Polisvetenskap
.jpg)
Polisvetenskap är ett mångvetenskapligt ämne som behandlar frågor om ordning, säkerhet, trygghet och offentlig makt. Institutionen för polisiärt arbete erbjuder, genom forskning och utbildningsinsatser, en arena för dialog och erfarenhetsutbyte där teori och praktik möts med syfte att stärka professionernas roll i ett demokratiskt samhälle.
I dagens digitaliserade värld, där betydelsen av information och informationsöverföring ökar, är samhällsuppgifterna kring säkerhet och ordning, nationellt och internationellt, i förändring. Ordning och regelefterlevnad handhas idag av betydligt fler samhällsaktörer än polisen. Även om Polisens befogenheter avseende våldsutövning och utförande av vissa beslut är unika är det idag många samhällsuppgifter som delegeras till privata aktörer.
Polisvetenskap innebär ett samhällsövergripande och granskande perspektiv på polisorganisationens roll i samhället, vilket möjliggör vidare analyser och studier av samtidens komplexa utmaningar.
Polisvetenskapen vid Södertörns högskola har ett tvärvetenskapligt angreppssätt, och fokuserar på att utveckla en fördjupad förståelse av de strukturella och kontextuella faktorer som påverkar policing. Genom detta övergripande perspektiv bedrivs även forskning om polisers yrkesvillkor och hälsa.
Ämnet Polisiärt arbete, som kan beskrivas som ett fält inom polisvetenskapen, är tvärvetenskapligt och fokuserar på den polisiära kunskapen och hållningen i frågor om säkerhet, trygghet och offentlig makt. Både utbildning och forskning sker med utgångspunkt i polisiära utmaningar och behov med fokus på polispraktik och det polisiära arbetets utövande.
Höstterminen 2025 startar Magisterprogram i polisvetenskap, vilket innebär att praktiskt polisiärt arbete och polisvetenskap samverkar för att bidra till en ännu starkare polisprofession.