Säkra samhällen, cyber och samverkan

Forskningsprofilen har som övergripande syfte att undersöka och beskriva hur yrkeskunnande och professionalism byggs upp och utvecklas hos olika samhällsaktörer.

Senare års händelseutveckling – med utmaningar som en pandemi, ett försämrat säkerhetsläge, digitala hot, social utsatthet, ekonomisk instabilitet och nya former av kriminalitet – aktualiserar samhällets förmåga att skapa trygghet för sina medborgare. Olika professioner och deras förmåga att samverka för ett säkrare samhälle prövas varje dag. Få samhällsaktörer kan på egen hand möta och bemästra komplicerade problem och uppgifter. Beroendeförhållanden mellan organisationer, institutioner och olika yrkesgrupper är ofrånkomliga och kräver olika former av samverkan. Att skickligt kunna ingripa i och hantera komplexa skeenden kräver utbildning och övning men också organisation och infrastruktur som tar hänsyn till och använder kunskaper och erfarenheter som finns inom professionen.

Exempel på frågor som behandlas inom forskningsprofilen ”Säkra samhällen, cyber och samverkan” är:

  • Vilka faktorer påverkar effektiv organisationsöverskridande samverkan och vilka utmaningar följer av ett utökat behov av samverkan?
  • Vilka behov av organisations- och kunskapsutveckling skapas genom samverkan inom och mellan organisationer?
  • Hur skapas organisatorisk kunskap och motståndskraft att möta nya hot med syfte att utmana samhällets funktionalitet?
  • Hur påverkas organisationer och dess medarbetare av hot och risker relaterade till cybermiljö?
  • Hur sker kunskapsöverföring och erfarenhetshantering avseende samverkan inom och mellan olika organisationer och grupper?

Inom profilen finns just nu ett antal pågående undersökningsområden: samverkan och totalförsvarsuppbyggnad, professioner och våldsutövning, veteranen som en kompetent resurs i samhället, insatspolisers praktiska kunskap.

För mer information om aktiviteter inom forskningsprofilen, kontakta Lotta Victor Tillberg: lotta.tillberg@sh.se