
Litteraturvetenskap
Berättelser är grundläggande i människans värld, genom dem förstår hon sig själv och skapar sammanhang med sin omvärld. Från antikens dramer, över de isländska sagorna och de stora romanerna till nutidens poesi och teater har litteraturen roat och oroat människan, men också format idéer och föreställningar i samröre med religion, historia, vetenskap, politik, filosofi, djur och natur.
Att läsa och undersöka litteratur är att studera texter utifrån deras egenart och innehåll, i relation till den tid då de skrevs och vårt eget nu. Att tolka texter i en vidare mening är också avgörande för en förståelse av historia, politik, kunskap och kultur. Med sin fokusering av skrivande, genus, sexualitet, posthumanism, teori och historia (se nedan) ger litteraturvetenskap på Södertörns högskola en bra bas för vidare studier inom såväl humaniora som samhällsvetenskap och naturvetenskap.
Litteraturvetenskap ger två kandidatprogram. Om du läser Litteraturprogrammet med kreativt och kritiskt skrivande får du praktisk och teoretisk kunskap i litteraturens och estetikens historia i relation till dagens kulturella fält. Dramatikprogrammet med kreativt och scenkonstnärligt skrivande tränar dig i tolkning av teatertext och det scenkonstnärliga skrivandets processer. Båda programmen ger kunskap som är till gagn för en framtid inom kultursektorn och ger behörighet för studier på högre nivå inom humaniora.
Du kan också läsa kurser i litteraturvetenskap terminsvis. Litteraturvetenskap A med kreativt skrivande & Litteraturvetenskap B med kreativt skrivande ger historisk överblick och tematisk fördjupning inom lyrik, dramatik och prosa, samt färdighet i litteraturanalys. Dramatext och teater A med kreativt skrivande & Dramatext och teater B med kreativt skrivande innebär att dramatik, teater och scenkonst fokuseras särskilt. Båda inriktningarna innehåller praktiska moment som tränar det egna skrivandet inom olika genrer. Kurserna genomsyras av moderna kritiska perspektiv, som till exempel genus- och queerteori, postkolonial teori och ekokritik. Att koppla samman äldre texter med moderna teorier skapar nya perspektiv på både det förflutna och vår egen samtid. Från och med C-kursen går inriktningarna ihop i en, varefter det går att fortsätta med masterprogram och forskarutbildning. Ämnet ger också regelbundet kortare kurser både på distans och campus.
Kontakt

”Lita på din nyfikenhet och våga testa ett ämne som lockar dig”
Efter studierna valde Ylva Gripfelt en mångsidig bana inom litteraturområdet.
Ämnets fokusområden
Kalender
Publikationer
Fredstematikens kritiska potential
Doktorsavhandling, monografi, 2024Maria Mårsell, Ann-Sofie Lönngren, Claudia Lindén, Kristina Fjelkestam