Polisiärt arbete
.jpg)
Ämnet Polisiärt arbete, som kan beskrivas som ett fält inom polisvetenskapen, är tvärvetenskapligt och fokuserar på den polisiära kunskapen och hållningen i frågor om säkerhet, trygghet och offentlig makt. Både utbildning och forskning sker med utgångspunkt i polisiära utmaningar och behov med fokus på polispraktik och det polisiära arbetets utövande.
Inom kunskapsområdet studeras teorier, metoder och förhållningssätt av relevans för polisära problemställningar och utförandet av polisära arbetsuppgifter. Centrala kunskapsteman är till exempel polisiära metoder och arbetssätt i ordningsskapande, utredning och brottsförebyggande arbete; lokal, nationell och internationell samverkan samt bemötande och etik.
Kurser i polisiärt arbete
Institutionen för polisiärt arbete (IPA) erbjuder fristående kurser inom huvudområdet polisiärt arbete. Kurserna riktar sig främst till yrkesverksamma poliser och ger dem möjlighet att fördjupa sin professionskunskap genom att utveckla sitt professionella omdöme samt reflektera över sin yrkesutövning.
Studier i ämnet polisiärt arbete syftar till att fördjupa yrkesverksamma polisers professionskunskap, med särskilt fokus på det polisiära arbetet som process. Kurserna är praktiknära, vilket innebär att studenternas polisiära erfarenheter är centrala och genomgående sätts i dialog med olika teoretiska perspektiv. Våra kurser i polisiärt arbete läses på distans, halvfart (50 % studietakt).
Kurserna Polisiärt arbete, praktiknära studier 1 och Polisiärt arbete, praktiknära studier 2 kan tillsammans med avslutat polisprogram leda till en kandidatexamen i Polisiärt arbete