöholm

 

Skriftserien publicerar forskning som rör lärarutbildning och utbildningsrelaterade teman. Publiceringarna är tematiskt organiserade i antologier, till exempel i anslutning till ett forskningsprojekt, en konferens eller särskilda satsningar. En större studie kan också publiceras som monografi.

Vilka kan publicera sig? Forskare från Södertörns högskola initierar publikationsarbetet, men även forskare från andra lärosäten kan delta med bidrag.

Granskningsförfarande: Extern granskning.

Publiceringstakt: Ges ut vid förfrågan.

Språk: Svenska, norska, danska eller engelska.

Redaktörer: Jenny Magnusson och Helena Hill

Kontaktperson: Jenny Magnusson

 

Serien ges ut av Centrum för praktisk kunskap på Södertörns högskola och rymmer volymer med bidrag som behandlar forskningsfältet praktisk kunskap. Övergripande forskningsteman som behandlas i serien är: det samtida arbetslivets kunskapsmässiga, kulturella och politiska förändringar, den praktiska kunskapens teori, etik och historia, samt utforskandet och artikulering av praktisk kunskap genom vetenskaplig metod, skrivande och konstnärlig gestaltning.

Vilka kan publicera sig? Alla forskare.

Granskningsförfarande: Redaktionell eller extern granskning.

Publiceringstakt: Varierande.

Publiceringsform: Antologier och monografier.

Språk: Svenska eller engelska.

Redaktör och kontaktperson: Fredrik Svenaeus

Serien fokuserar på forskning inom text- och samtalsstudier, med särskild inriktning på språkbruk i tal och skrift inom olika samhälleliga kontexter.

Granskningsförfarande: Två externa granskare (double-blind peer review).

Publiceringstakt: Serien är avslutad.

Språk: Svenska och engelska.

Redaktörer: Karin Milles och Mats Landqvist.

 

Serien består av kortare preliminära vetenskapliga publikationer (artiklar) som delar resultat och forskningsidéer snabbt från pågående forskning. I de flesta fall publiceras sådana i vetenskapliga tidskrifter efter omarbetningar.

Vilka kan publicera sig? Alla forskare.

Granskningsförfarandet: Redaktionell granskning.

Publiceringstakt: 1-2 publikationer per år.

Språk: Svenska eller engelska.

Redaktion och kontakt: Publikationskommittén, publications@sh.se

 

Publicera med Publikationskommittén

Publikationskommittén fungerar som ett redaktionsråd och ansvarar för utgivningen av fyra av högskolans skriftserier: Södertörn Academic Studies Länk till annan webbplats., Research Reports Länk till annan webbplats., Working Paper Länk till annan webbplats. och Läromedel från Södertörns högskola Länk till annan webbplats.. Läs mer om de olika serierna här ovanför.

Publikationerna ges ut med öppen tillgång (open access) och utan publiceringsavgift för författarna. Om du vill publicera ett manus i någon av dessa serier, skicka en ansökan om utgivning till Publikationskommitténs sekreterare. Därefter kommer Publikationskommittén att besluta om vilka manus som kan publiceras och som därmed är berättigade till publiceringsbidrag.

Ordförande

Ledamöter

Lektör

David Payne (adj.), Fil. dr i Politisk teori. Internationell forskningsredaktör, Biblioteket.

Sekreterare och kontaktperson:

Dela

Facebook Mail Twitter

Sidan är uppdaterad

2025-01-16